Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΥΛΗ ΤΟΥ ΑΔΡΙΑΝΟΥ
Ρήγματα, πτώσεις, μαυρίλα

Η στερέωση,ο καθαρισμός,η προστασία και συνολικότερα η ανάδειξη της μοναδικής Πύλης του Αδριανού (2ος μ. Χ. αι.) συζητήθηκαν στην προχτεσινή συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.Μια συζήτηση που θα αργούσε πολύ να γίνει, εάν ο Δήμος Αθηναίων δε ζητούσε να δώσει τον καθαρισμό του μνημείου σε ιδιωτική γερμανική εταιρία (!). Το αίτημα, δικαίως, απορρίφθηκε, αλλά αποκάλυψε μία σειρά προβλημάτων της Πύλης. Μικρά, κωμικοτραγικά επεισόδια δίνουν και τη διάσταση του προβλήματος. Πριν τρεις μήνες έπεσε μαρμάρινο θραύσμα 10 επί 10 εκ. δίπλα σε περαστικό,ο οποίος το παρέδωσε στη Διεύθυνση Συντήρησης, όπως ανέφερε ο προϊστάμενός της, Νίκος Μίνως.Συνεπώς, πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα η στερέωση των μαρμάρων.Πριν λίγο καιρό ένα αμάξι προσέκρουσε πάνω στην πύλη. Αρα πρέπει να τοποθετηθεί προστατευτικό κιγκλίδωμα.

Αλλά, κυρίως, να εξεταστεί η στατική επάρκεια του μνημείου, αφού πλέον δε στηρίζεται πουθενά. Ενας σεισμός μπορεί να είναι μοιραίος.Πιθανόν... όπως ανέφερε ο καθηγητής Χαρ. Μπούρας να χρειάζεται να αφαιρεθούν οι σκουριασμένοι σύνδεσμοι των παλαιότερων αναστηλώσεων.Αυτό σημαίνει ότι το θέμα της Πύλης του Αδριανού πρέπει να αντιμετωπιστεί και από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Προϊστορικών και Κλασικών Μνημείων.

Ο καθαρισμός της επιφάνειας προβλημάτισε αρκετά τα μέλη του Συμβουλίου. Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Συντήρησης επισήμανε ότι είναι απαραίτητη η εκπόνηση μελέτης, ώστε να διαπιστωθούν οι ακριβείς ανάγκες καθαρισμού του μνημείου,για τον οποίο θα συνεργαστεί και ο διευθυντής του Κέντρου Λίθου, Νίκος Μπελογιάννης.

Το θέμα θα επανέλθει στο ΚΑΣ, με τη μορφή συνολικής πρότασης αντιμετώπισης των προβλημάτων από τις Διευθύνσεις Αναστήλωσης και Συντήρησης, το Κέντρο Λίθου και τη Γ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων. Στο μεταξύ θα τοποθετηθεί σκαλωσιά και θα προσληφθούν δύο συντηρητές,οι οποίοι θα δουλέψουν στο μνημείο και θα μετάσχουν στην ομάδα εκπόνησης της σχετικής μελέτης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ