Πέμπτη 20 Μάρτη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΣΤΗ ΖΩΝΗ
"Νεκρώνει" για τρεις ώρες ο Πειραιάς

Στάση εργασίας σήμερα, συγκέντρωση στις 12.30 στον ηλεκτρικό σταθμό και πορεία στο ΥΕΝ για μέτρα προστασίας της ζωής των εργαζομένων. Κι άλλες εξαγγελίες μετά από σύσκεψη σωματείων και κυβερνητικών παραγόντων

Με τους εργατοτεχνίτες της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος συντονίζουν τα αγωνιστικά τους βήματα όλοι οι εργαζόμενοι του Πειραιά, σήμερα στις 12.30 το μεσημέρι, με συγκέντρωση έξω από τον ηλεκτρικό σταθμό, ενάντια στην εργοδοτική ασυδοσία και την κυβερνητική αδιαφορία για τις απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, που είχαν σαν αποτέλεσμα τη φονική έκρηξη του περασμένου Σαββάτου στο πλοίο "Ευγενία".Η συγκέντρωση γίνεται στα πλαίσια 3ωρης στάσης εργασίας, 12 με 3 το μεσημέρι, που κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά με κεντρικό σύνθημα: "Οι συνθήκες δουλιάς μας αφορούν όλους".

Χτες το μεσημέρι στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας έγινε σύσκεψη των εκπροσώπων των σωματείων της Ζώνης και του ΕΚ Πειραιά με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας, Στ. Σουμάκη,τον υφυπουργό Εργασίας, Χρ. Πρωτόπαππα και τον νομάρχη Πειραιά, Χρ. Φωτίου.

Από τη σύσκεψη και κάτω από την ισχυρή πίεση των δυναμικών κινητοποιήσεων των εργαζομένων, προέκυψαν νέες δεσμεύσεις από την πλευρά της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη βδομάδα αναβαθμίζεται ο ρόλος των 5μελών επιτροπών ελέγχου για τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας, που λειτουργούν στη Ζώνη. Στο εξής θα λειτουργούν σε καθημερινή βάση και όποτε θεωρείται αναγκαίο και τα Σαββατοκύριακα. Θα πλαισιώσουν τις Επιθεωρήσεις Εργασίας με ειδικευμένους μηχανολόγους και ναυπηγούς, ενώ οι συνδικαλιστές που θα συμμετέχουν στις επιτροπές θα επιδιωχτεί να καλύπτονται οικονομικά και ασφαλιστικά. Επίσης για τις επιτροπές θα εξεταστεί το αίτημα, να γίνει ουσιαστικότερος ο ρόλος των λιμενικών αρχών με υπουργική απόφαση, για τη μεγαλύτερη αυστηρότητα των ελέγχων. Μέχρι την ερχόμενη βδομάδα θα έχουν ολοκληρωθεί οι προτάσεις για τη διενέργεια εκκαθάρισης του μητρώου των επιχειρήσεων της Ζώνης.

Θα ξεκινήσει άμεσα η λειτουργία της Σχολής στη Ζώνη που εκκρεμεί εδώ και δύο χρόνια, με την εκπαίδευση αρχικά 1.000 εργαζομένων. Επίσης θα εξεταστεί η πρόταση των συνδικάτων για την εκπαίδευση στα θέματα ασφάλειας των συνδικαλιστικών στελεχών και των εκπροσώπων των εργαζομένων. Για το ιατρείο στη Ζώνη, ήδη γίνονται προσπάθειες για την επάνδρωσή του. Θα εξεταστεί και το αίτημα για έκτακτη οικονομική ενίσχυση των ανέργων ενόψει του Πάσχα, αλλά και της μείωσης του αριθμού των ενσήμων που απαιτούνται για το επίδομα ανεργίας.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά,Ιορδάνης Πουντίδης,μετά το τέλος της σύσκεψης τόνισε: "Δεν είναι πρώτη φορά που δίνονται τέτοιες δεσμεύσεις από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Η συντονισμένη αγωνιστική παρέμβαση των εργαζομένων, όπως είναι η αυριανή, είναι η μόνη που μπορεί να εξασφαλίσει την υλοποίηση αυτών των δεσμεύσεων".

Στα πλαίσια της σημερινής στάσης εργασίας οι εργαζόμενοι στους ΗΣΑΠ θα ακινητοποιήσουν τους ηλεκτρικούς συρμούς από τις 12 μέχρι τις 12.15.

Ο Δήμος Περάματος,με ανακοίνωσή του, διαβεβαιώνει ότι θα συνεχίζει να αγωνίζεται με όλες του τις δυνάμεις με τους εργαζόμενους, ώστε να αλλάξουν οι συνθήκες εργασίας στη Ζώνη. Επίσης το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε το άνοιγμα τραπεζικού λογαριασμού με ένα πρώτο ποσό κατάθεσης 200 χιλ. στο όνομα της οικογένειας του Κώστα Γιαβρή,καθώς και την πρόληψη στο δήμο της συζύγου του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ