Σάββατο 5 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΗΛΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΟΤΕ)
Σε ιδιώτες πάνω από 20% των μετοχών

Με ομόφωνη απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, μέχρι τον Ιούνη θα πουληθεί και δεύτερο πακέτο μετοχών (10 - 12%) του κερδοφόρου ΟΤΕ σε ιδιώτες

Με τη σφραγίδα όλου του Υπουργικού Συμβουλίου, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προχωρά στην ιδιωτικοποίηση ακόμα ενός κομματιού του κερδοφόρου ΟΤΕ, προσφέροντάς το "θυσία" στο ναό και στους αρχιερείς του χρηματιστηρίου. Σε πλήρη ομοφωνία και πιστοί στις νεοφιλελεύθερες γραφές, οι υπουργοί του "νέου ΠΑΣΟΚ" ενέκριναν χτες σχετική εισήγηση των υπουργών Εθνικής ΟικονομίαςΓ. Παπαντωνίου και Μεταφορών και Επικοινωνιών Χ. Καστανίδη,για την εκποίηση του δεύτερου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ.

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο Γ. Παπαντωνίου, στο Υπουργικό Συμβούλιο αποφασίστηκε:

  • Να "μετοχοποιηθεί" - δηλαδή να πουληθεί - το 10,7% σε ιδιώτες και... "ανάλογα με τη ζήτηση" το εκποιούμενο πακέτο μετοχών του ΟΤΕ θα μπορεί να αυξηθεί κατά 2% και να φτάσε στο 12,7%.
  • Οι μετοχές, που θα πουληθούν, θα προέλθουν είτε από αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου είτε από τη διάθεση υφιστάμενων μετοχών.

Ετσι με την πώληση και του δεύτερου πακέτου μετοχών του ΟΤΕ (προβλέπεται να γίνει μέχρι τον ερχόμενο Ιούνη), στα χέρια των ιδιωτικών συμφερόντων θα βρίσκεται συνολικά το 20.7% (ήδη από πέρσι κατέχουν το 8% των μετοχών) της πιο κερδοφόρας επιχείρησης του δημοσίου.

Οπως είπε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας, από την πώληση των 45 εκατομμυρίων μετοχών, θα εισπραχθούν 270 δισεκατομμύρια δραχμές από τα οποία 60% θα πάνε στον ΟΤΕ και το υπόλοιπο 40% στο δημόσιο. Η διάθεση των μετοχών θα γίνει με προεγγραφή, για τους ντόπιους και ξένους θεσμικούς επενδυτές, με δημόσια εγγραφή για τους μικροεπενδυτές, ενώ μετοχές θα διατεθούν και στους εργαζόμενους και συνταξιούχους του Οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί, πως σε πρώτη φάση, τα χρήματα από την εκποίηση των μετοχών του ΟΤΕ, θα περάσουν όλα στα ταμεία του δημοσίου και αργότερα - σε δύο βδομάδες είπε ο υπουργός, "θα" επιστραφούν στον ΟΤΕ 150 δισ. δραχμές, είτε με την αγορά υφιστάμενων μετοχών είτε με αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου. Με την κίνηση αυτή, το δημόσιο θα μπορεί να καλύψει - έστω και για ένα μικρό διάστημα - μέρος των ελλειμμάτων του δημοσίου (που και φέτος έχουν μεγάλες υπερβάσεις).

Σε ερώτηση του "Ρ", γιατί η κυβέρνηση πουλά δεύτερο πακέτο μετοχών του κερδοφόρου δημόσιου ΟΤΕ, αφού υποστηρίζει πως η οικονομία πάει πολύ καλά, ο υπουργός επικαλέστηκε την ίδια τακτική που ακολουθούν και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες προσφεύγουν στο χρηματιστήριο για την άντληση κεφαλαίων, για να βελτιώσουν την... ανταγωνιστικότητά τους. Απέκρυψε, όμως, το γεγονός ότι ο Οργανισμούς δε χρειάζεται αυτά τα κεφάλαια, αφού διαθέτει ίδιους πόρους για τις επενδύσεις του (το 1996, οι επενδύσεις του δεν ξεπέρασαν το 40% των προϋπολογιζόμενων κεφαλαίων). Μάλιστα ο εκσυγχρονιστής υπουργός δεν απέφυγε τον πειρασμό να σπρώξει τους μικροεπενδυτές στο χρηματιστήριο, λέγοντας "πως όσοι εμπιστεύτηκαν τον ΟΤΕ κέρδισαν...".

Αφού, λοιπόν, όσοι εμπιστεύτηκαν τον ΟΤΕ και αγόρασαν μετοχές κέρδισαν, τίθεται το εξής ερώτημα: Αφού και ο ΟΤΕ και οι αγοραστές των μετοχών κέρδισαν, ποιος είναι ο χαμένος από το αλισβερίσι του χρηματιστηρίου; Πάντως, οι μόνοι που σίγουρα κερδίζουν είναι οι ανάδοχοι μιας τέτοιας μεγάλης έκδοσης μετοχών, και όπως ο ίδιος ο Γ. Παπαντωνίου έκανε γνωστό, τόσο ο ίδιος όσο και ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας δέχτηκαν πιέσεις από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα του εξωτερικού, για να αναλάβουν ως ανάδοχοι της έκδοσης του ΟΤΕ, που είναι η μεγαλύτερη στα χρονικά του χρηματιστηρίου Αθηνών.

Σε κάθε περίπτωση, η δεύτερη ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, ενισχύει την παρουσία των μεγάλων ιδιωτικών συμφερόντων στη μεγαλύτερη ελληνική δημόσια επιχείρηση, και μάλιστα σε έναν τέτοιο νευραλγικό τομέα, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες. Παρουσία που δε θα περιοριστεί στον οικονομικό τομέα, αλλά θα εκφραστεί και θεσμικά με την τοποθέτηση στο ΔΣ του Οργανισμού και δεύτερου εκπροσώπου των συμφερόντων των λεγόμενων επενδυτών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ