Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ '97
Προσκλητήριο μαζικής συμμετοχής

Σωματεία, ομοσπονδίες και συνδικαλιστές καλούν τους εργαζόμενους της Αθήνας να δώσουν μαζικό, μαχητικό "παρών" στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Καλούν, επίσης, σε αγώνα για να αποκρουστεί η ωμή επίθεση ενάντια στα εργασιακά και κοινωνικά δικαιώματα

Προσκλητήριο για μαζική συμμετοχή στην ενωτική, ταξική, πανεργατική συγκέντρωση τη μέρα της Πρωτομαγιάς στην πλατεία Συντάγματος στις 10 πμ,απευθύνουν, με κοινή ανακοίνωσή τους, σωματεία, ομοσπονδίες και συνδικαλιστές του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα,τονίζοντας την ανάγκη "για μια συνολική ενιαία εργατική αντεπίθεση, που θα μπλοκάρει τη συντηρητική πολιτική κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης - κεφαλαίου".

Να σημειωθεί ότι ο αριθμός των συνδικάτων, που συμμετέχουν στην πρωτοβουλία για το γιορτασμό της ταξικής Πρωτομαγιάς, φτάνει μέχρι σήμερα στα 57,ενώ ανοιχτή παραμένει η πρόσκληση για συμμετοχή κι άλλων σωματείων και συνδικαλιστών πέρα από παραταξιακές προτιμήσεις.

Την περίοδο από την προηγούμενη Πρωτομαγιά του '96 - επισημαίνεται στην προκήρυξη - η εργατική τάξη δέχτηκε νέες οξυμένες επιθέσεις σε κατακτήσεις και δικαιώματά της από μια κυβέρνηση που υπηρετεί τα μονοπωλιακά και πολυεθνικά συμφέροντα μιας χούφτας καπιταλιστών. Μετά τις εκλογές - συνεχίζει - "οι επιθέσεις πήραν χαρακτήρα ωμής επιδρομής, ενώ μόλις προχτές ο πρωθυπουργός κήρυξε την έναρξη μιας νέας ποιοτικά αντεργατικής επίθεσης, με αιχμές τις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Μια επίθεση - τονίζεται - με στρατηγικά χαρακτηριστικά, που επιδιώκει την ένταση της εκμετάλλευσης των εργατοϋπαλλήλων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, το χτύπημα της συλλογικής δράσης και διεκδίκησης".

Επισημαίνεται ότι, την ίδια περίοδο, ο ΣΕΒ, αξιοποιώντας την κυβερνητική πολιτική, προβάλλει συνεχώς προκλητικές απαιτήσεις σε βάρος της εργατικής τάξης. "Την ίδια στιγμή - συνεχίζει η προκήρυξη - στην Ευρωπαϊκή Ενωση "το παιχνίδι παίζεται" με τη λεγόμενη αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, κόντρα στην οποία πρέπει να τοποθετηθεί αποφασιστικά το εργατικό κίνημα, αφού όχι μόνο τίποτα θετικό δε θα προκύψει για τους εργαζόμενους, αλλά θα χειροτερέψουν περισσότερο τα πράγματα".

Σημειώνοντας πως προϋπόθεση για μια αποτελεσματική απάντηση στην αντεργατική λαίλαπα είναι η στρατηγική ανασυγκρότηση του ίδιου του εργατικού κινήματος, τονίζει ότι φραγμό μπορούν να βάλουν: Η ανάπτυξη ταξικών αγώνων με αιχμές ανεργία - εισοδηματικά - ασφαλιστικά - Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης - αλλοδαποί - ιδιωτικοποιήσεις - εργασιακές σχέσεις. Η οικοδόμηση κοινωνικών συμμαχιών και η πάλη για τη συγκρότηση μετώπου αντιμονοπωλιακών και αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων. Η διαμόρφωση, η ενίσχυση και η ισχυροποίηση της ταξικής λογικής και της αγωνιστικής πλεύσης του συνδικαλιστικού κινήματος. Η συσπείρωση στη βάση των προβλημάτων όλων των ανθρώπων της δουλιάς.

Στην προκήρυξη καταδικάζονται οι πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - ΕΚΑ, "που δεν έκαναν τίποτα για την οργάνωση της αντίστασης των εργαζομένων, αλλά συναίνεσαν στις επιθέσεις της κυβέρνησης, ενώ τώρα, με τη συμμετοχή τους στον "κοινωνικό διάλογο" - απάτη, γίνονται συνένοχες και των νέων αντεργατικών σχεδιασμών". Επισημαίνοντας, τέλος, πως "δεν μπορούν ατιμώρητα να καπηλεύονται την εργατική Πρωτομαγιά", καλούν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος.

Το Συνδικάτο Κλάδων Ενδυσης

Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος, καλεί, με ανακοίνωσή του, το Συνδικάτο Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Αττικής, επισημαίνοντας πως "με τη μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση θα δοθεί ταξική ενωτική απάντηση στον "κοινωνικό διάλογο" και τους στόχους του". Το Συνδικάτο προγραμματίζει εκδηλώσεις μέσα στους χώρους δουλιάς, ενώ μέσα στο Μάη θα κάνει ειδική εκδήλωση για να τιμήσει τους παλαίμαχους συνδικαλιστές των κλάδων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ