Πέμπτη 17 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ
Χρονοδιαγράμματα ... ματαιώσεων

Νέα χρονοδιαγράμματα για την εκτέλεση του τεχνικού προγράμματος ανακοινώνει η "ΠΠ", με προκλητική ανακοίνωσή της ότι τα έργα "θα παραδοθούν στις προβλεπόμενες προθεσμίες". Ανάμεσα στα 21 δήθεν κατασκευαζόμενα έργα περιλαμβάνονται το "Βασιλικό Θέατρο" και η "Μονή Λαζαριστών".

Το "Βασιλικό", ισχυρίζονται ότι "θα είναι έτοιμο" το Δεκέμβρη (τον περσινό Οκτώβρη έλεγαν θα είναι έτοιμο φέτος τον Ιούλη), ενώ θεμελίωση δεν έγινε και οι τεχνικοί της "ΠΠ" πριν μερικούς μήνες υποστήριζαν ότι για την ολοκλήρωση των εργασιών χρειάζονται τουλάχιστον 14 μήνες.

Τον περσινό Οκτώβρη, πίνακας της "ΠΠ" ανέφερε ότι η "Μονή Λαζαριστών" θα παραδιδόταν φέτος τον Αύγουστο. Τώρα μιλούν για τον Σεπτέμβρη, αλλά μηχανικοί του ΤΕΕ μάς δηλώνουν ότι "πρόκειται για μια ακόμη παραπλανητική ανακοίνωση, αφού το έργο βρίσκεται χρονικά πολύ πίσω". Για τα έργα στο λιμάνι (θέατρο, συνεδριακά κέντρα κλπ.) και το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της ΥΦΑΝΕΤ, που θα παραδίδονταν φέτος το καλοκαίρι, ακόμα, όπως ανακοινώνεται "βρίσκονται στο στάδιο της δημοπράτησης".

Ας δούμε πώς εννοεί τα χρονοδιαγράμματα η καλλιτεχνική διεύθυνση της "ΠΠ":

Στις 25/2/97 ο καλλιτεχνικός διευθυντής ανακοίνωνε ότι στις 15 του Μάρτη "θα δημοσιεύσει αναλυτικά όλες τις εκδηλώσεις με τον προϋπολογισμό και τον οργανωτή τους, για να σταματήσει η φημολογία, που καταντά πληκτική".

Μέσα Απρίλη, πλέον, και ο Π. Θεοδωρίδης ανακοινώνει ότι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα του επόμενου 8μηνου θα καταχωρηθεί στις εφημερίδες στις 20/4. Αντί να ενημερώσουν, μέσω των δημοσιογράφων, την κοινή γνώμη οι διοικούντες την "Πολιτιστική" καλύπτονται πάλι πίσω από πέπλα αδιαφάνειας.

Στις 15/4 το ΔΣ του ΟΠΠΕ ενέκρινε το πρόγραμμα (κόστους 4 δισ. σύμφωνα με πληροφορίες), στο οποίο κυριαρχεί ο Μέγας Αλέξανδρος με δύο εκθέσεις ("Ο Αλέξανδρος στη δυτική τέχνη" και "Ο Αλέξανδρος στην Ανατολή"), κόστους 400 εκατομ. Κόστος που θέτει σοβαρά ερωτήματα, εκτός από τα παρακάτω αναπάντητα:

- Γιατί δε δημοσιεύονται οι δαπάνες για τις πραγματοποιημένες εκδηλώσεις, τις αμοιβές των στελεχών, των μελών του ΔΣ και των συνεργατών της "ΠΠ";

- Πόσους αριθμεί και πόσο στοιχίζει η στρατιά των απασχολούμενων στον Οργανισμό;

- Ποιο το κόστος των χοροεσπερίδων και τραπεζωμάτων;

- Πόσο στοιχίζουν οι εκδόσεις του ΟΠΠΕ, πώς και σε ποια εταιρία ανατίθεται η εκτύπωση τους;

- Πώς ανατέθηκε η παραγωγή δεκάδων ντοκιμαντέρ και πόσο κοστίζουν;

- Πώς θα χρηματοδοτηθούν μετά το '97 οι - λίγοι - "θεσμοί", αφού ήδη το ταμείον είναι μείον;

Η αναγγελία του προγράμματος του επόμενου 8μηνου με καταχωρήσεις στον Τύπο γίνεται, γιατί τίποτα δεν είναι οριστικό στο πρόγραμμα, όπως δεν ήταν και του προηγούμενου τετραμήνου και για να αποφευχθεί οποιαδήποτε δέσμευση των επανειλημμένα αυτοδιαψευδόμενων υπευθύνων, αφού καμιά αίθουσα δε θα είναι έτοιμη φέτος για τα "μεγάλα γεγονότα".

Οσον αφορά στο ΦΙΞ, αποθήκες του οποίου παράνομα, χωρίς άδεια, έγιναν θέατρο, η Εισαγγελία Θεσσαλονίκης διενεργεί προκαταρκτική εξέταση, γιατί το θέατρο δε διαθέτει σύστημα πυρασφάλειας. Ο διοικητής της Πυροσβεστικής δήλωσε ότι "το όχημα που σταθμεύει έξω από το θέατρο δεν αρκεί. Σε περίπτωση πυρκαγιάς στο θέατρο δεν μπορεί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια. Θα καούν σαν τα ποντίκια".Κατόπιν εορτής λοιπόν τοποθετείται σύστημα πυρασφάλειας.

Το θέμα επαναφέρει στην επικαιρότητα σειρά σκανδάλων: Το ΦΙΞ κηρύχτηκε διατηρητέο το '94. Το 1989 χαρακτηρίστηκε "Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο του δήμου", με παράλληλη απαγόρευση άλλης χρήσης του. Ωστόσο ο επιχειρηματίας στο ΦΙΞ έχει επανειλημμένα καταγγελθεί στον εισαγγελέα και έχει μηνυθεί από την Αστυνομία για την παράνομη λειτουργία τριών κέντρων διασκέδασης στο εργοστάσιο, αλλά δεν υπήρξαν αποτελέσματα. Πολλές φορές οι υπηρεσίες του δήμου σφράγισαν τα παραπάνω κέντρα διασκέδασης, αλλά ξαναλειτούργησαν. "Κλείνουμε τη μια μέρα αυτά τα μαγαζιά και την άλλη τα ανοίγουν", δηλώνει αντιδήμαρχος.

Με χτεσινή του ανακοίνωση ο ΟΠΠΕ, ρίχνει ευθύνες για το θέμα που προέκυψε σχετικά με το ΦΙΞ στον Λάκη Λαζόπουλο και στον ιδιοκτήτη του Θεάτρου, αναφέροντας: "Ο κ. Λαζόπουλος εγνώριζε τα προβλήματα του χώρου, προσυπέγραψε άλλωστε διά των εκπροσώπων του, τη σύμβαση υπομίσθωσης του θεάτρου μεταξύ του Οργανισμού και του κυρίου Ραπτάκη, εκμισθωτή του χώρου".

Α. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Απολογισμός... φιλολογικός (1998-03-14 00:00:00.0)
Κινητοποίηση των απολυμένων (1998-01-03 00:00:00.0)
"Θέατρο παραλόγου" (1997-10-02 00:00:00.0)
Βυζαντινολάτρες και... ροκ μακεδονομάχοι (1997-09-07 00:00:00.0)
Εξευτελίζει ανθρώπους του πολιτισμού (1997-01-25 00:00:00.0)
Τοπίο στην ...ομίχλη (1997-01-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ