Τετάρτη 16 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Στα χνάρια της ΓΣΕΕ το ΕΚ Αθήνας

Η πλειοψηφία απέρριψε τις προτάσεις της ΔΑΣ για ενωτική ταξική Πρωτομαγιά και παρέπεμψε για μετά την Πρωτομαγιά τη συζήτηση για τη στάση του μεγαλύτερου Εργατικού Κέντρου στο διαβόητο "κοινωνικό διάλογο"

Για μετά την Πρωτομαγιά παρέπεμψε η πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΑ, κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της ολομέλειας, τη συζήτηση και την τοποθέτηση απέναντι στο διαβόητο "κοινωνικό διάλογο" και στα 19 θέματα - "φωτιά" για τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Απέρριψε, επίσης, το ταξικό - διεκδικητικό πλαίσιο για το γιορτασμό της Πρωτομαγιάς που ανέπτυξε η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" και αποφάσισε τη συνδιοργάνωση κοινής συγκέντρωσης με τις πλειοψηφίες των διοικήσεων ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, στην ίδια λογική της συναίνεσης και του συμβιβασμού. Κάλεσμα προς τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην ενωτική ταξική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργανώνουν σωματεία, ομοσπονδίες και συνδικαλιστές στην πλατεία Συντάγματος στις 10 πμ, απευθύνουν οι σύμβουλοι που έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ.

Οι βασικές θέσεις που κατέθεσε η ΔΑΣ, αναφορικά με το ποιο πρέπει σήμερα να είναι το περιεχόμενο του γιορτασμού της Πρωτομαγιάς, είναι: "Να δηλώσουμε ότι το κύριο μέτωπο του συνδικαλιστικού κινήματος πρέπει να είναι οι βιομήχανοι και τα μονοπώλια. Δε δεχόμαστε τη λογική του κοινωνικού διαλόγου, έτσι όπως τον διατυπώνει η κυβέρνηση. Το εργατικό κίνημα κάνει διάλογο καθημερινά στους αγώνες, πάνω στα προβλήματα που αντιμετωπίζει. Να ανοίξουμε καθαρό μέτωπο ενάντια στους βιομήχανους και τις πολυεθνικές, που απαιτούν τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση, την αφαίρεση κατακτήσεων, την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα. Να καταγγείλουμε την αντιλαϊκή - αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης. Πολιτική ταξική, που συνειδητά υπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, που έχει μετατρέψει τη Βουλή σε βιομηχανία αντιδραστικών και αντιλαϊκών νόμων. Να αναδείξουμε το χαρακτήρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης σαν αντιδραστικό, που θέλει να υπηρετήσει τα συμφέροντα των ισχυρών και των μονοπωλίων της Ευρώπης και να απαιτήσουμε δημοψήφισμα για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Να αναδείξουμε τις ευθύνες της πλειοψηφίας των ανώτερων συνδικαλιστικών οργάνων και να απαιτήσουμε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, όργανα μπροστάρηδες και καθοδηγητές των αγώνων ενάντια στο μέτωπο βιομηχάνων - κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης. Να καλέσουμε τους εργαζόμενους να δημιουργήσουν το δικό τους μέτωπο αγώνα απέναντι στο μαύρο μέτωπο των ισχυρών. Να σταματήσει τώρα η στήριξη του Μπερίσα και η επέμβαση στην Αλβανία. Αλληλεγγύη με όλους τους εργαζόμενους του κόσμου που παλεύουν ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων".

Επίσης οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ πρότειναν, το ΕΚΑ να μπει μπροστά σε αγώνες, διεκδικώντας: Αμεσα μέτρα για την ανεργία και την επιβίωση των ανέργων. Υπεράσπιση των κοινωνικοασφαλιστικών κατακτήσεων και κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Αυξήσεις στους μισθούς, στα μεροκάματα και στις συντάξεις, στο ύψος κάλυψης των σύγχρονων αναγκών. Καθιέρωση της ΑΤΑ. Φορολογικές ελαφρύνσεις των εργαζομένων, άμεση φορολογία του μεγάλου κεφαλαίου, κατάργηση των προνομίων. 35ωρο - 5ήμερο με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση. Μέτρα ελέγχου για τη "μαύρη εργασία", ίσα δικαιώματα στους αλλοδαπούς εργάτες.

Το πλαίσιο αυτό καταψηφίστηκε από τις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "Αυτόνομη Παρέμβαση", όπως και η πρόταση της ΔΑΣ για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με το Μάαστριχτ. Με πρόταση του προέδρου του ΕΚΑ, αποφασίστηκε να κληθούν τα σωματεία να συμμετέχουν στην πορεία που διοργανώνεται στο Αμστερνταμ, ενόψει της Διακυβερνητικής για την αναθεώρηση της Συνθήκης του Μάαστριχτ, με αίτημα να συμπεριληφθούν τα κοινωνικά δικαιώματα.

Μετά τη συνεδρίαση ο Π. Σοφός,γραμματέας του ΕΚΑ, δήλωσε: "ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και ΕΚΑ ούτε έδωσαν στους αγώνες μέχρι σήμερα, ούτε προτίθεται να δώσουν στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις ταξικό διεκδικητικό περιεχόμενο. Εμείς στηρίζουμε την πρωτοβουλία των σωματείων για ταξικό γιορτασμό στην πλατεία Συντάγματος και καλούμε τους εργαζόμενους να πάρουν μαζικά μέρος σε αυτόν".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ