Παρασκευή 14 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ν. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΑΚΗΣ
Προ των πυλών συμπληρωματικά μέτρα;

"Το μόνο που δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί από την κυβέρνηση είναι οι στόχοι του ελλείμματος", υποστηρίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, αφήνοντας όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά

Στην επιβεβαίωση ουσιαστικά των αποκαλυπτικών δημοσιευμάτων του "Ρ" για το ενδεχόμενο κατάρτισης συμπληρωματικού προϋπολογισμού για το 1997, καθώς η απόκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί είναι σχεδόν δεδομένη, προχώρησε χτες ο υφυπουργός Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης.Συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λήψης μέτρων, τόσο για το σκέλος των εσόδων, όσο και για το σκέλος των δαπανών, αν κριθεί σκόπιμο στην πορεία του χρόνου, προκειμένου να επιτευχθεί πάση θυσία ο στόχος που έχει τεθεί για το έλλειμμα, με τον προϋπολογισμό του 1997.

Να υπενθυμίσουμε ότι αρμόδια στελέχη των οικονομικών υπουργείων θεωρούν αδύνατη την επίτευξη του στόχου του φετινού προϋπολογισμού για αύξηση των εσόδων κατά 15,6%, εκτιμώντας ότι δεν είναι δυνατή με τα σημερινά δεδομένα αύξηση μεγαλύτερη του 12%. Η αναμενόμενη από αρμόδια στελέχη υστέρηση στο σκέλος των εσόδων άρχισε ήδη να διαφαίνεται από τους πρώτους κιόλας μήνες του 1997, αφού το Φλεβάρη, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα κινήθηκαν με ρυθμό αύξησης μόλις 6,5%,θέμα για το οποίο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών επιμένει να μην προβαίνει σε επίσημη ανακοίνωση. Ο Ν. Χριστοδουλάκης, αναφερόμενος χτες στη μέχρι στιγμής πορεία του προϋπολογισμού του 1997, καθώς και σε όσα ακούγονται περί αναθεώρησης των στόχων, τόνισε ότι "το μόνο που δεν πρόκειται να αναθεωρηθεί από την κυβέρνηση είναι οι στόχοι του ελλείμματος", υποστηρίζοντας στην αρχή ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει την εξασφάλιση των εσόδων και τη συγκράτηση των δαπανών στα προϋπολογισθέντα επίπεδα. Αμέσως μετά, ωστόσο, υπογράμμισε ότι, αν τα πράγματα στην πορεία δεν πάνε καλά, "θα παρθούν μέτρα και για τα δύο",δηλαδή και για το σκέλος των εσόδων και για το σκέλος των δαπανών. Ο ίδιος ήταν μάλιστα σχεδόν σαφής για την κυβερνητική πρόθεση ακόμη μεγαλύτερου σφαγιασμού κρατικών δαπανών κοινωνικού χαρακτήρα, όταν ανέφερε ότι υπάρχουν "σημαντικά περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών" στα νοσήλια και στις λειτουργικές δαπάνες ορισμένων επιχορηγούμενων φορέων.

Δημοπρασία ομολόγων σταθερού επιτοκίου

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε ότι στις 19 Μάρτη πρόκειται για πρώτη φορά να διενεργηθεί δημοπρασία ομολόγων σταθερού επιτοκίου μακράς διάρκειας και για την ακρίβεια πενταετούς και επταετούς διάρκειας. Τα προς διάθεση ποσά θα ανέλθουν, κατ' αρχάς, σε 100 δισ. δρχ. για τα ομόλογα 5ετούς διάρκειας και σε 50 δισ. δρχ. για τα 7ετούς και στη συνέχεια θα διαμορφωθούν ανάλογα με τη ζήτηση που θα υπάρξει. Σύμφωνα με τις ίδιες ανακοινώσεις, θα είναι έτοιμα για να εισαχθούν στην αγορά τα τιμαριθμοποιημένα ομόλογα, ενώ προς το τέλος του έτους θα υπάρξει έκδοση ομολόγων με ρήτρα ξένου συναλλάγματος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ