Πέμπτη 10 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Πρόληψη στο... μέλλον!

... Και με τις "πλάτες" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Αμεσα θα αρχίσουν νέα προγράμματα υποκατάστατων

Τελικά τα από μέρες πολυδιαφημιζόμενα μέτρα για τα ναρκωτικά, που θα ανακοίνωνε χτες η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αποδείχτηκαν όχι απλώς ένα πυροτέχνημα αλλά και μια δυσβάσταχτη επιχείρηση σε βάρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθώς στις "πλάτες" της μετατίθεται η πρόληψη, που αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της αντιμετώπισης των ναρκωτικών.

Αλλά και αυτή η πρόληψη - η μετατεθειμένη στις "πλάτες" της Τοπικής Αυτοδιοίκησης διά της μεθόδου της συγχρηματοδότησης - στερείται στρατηγικής. Ο κεντρικός οργανισμός της πολιτείας (ΟΚΑΝΑ) παρουσιάζεται ανήμπορος να παρουσιάσει ένα επιτελικό σχέδιο πρόληψης και περιορίζεται στην - μερική - υποστήριξη κάποιων πρωτοβουλιών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επειτα και αυτή η - περιορισμένη και φορτωμένη σε ξένες "πλάτες" επιχείρηση - δεν αξιοποιεί την εμπειρία των θεραπευτικών κοινοτήτων, αλλά φαίνεται να επιχειρεί την εισαγωγή των ευρω-προτύπων της υποκατάστασης. Βέβαια τα προγράμματα της επέκτασης των υποκαταστάτων παρουσιάστηκαν ως στόχοι της τελικής απεξάρτησης.

Αλλά τόσο απ' τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στη Βουλή όσο και απ' τη χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Υγείας φάνηκε καθαρά ότι η ελληνική κυβέρνηση κάνει ευρω-βήματα και στον τομέα των ναρκωτικών.

Ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης είπε στη Βουλή ότι ναι μεν δεν αλλάζει η νομοθεσία της Ελλάδας στα ναρκωτικά, αλλά και ότι η σχετική νομοθεσία πρέπει να είναι κοινή στις ευρωπαϊκές χώρες. Η εθνική συντονίστρια Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου - που δε συνηθίζει να μασάει τα λόγια της - στη διάρκεια της χτεσινής συνέντευξης Τύπου της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ήταν καθαρή: Ενόψει της Διακυβερνητικής θα κοινοτικοποιηθούν όλες οι δράσεις κατά της εγκληματικότητας, μεταξύ των οποίων είναι και τα ναρκωτικά. Και για να μην κρυβόμαστε: Σε αυτά τα πλαίσια κινούνται οι περικοπές στα θεραπευτικά προγράμματα και η ενίσχυση των προγραμμάτων υποκατάστασης.

Στη χτεσινή παρουσίαση των μέτρων - την οποία έκαναν ο υπουργός Κ. Γείτονας, οι υφυπουργοί Μ. Σκουλάκης και Θ. Κοτσώνης, η Μ. Γιαννάκου - Κουτσίκου - έγιναν πολλοί φραστικοί έπαινοι προς τις θεραπευτικές κοινότητες και δόθηκαν διαβεβαιώσεις για πλήρη οικονομική υποστήριξη. Πλην όμως στην πράξη οι κοινότητες μετρούν νούμερα περικοπών ή αυξήσεις σε προϋπολογιστικά στοιχεία...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ