Παρασκευή 14 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Σε έξαρση η νοθεία στα καύσιμα

Σε έξαρση βρίσκεται η νοθεία και στο χώρο των υγρών καυσίμων, χάριν του καθεστώτος πλήρους απελευθέρωσης που ισχύει στην αγορά και το οποίο δημιουργεί το καλύτερο έδαφος για την ασύδοτη δράση κάθε είδους κερδοσκόπων, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και την ασφάλεια των καταναλωτών. Από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε χτες ότι από 500 περίπου ελέγχους, που διενεργήθηκαν σε καύσιμα σε ολόκληρη τη χώρα από κοινά συνεργεία των Ειδικών Υπηρεσιών Τελωνειακών Ερευνών (ΕΥΤΕ), των Υπηρεσιών Ελέγχου Διακίνησης Αγαθών (ΥΠΕΔΑ) και των Χημικών Υπηρεσιών κατά το Γενάρη και το Φλεβάρη 1997, διαπιστώθηκαν οι παρακάτω παραβάσεις:

  • 13 πρατήρια υγρών καυσίμων ή αποθήκες λιπαντικών νόθευσαν: Το πετρέλαιο κίνησης με πετρέλαιο θέρμανσης, επειδή είναι πιο φθηνό. Το πετρέλαιο κίνησης με χρησιμοποιημένα λάδια αυτοκινήτων. Το πετρέλαιο κίνησης με white spirit και με πετρέλαιο ναυτιλίας (μαύρο αφορολόγητο πετρέλαιο). Τη βενζίνη σούπερ με αμόλυβδη, επειδή είναι πιο φθηνή.
  • Μεγάλος αριθμός φορτηγών αυτοκινήτων, ταξί και λεωφορείων βρέθηκαν να χρησιμοποιούν στις αποθήκες καυσίμων τους (ρεζερβουάρ) πετρέλαιο κίνησης νοθευμένο με πετρέλαιο θέρμανσης, που διατίθεται σε χαμηλότερη τιμή.
  • Επίσης βρέθηκαν 25 λατομεία, ιχθυοτροφεία, αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, καφεκοπτεία κλπ. που χρησιμοποιούσαν πετρέλαιο κίνησης νοθευμένο με πετρέλαιο θέρμανσης.

Κατά των παραβατών έχουν κινηθεί οι διαδικασίες επιβολής των νόμιμων κυρώσεων.

Επίσης, από το υπουργείο Οικονομικών ανακοινώθηκε χτες ότι κατά το Φλεβάρη από την ΥΠΕΔΑ Αθηνών και τα παραρτήματά της διενεργήθηκαν έλεγχοι σε 4.249 επιχειρήσεις και καταλογίστηκαν 19.600 παραβάσεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων (ΚΒΣ). Σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, οι παραβάσεις που διαπιστώθηκαν αφορούν στα εξής:

  • 8.810 περιπτώσεις για μη έκδοση τιμολογίων αγοράς ή πώλησης, καθώς και για μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης.
  • 543 περιπτώσεις για μη έκδοση αποδείξεων από γιατρούς, δικηγόρους και ελεύθερους επαγγελματίες.
  • 10.245 περιπτώσεις λοιπών παραβάσεων.
  • 163 περιπτώσεις στις οποίες έγινε επίσχεση βιβλίων και στοιχείων.
  • Για 2.782 περιπτώσεις συντάχθηκαν εκθέσεις, οι οποίες διαβιβάστηκαν στις αρμόδιες Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (ΔΟΥ).
  • 61 περιπτώσεις αφορούσαν βιβλία Α κατηγορίας, 2.521 περιπτώσεις μεβιβλία Β κατηγορίας και 1.675 περιπτώσεις με βιβλία Γ κατηγορίας.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ