Κυριακή 16 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 38
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Ξέφραγο αμπέλι

"Αλωνίζει" την ελληνική επαρχία ο διευθυντής του Ταμείου Συνοχής, ψάχνοντας πελάτες για την αντιοικολογική μέθοδο διαχείρισης των απορριμμάτων. Ερώτηση κατέθεσαν στη Βουλή βουλευτές του ΚΚΕ

Το ρόλο του ως πλασιέ ξένων εταιριών για την κατασκευή μονάδων πυρόλυσης σε νησιά των Κυκλάδων, επιβεβαίωσε πλέον ο διευθυντής του Ταμείου Συνοχής Βερστρίγκε,ο οποίος - παρουσία εκπροσώπων των υπουργείων Εσωτερικών, Αιγαίου και ΠΕΧΩΔΕ - παρουσίασε την περασμένη βδομάδα στο Δήμο Μυκόνου, μελέτη γαλλικής εταιρίας, σύμφωνα με την οποία προτείνεται η κατασκευή μονάδας πυρόλυσης στο νησί! Η επίσκεψη αυτή του Βερστρίγκε ήταν στο πλαίσιο της "περιοδείας", που έχει ξεκινήσει στην ελληνική επαρχία, με σκοπό να πείσει φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι η μέθοδος της πυρόλυσης είναι ο πλέον κατάλληλος τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων.

Το θέμα έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Λεων. Αυδής και Στρ. Κόρακας με Ερώτησή τους προς τους υπουργούς Εσωτερικών, Αιγαίου και ΠΕΧΩΔΕ. Οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Ερώτησή τους αναφέρονται στις "προσπάθειες του διευθυντή του Ταμείου Συνοχής να πείσει εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι καταλληλότερος τρόπος διάθεσης των απορριμμάτων τους είναι η καύση και ειδικότερα η πυρόλυση, αναφέροντας και τις περιοχές της Μυκόνου, της Σαντορίνης, της Αίγινας και της Ηλείας ως υποψήφιες για τη δημιουργία τέτοιων μονάδων". Παράλληλα, επισημαίνουν ότι "η εικόνα που προκύπτει είναι ότι ο Βερστρίγκε συμπεριφέρεται σαν η χώρα μας να μη διαθέτει ούτε εθνικό, ούτε τοπικό σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων, ούτε σχετική νομοθεσία και αρμόδια όργανα. Η χώρα μας, συνεχίζουν οι βουλευτές, θυμίζει ξέφραγο αμπέλι, όπου ο καθένας εξωτερικός παράγων μελετά και προτείνει λύσεις, σε συνεργασία με ξένες εταιρίες, υποσχόμενος και ανάλογες επιχορηγήσεις για ζητήματα που κυρίαρχος είναι ο ρόλος φορέων του κράτους και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης".

Τέλος, οι Λεων. Αυδής και Στρ. Κόρακας ρωτούν τους αρμόδιους υπουργούς:- Αν υπάρχει εθνικός σχεδιασμός για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

- Αν προβλέπεται στο σχεδιασμό αυτό η πυρόλυση ειδικότερα για τα νησιά του Αιγαίου.

- Αν είναι ενήμεροι και συμφωνούν με τις δραστηριότητες του Βερστρίγκε.

- Τι μέτρα σκοπεύουν να πάρουν, ώστε να προωθηθεί στην πράξη ο περιφερειακός σχεδιασμός διαχείρισης των απορριμμάτων με την ουσιαστική βοήθεια του κράτους, στη βάση της ανακύκλωσης των χρήσιμων υλικών και της υγειονομικής ταφής των υπολειμμάτων και

- Πώς σκοπεύουν να ενημερώσουν την ΤΑ, ειδικότερα των νησιών του Αιγαίου, για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να μην πέφτει θύμα των κάθε είδους διαφημιστών της καύσης και της πυρόλυσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ