Κυριακή 9 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ
Τα αίτια της κακοδαιμονίας

Πού νοσεί το σημερινό σύστημα. Οι λύσεις για μια διαιτησία ανεξάρτητη

Είναι πολλές οι φορές που οι λέξεις χάνουν το νόημά τους. Ετσι, θέλοντας κάποιος να περιγράψει την κατάσταση στη διαιτησία, μάλλον φτάνει σε αδιέξοδο. Ωρα μηδέν, ντροπή, κατήφορος και τόσα άλλα είναι πλέον κοινοτυπίες. Παρ' όλα αυτά, θα επικαλεστούμε, για ευνόητους λόγους, τη φράση που ανέφερε στο πρόσφατο ΔΣ της ΕΠΟ ο πρόεδρος της Επιτροπής Διαιτησίας, Μ. Γερμανάκος.

"Εχουμε γίνει περίγελος" παραδέχτηκε. Η διαπίστωση βέβαια αυτή παραβίασε ανοιχτές πόρτες. Κυριακή ή Τετάρτη καταρρακώνεται κάθε έννοια "ευ αγωνίζεσθαι", κανονισμών αλλά και αυτοσεβασμού.

Πολλοί θεωρούν ότι φταίνε οι κακοί διαιτητές. Αυτή είναι η μισή αλήθεια. Η άλλη μισή είναι ότι πάσχει ολόκληρο το ελληνικό ποδόσφαιρο, άρα και η διαιτησία. Χρειάζονται λοιπόν εκτεταμένες και πολύπλευρες αλλαγές. Επειδή όμως το θέμα σήμερα είναι η διαιτησία θα περιοριστούμε στα "χωράφια" της.

Ο φαύλος κύκλος

Σ' αντίθεση με τις υπερκείμενες αρχές (ΦΙΦΑ, ΟΥΕΦΑ) και τις προηγμένες χώρες, όπου υπάρχει μια επιτροπή υπεύθυνη για όλα, εδώ έχουμε διάσπαση αρμοδιοτήτων. Ετσι, αφ' ενός, βολεύονται αρκετοί ημέτεροι και αφ' ετέρου, διαθλώνται οι ευθύνες. Αλλοι επιλέγουν, άλλοι αξιολογούν, άλλοι ελέγχουν. Πολλοί παίζουν ρόλο στην πορεία του διαιτητή, μ αποτέλεσμα να ψάχνει στηρίγματα για να επιβιώσει σ' αυτό τον φαύλο κύκλο. Χαρακτηριστικά τα λεγόμενα του Μ. Γερμανάκου: "Για το ίδιο παράπτωμα άλλος τιμωρήθηκε με 10 μέρες και άλλος με αυστηρή επίπληξη". Τα ίδια και στην επιτροπή Εφέσεων.

Οσο για τη φυσική κατάσταση των διαιτητών, ούτε λόγος να γίνεται, αφού δε γίνεται πραγματική εξέταση των διαιτητών. Αντί για δύο 50άρια, δύο 200άρια και 12 που επιβάλλει η ΦΙΦΑ, κάνουν μόνο το τελευταίο... Ουσιαστικά δε λαμβάνονται υπόψη οι γραπτές και προφορικές εξετάσεις, ενώ η επιμόρφωση είναι τυπική. Ενα ταχύρυθμο σεμινάριο κάθε καλοκαίρι.

Ανάλογα ελλιπείς προδιαγραφές υπάρχουν και στους παρατηρητές, δηλαδή τους ελεγκτές των διαιτητών... Φέτος έκαναν μόνο ένα δίωρο σεμινάριο!!

Προτάσεις διεξόδου

Με την "κριτική καφενείου" όμως δεν αλλάζει τίποτα, χρειάζονται προτάσεις. Αυτές που ακολουθούν δεν αποτελούν επιφοίτηση, αλλά μείγμα γνώσεων και πείρας από ανθρώπους οι οποίοι υπηρέτησαν με συνέπεια και επιτυχία τη διαιτησία. Οι προτάσεις είναι, γνωστές εμείς απλώς τις υπενθυμίζουμε.

α) Η Επιτροπή Διαιτησίας να είναι ολοκληρωτικά υπεύθυνη για την επιλογή, αξιολόγηση και τον έλεγχο των διαιτητών. Να είναι χωρισμένη σε δύο 5μελή τμήματα. Το ένα αρμόδιο για Α, Β εθνική (1) και το άλλο για Γ, Δ (2). Ο "αρχιδιαιτητής" της 1 να ορίζεται από την ΕΠΟ και να επιλέγει τα τέσσερα μέλη του αλλά και τον συνάδελφο του στην 2. Αυτός να επιλέγει τα τέσσερα μέλη της δικής του επιτροπής. Ετσι θα υπάρχει σωστή εποπτεία σ' όλο το φάσμα του ποδοσφαίρου.

β) Αναμόρφωση στον πίνακα των παρατηρητών. Σε κάθε αγώνα να υπάρχουν δύο παρατηρητές. Ο μέσος όρος της βαθμολογίας τους θα είναι ο βαθμός του διαιτητή. Στο τέλος της περιόδου οι πέντε τελευταίοι στη βαθμολογία να πέφτουν και οι πέντε πρώτοι της χαμηλότερης κατηγορίας ν' ανεβαίνουν. Ετσι θα υπάρχει ένα... ασανσέρ αξιοκρατίας και άμιλλας.

γ) Κάθε χρονιά θα γίνονται τουλάχιστον τέσσερα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ τεστ. Οι διαιτητές θα πρέπει να είναι τουλάχιστον απόφοιτοι Λυκείου και να υπόκεινται σε "πόθεν έσχες". Τέλος, να γίνει επαγγελματική η διαιτησία και να θεσμοθετηθεί ο ορισμός.

Γ. ΚΑΝΤΖΙΛΙΕΡΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απεβίωσε ο Μ. Γερμανάκος (2016-12-21 00:00:00.0)
Προς ...αναβολή της αναβολής (2014-11-19 00:00:00.0)
Οι αρμοδιότητες των μελών της (2011-08-06 00:00:00.0)
Κόντρες συμφερόντων (2009-06-04 00:00:00.0)
Αναψαν φωτιές τα φαλτσοσφυρίγματα (1998-06-25 00:00:00.0)
Τέλος για Λάτσιο - Θαλάσση (1997-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ