Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Χτεσινές παρουσιάσεις

Τέσσερα νέα βιβλία έφερε η χτεσινή ημέρα, σε αντίστοιχο αριθμό παρουσιάσεων:

  • Στην Παλαιά Βουλή παρουσιάστηκε το βιβλίο του αντιστρατήγου ε.α. Ορέστη Βιδάλη "Ιστορικό Ημερολόγιο, Χρόνια Εκπατρισμού 1968 - 1975",που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις "Libro". Για το βιβλίο μίλησαν οι πρώην υπουργοί Β. Τσουδερού και Γ. Μυλωνάς, ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Κουλουμπής, αλλά και ο ίδιος ο συγγραφέας, ενώ διαβάστηκε κείμενο που έστειλε ο πρώην πρωθυπουργός Γ. Ράλλης.

Ο Ορ. Βιδάλης, αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ την περίοδο της χούντας, ανέπτυξε δράση για την αποκατάσταση της δημοκρατίας, με αποτέλεσμα να του αφαιρεθεί η ελληνική ιθαγένεια. Το ημερολόγιό του περιγράφει όχι μόνο τη δική του αντιδικτατορική δράση, αλλά και άλλων επωνύμων.

  • "Εμένα κοιτάνε", τιτλοφορεί την αυτοβιογραφία του ο Λεωνίδας ντε Πιαν,ο "μετρ" του ελληνικού κλασικού χορού. Η αυτοβιογραφία δεν περιορίζεται στις χορευτικές σπουδές του στο Λονδίνο (αριστούχος) και τοΠαρίσι και στην εικοσαετή χορευτική - χορογραφική καριέρα στο εξωτερικό (Γαλλία, ΗΠΑ, Λονδίνο, Αργεντινή κ.ά.), αλλά και στη Λυρική Σκηνή, της οποίας το μπαλέτο διευθύνει. Το βιβλίο αποτυπώνει τη δική του "ματιά" για την ευημερούσα ζωή του στη δεκαετία του '30, τον πόλεμο, την κατοχή, την πείνα, την απελευθέρωση και τον εμφύλιο. Κι ακόμα συγγενικά πρόσωπα(μιας οικογένειας - κράμα Μικρασιατών - Βενετσιάνων - Μανιατών - Γάλλων), τον πατριό του, υπηρέτριες, γκουβερνάντες και τέσσερις Κούλες, που τον ανάστησαν και τον δίδαξαν. Για τον χορογράφο και το έργο του μίλησε χτες ο Αλέξης Κωστάλας.
  • Την έκδοση της νουβέλας του Κώστα Κριτσίνη "Το ξόδι" από τις εκδόσειςΣ. Ι. Ζαχαρόπουλου,προλόγισε χτες στη "Στοά Βιβλίου" ο Μανώλης Γλέζος.Η νουβέλα είναι μια διαδρομή από τη δικτατορία του Μεταξά μέχρι τη μεταχουντική μεταπολίτευση. Ενα "κρεσέντο" σαρκασμού της πρόσφατης πολιτικοκοινωνικής πορείας μας, με ήρωα ένα πρόσωπο που μπροστά στο φέρετρο του πατέρα του προβληματίζεται για το θάνατο, τη ζωή και τη δική του επιλογή ζωής.
  • Οι εκδόσεις "Τροχαλία" παρουσίασαν ένα μικρό βιβλιαράκι με τίτλο "Τα χόρτα".Συγγραφέας του η Μυρσίνη Λαμπράκη.Για το βιβλίο και τη χρησιμότητα των χόρτων στη διατροφή μας μίλησαν εκτός από τη συγγραφέα, η διευθύντρια του Εθνικού Κέντρου Υγείας και Διατροφής Αντωνία Τριχοπούλου και η δημοσιογράφος Αγλαϊα Κρεμεζή.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ