Κυριακή 16 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Το Κιλελέρ δείχνει το δρόμο

Στον τόπο εξέγερσης και θυσίας των κολίγων της αγροτομάνας Θεσσαλίας χτυπάει σήμερα η καρδιά της αγωνιζόμενης αγροτιάς, αλλά και χιλιάδων εργαζομένων, επαγγελματοβιοτεχνών, εκπαιδευτικών και νέων από όλη την Ελλάδα. Στις 11 π.μ. το συλλαλητήριο

Σταθμό και συνάμα σημείο εκκίνησης νέων αγώνων για την επιβίωση της αγροτιάς και την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, που εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, αποτελεί ο σημερινός γιορτασμός της 87ης επετείου του Κιλελέρ, που φέτος διοργανώνει η Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα.Στον τόπο εξέγερσης και θυσίας των κολίγων - στην ιερή γη της αγροτομάνας Θεσσαλίας - χτυπάει σήμερα η καρδιά της αγωνιζόμενης αγροτιάς της Ελλάδας. Στο συλλαλητήριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί στο χώρο του μνημείου,αγρότες από ολόκληρη τη χώρα θα δώσουν όρκο τιμής στους πεσόντες προγόνους τους και πίστης στη συνέχιση της πάλης μέχρι την τελική δικαίωση.

Θα είναι εκεί όλοι όσοι στη διάρκεια των μεγαλειωδών κινητοποιήσεων του Μάρτη του 1995, του Δεκέμβρη του 1996 και του Φλεβάρη του 1997, στάθηκαν, επί πολλά μερόνυχτα, άγρυπνοι φρουροί στα μπλόκα του αγώνα, παλεύοντας για την τιμή και την αξιοπρέπεια της τάξης τους, για ένα καλύτερο αύριο της αγροτιάς, του λαού μας και της πατρίδας μας.

Μαζί τους θα είναι και όσοι, στη διάρκεια των κινητοποιήσεων, έμειναν στα χωριά ως οπισθοφυλακή της μάχης, αλλά και όσοι - εργάτες, επαγγελματοβιοτέχνες, εκπαιδευτικοί, νέοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ακόμα και οι κληρικοί - τους συμπαραστάθηκαν, επισκεπτόμενοι τα μπλόκα ή εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους με όποιους τρόπους και όσα μέσα διέθεταν.

Δε θα είναι μαζί τους - πώς θα γινόταν διαφορετικά άλλωστε; - όσοι συκοφάντησαν, υπονόμευσαν, χτύπησαν τους αγώνες τους.

Δε θα είναι εκεί εκπρόσωποι της κυβέρνησης, που χαρακτηρίζουν τους αγωνιστές της αγροτιάς "γαϊδούρια", "αλήτες", "φασίστες", "καθυστερημένους", έστειλαν τα ΜΑΤ να επιβάλουν "κατάσταση πολιορκίας" στη Θεσσαλία, να προκαλέσουν δολιοφθορές στα τρακτέρ. Εστησαν, με τη βοήθεια εισαγγελέων και δικαστών, "βιομηχανία" δικών και καταδικαστικών αποφάσεων σε βάρος των αγροτών, με στόχο να πλήξουν το αγωνιστικό τους φρόνημα και να τους αποτρέψουν από τους αγώνες.

Αρνήθηκαν επίμονα και κυνικά να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα του αγροτικού ξεσηκωμού, δίνοντας όρκο πίστης στ' αφεντικά των Βρυξελλών. Δε θα είναι εκεί εκπρόσωποι των τριτοβάθμιων αγροτικών οργανώσεων - ΠΑΣΕΓΕΣ, ΓΕΣΑΣΕ, ΣΥΔΑΣΕ - που αντί να σταθούν στο πλευρό της αγωνιζόμενης αγροτιάς, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να υπονομεύσουν την ενότητα του αγώνα, για να μη θιγεί η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης και για να διατηρήσουν τις καρέκλες τους, που τους παρέχουν χρήματα και άλλα οφέλη.

Ενωμένοι οι αγρότες και με συμπαραστάτες όλους τους άλλους εργαζόμενους, το λαό, θα στείλουν από το Κιλελέρ ένα νέο μήνυμα αντίστασης και πάλης προς την κυβέρνηση και την ΕΕ.

Θ' απαιτήσουν ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων του αγροτικού κόσμου. Θα δηλώσουν πως θέλουν να μείνουν στη γη που κληρονόμησαν από τους προγόνους τους και θέλουν να παραδώσουν στα παιδιά τους. Πως δε θα δεχτούν να ξεριζωθούν από τα χωριά τους και να πεταχτούν στον "Καιάδα του εκσυγχρονισμού", όπου θέλει να τους ρίξει η κυβέρνηση του Κ. Σημίτη, στο πλαίσιο της πολιτικής "αναδιάρθρωσης της αγροτικής οικονομίας", όπως επιβάλλει το Μάαστριχτ, η ΚΑΠ και η ΓΚΑΤΤ.

Η αγροτιά της πατρίδας μας έχει συνειδητοποιήσει πως ο αγώνας της θα είναι πολύμορφος και μακροχρόνιος, με αντιπάλους ισχυρούς και ικανούς να χρησιμοποιήσουν κάθε μέσο που διαθέτουν εναντίον της.

Είναι αποφασισμένη, όμως, να δώσει τη μάχη μέχρι τέλους. Παίρνοντας δύναμη από τη γη της - όπως ο μυθικός Ανταίος - τελικά θα νικήσει. Η θυσία των κολίγων στο Κιλελέρ εμπνέει και καθοδηγεί τους σημερινούς αγώνες. Η μνήμη εκείνης της θυσίας φλογίζει τις καρδιές. Το αγωνιστικό ποτάμι δε γυρίζει πίσω.

Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ