Τρίτη 22 Απρίλη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΚΕΒΕ
Οι ΕΒΕ δε θα γίνουν συνένοχοι

Παρέμβαση της Κίνησης, με αφορμή το λεγόμενο "κοινωνικό διάλογο" και τις προσπάθειες της κυβέρνησης να εξασφαλίσει συνενόχους στις αντιλαϊκές επιλογές της

Οι επαγγελματίες βιοτέχνες και οι έμποροι δεν πρέπει να δεχτούν να γίνουν συνένοχοι της κυβέρνησης στα αντιλαϊκά της σχέδια, όπως αυτή επιδιώκει να κάνει μέσα από το λεγόμενο κοινωνικό διάλογο. Αυτό τονίζει σε χτεσινή ανακοίνωσή του το προεδρείο της Δημοκρατικής Κίνησης Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων (ΔΗΚΕΒΕ), όπου μεταξύ άλλων καταγγέλλει ότι εάν περάσουν οι αλλαγές που σχεδιάζουν από κοινού κυβέρνηση και μεγαλοεργοδότες θα έχουν ως αποτέλεσμα έναν περισσότερο υποταγμένο και υπερεκμεταλλευόμενο εργατοϋπάλληλο. Οι ΕΒΕ, επισημαίνει, δεν έχουν να κερδίσουν τίποτα από μια τέτοια εξέλιξη, γιατί και οι ίδιοι είναι εκμεταλλευόμενοι από το μεγάλο κεφάλαιο, που έχει αυτές τις επιδιώξεις. Αντίθετα, σε όσο χειρότερη θέση έρχονται οι εργαζόμενοι, τόσο χειρότερη θα είναι και η θέση των ΕΒΕ. Γι' αυτό πρέπει να αγωνίζονται δίπλα δίπλα, για να μην επεκταθεί η επίθεση της κυβέρνησης στα γενικότερα δικαιώματα του λαού και των ΕΒΕ. Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης έχει ως εξής:

"Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ προωθεί τον λεγόμενο κοινωνικό διάλογο, προκειμένου να εξασφαλίσει συνενόχους στις αντιλαϊκές επιλογές της.

Για λόγους τακτικής μεταθέτει για λίγο αργότερα το "διάλογο" για την κοινωνική ασφάλιση και επικεντρώνει την προσοχή της τώρα στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων.

Ο "διάλογος" αυτός και από την άποψη του περιεχομένου του και από την άποψη των προθέσεων της κυβέρνησης, δεν μπορεί να δώσει καμία θετική απάντηση στα προβλήματα που βασανίζουν τους ΕΒΕ, όπως η πτώση του τζίρου, η αύξηση των φορολογικών βαρών και του κόστους παραγωγής και λειτουργίας, τελικά ο άνισος ανταγωνισμός και η εκμετάλλευσή τους από το μεγάλο κεφάλαιο.

Από τη θεματολογία του "διαλόγου", από τις κατευθύνσεις και τη γενικότερη πολιτική που ακολουθείται στην ΕΕ και παγκόσμια, αλλά και από τις προθέσεις της κυβέρνησης που κατά καιρούς εκδηλώνονται, είναι καθαρό ότι επιδιώκεται η κατάργηση του 8ωρου, της κανονικής και πλήρους απασχόλησης και ασφάλισης, η υπονόμευση - κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, η κατάργηση τελικά και των ελάχιστων ορίων άμυνας, όσον αφορά στους όρους πώλησης της εργατικής τους δύναμης, που έχουν πετύχει οι εργαζόμενοι μέσα από τη συλλογική τους πάλη σαν τάξη.

Οι αλλαγές αυτές αν περάσουν, θα έχουν ως αποτέλεσμα έναν περισσότερο υποταγμένο και πειθαρχημένο στο μεγάλο κεφάλαιο, υπερεκμεταλλευόμενο εργατοϋπάλληλο.

Το ζήτημα, βέβαια, αφορά πρώτα και κύρια την εργατική τάξη.

Και πάνω σ' αυτό θα κριθεί και η ηγεσία του και συνολικά το εργατικό κίνημα.

Οσον αφορά τους ΕΒΕ, το ζήτημα δεν τίθεται απλά σαν ένα ζήτημα αλληλεγγύης, που και αυτό από μόνο του θα ήταν αρκετό.

Οι ΕΒΕ δεν έχουν και οι ίδιοι συμφέρον από έναν εργατοϋπάλληλο - άσχημα αμειβόμενο, περισσότερο υποταγμένο και υπερεκμεταλλευόμενο.

Από οικονομική άποψη,γιατί οι μισοί σχεδόν ΕΒΕ είναι αυτοαπασχολούμενοι και ένα επίσης πολύ μεγάλο κομμάτι τους απασχολεί 1 - 2 μισθωτούς.

Το μεγάλο κεφάλαιο είναι που εκμεταλλεύεται μαζικά την εργατική δύναμη και αυτό θα ωφεληθεί ασφαλώς από αυτές τις αλλαγές.

Και θα ωφεληθεί όχι μόνο σε βάρος των εργατοϋπαλλήλων, αλλά και σε βάρος των ΕΒΕ, που επίσης, εκμεταλλεύεται.

Επιπλέον, όσο χειρότερα αμείβεται ο εργαζόμενος τόσο μεγαλύτερη θα είναι η αρνητική επίδραση πάνω στον τζίρο των ΕΒΕ.

Αλλά και από γενικότερη άποψη,γιατί οι ΕΒΕ μπορούν να απαλλαγούν από τα προβλήματα που τους βασανίζουν, μόνο όταν αγωνίζονται δίπλα και μαζί με ένα ισχυρό εργατικό κίνημα.

Σε όσο χειρότερη θέση έρχονται οι εργαζόμενοι, τόσο χειρότερη θα είναι και η θέση και προοπτική των ΕΒΕ.

Αν σήμερα περάσει αυτή η λογική του "κοινωνικού διαλόγου", αύριο μας περιμένει η κυβέρνηση στη γωνία για την κοινωνική ασφάλιση και έπεται συνέχεια.

Η επίθεση δε θα σταματήσει στις εργασιακές σχέσεις, θα επεκταθεί γενικότερα στα δικαιώματα και καταχτήσεις του λαού και των ΕΒΕ.

Οι εκπρόσωποι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης ΕΒΕ (ΔΗΚΕΒΕ), έθεσαν το ζήτημα του "κοινωνικού διαλόγου" και της στάσης της ΓΣΕΒΕΕ, στην τελευταία συνεδρίαση του προεδρείου της Συνομοσπονδίας στις 19/4.

Οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΔΑΚΜΜΕ, ΠΑΣΚΕΒΕ, ΑΣΚΜΜΕ, απέρριψαν την πρόταση για καταγγελία του "κοινωνικού διαλόγου" και άρνηση συμμετοχής σ' αυτόν και αποφάσισαν να μελετήσουν τη θεματολογία που θέτει η κυβέρνηση, να διαμορφώσουν τις προτάσεις της ΓΣΕΒΕΕ πάνω στο θέμα και η συμμετοχή ή όχι να αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρίαση του προεδρείου ή του ΔΣ.

Στην ουσία μ' αυτό τον τρόπο προωθούν τον εγκλωβισμό της ΓΣΕΒΕΕ στις κυβερνητικές επιλογές.

Η ΔΗΚΕΒΕ καλεί τις συνδικαλιστικές οργανώσεις των ΕΒΕ να ενημερώσουν πλατιά τους συναδέλφους για το τι τους περιμένει αν δεν αντιδράσουν μαζικά και μαχητικά στα σχέδια της κυβέρνησης, να ενημερώσουν τους συναδέλφους για τα αιτήματα της πάλης μας, που σκοπεύουν στη διεύρυνση των κατακτήσεων και δικαιωμάτων μας και όχι στην κατάργησή τους, να οργανώσουν με κάθε τρόπο την πάλη για την ικανοποίηση αυτών των αιτημάτων, να καλέσουν τη ΓΣΕΒΕΕ να αρνηθεί τη συνενοχή στις αντιλαϊκές επιλογές της κυβέρνησης.

Αθήνα 22/4/1997"


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ