Παρασκευή 14 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Τα πάντα για το μεγάλο κεφάλαιο

Τον απολογισμό ιδιωτικοποίησης της διοικητικής δομής και των μεγάλων έργων του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης (ΚΠΣ) 1994 - 1999 έκανε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας, Χρ. Πάχτας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, κατά το 1996 έγιναν οι ακόλουθες ενέργειες:

  • Συστάθηκε και τέθηκε σε λειτουργία η ΜΟΔ και το ΕΛΚΕ. Πρόκειται για τις δύο ιδιωτικές Ανώνυμες Εταιρίες, οι οποίες συστάθηκαν με χρήματα του δημοσίου και υποκατέστησαν τις υπηρεσίες του, στα δύο κρίσιμα θέματα του κεντρικού ελέγχου του ΚΠΣ και της έγκρισης και προώθησης των μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων που επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι αρμοδιότητες αυτές, έχουν περάσει σήμερα στα χέρια του ιδιωτικού τομέα.
  • Ανατέθηκε το Πληροφοριακό Σύστημα του ΚΠΣ στην κοινοπραξία ΙΝΤΡΑΣΟΦΤ - ΠΛΑΝΕΤ. Η μεν πρώτη ανήκει στον όμιλο Κόκκαλη, ενώ η δεύτερη, σαν σύμβουλος διαχείρισης προγραμμάτων, έχει αναλάβει το Τομεακό Πρόγραμμα της Βιομηχανίας 961 δισ. δραχμών, το Περιφερειακό Πρόγραμμα Μακεδονίας, ενώ σαν σύμβουλος συμμετέχει και στο έργο της Εγνατίας.
  • Ενδιάμεση αξιολόγηση του ΚΠΣ. Πρόκειται για μία ακόμη πλευρά ιδιωτικοποίησης του ΚΠΣ, όπου ιδιωτικές εταιρίες προσλαμβάνονται ως αξιολογητές της ποιότητας και της προόδου των έργων. Εκτος όμως από τους ιδιώτες - αξιολογητές, άλλες ιδιωτικές εταιρίες με τη μορφή των συμβούλων διαχείρισης και των ενδιάμεσων φορέων, πολλές φορές σε αλληλοκαλυπτόμενους ρόλους, ελέγχουν σήμερα τα τομεακά και περιφερειακά προγράμματα του ΚΠΣ
  • Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Οι μεσαιωνικές αυτές μορφές εργατικών σχέσεων, που προωθούνται με τις ευλογίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πρόκειται να χρηματοδοτηθούν από κοινοτικά προγράμματα.

Εκτος όμως από την ιδιωτικοποίηση της διοικητικής δομής του ΚΠΣ, στα χέρια ιδιωτικών εταιριών έχουν περάσει και τα μεγάλα έργα. Στα πλαίσια αυτά έχουν δημιουργηθεί Ανώνυμες Εταιρίες για τα έργα της Εγνατίας Οδού, του Αερολιμένα Αθηνών (Σπάτα), του ΟΣΕ (δημιουργήθηκε η ΑΕ ΕΡΓΟΣΕ που έχει αναλάβει τα κατασκευαστικά έργα του ΟΣΕ) και το Κτηματολόγιο.

Τέλος, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, την περίοδο 1994 - 1996, οι επενδύσεις όλων των διαρθρωτικών ταμείων, κάλυψαν το 27% του συνολικού στόχου της περιόδου 1994 - 1999. Ειδικότερα οι επενδύσεις του εθνικού σκέλους (μεγάλα έργα) έφτασαν στο 26% του στόχου και οι επενδύσεις του περιφερειακού σκέλους στις 13 περιφέρειες της χώρας, στο 27%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ