Τετάρτη 14 Μάη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΠΙΤΟΚΙΑ: Μείωση των επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων ανακοίνωσε μετά την Αλφα Πίστεως και η XIOSBANK. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, το επιτόκιο ταμιευτηρίου υποχωρεί κατά μια μονάδα στο 8,5% (μετά φόρων και ανατοκισμών7,36%), ενώ αντίστοιχες μειώσεις ισχύουν και για τα επιτόκια των χορηγητικών προϊόντων της τράπεζας. Ετσι, τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων υποχωρούν κατά μια μονάδα στο 15% και των πιστωτικών καρτών στο 24%, ενώ υπάρχει η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης που φτάνει μέχρι το 22,5% για τους απόλυτα ενήμερους πελάτες.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ (1): Μέχρι το τέλος του έτους όλες οι εισηγμένες μετοχές στη Σοφοκλέους θα διατίθενται σε άυλη μορφή. Αυτό ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Μ. Ξανθάκης μιλώντας στην πέμπτη τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Εταιρείας Αποθετηρίων Τίτλων (ΑΕΑΤ), που έχει την ευθύνη για την εκκαθάριση των συναλλαγών. Το απαρχαιωμένο σήμερα σύστημα τήρησης των λογαριασμών θα αντικαταστήσει νέος μηχανογραφικός εξοπλισμός, ο οποίος πρόκειται να εγκατασταθεί σύντομα στην ΑΕΑΤ, ενώ παράλληλα γίνεται ήδη για το λόγο αυτό εκπαίδευση των εμπλεκόμενων φορέων (χρηματιστηριακές εταιρίες, θεματοφύλακες και εισηγμένες εταιρίες). Στη συνέλευση παρουσιάστηκαν και τα αποτελέσματα της ΑΕΑΤ για το περασμένο έτος, σύμφωνα με τα οποία τα κέρδη ανήλθαν το 1996 στα 3 δισ. δρχ. έναντι 1,9 περίπου δισ. δρχ. το 1994, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση ύψους 52%.

ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ(2): Ξεπέρασε και τις 1.600 μονάδες ο γενικός δείκτης τιμών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, κλείνοντας χτες στις 1.602 μονάδες με άνοδο 0,41%. Ωστόσο, οι σταθεροποιητικές τάσεις που επικράτησαν στη διάρκεια της συνεδρίασης είχαν σαν αποτέλεσμα να υποχωρήσουν οι τιμές 151 μετοχών εταιριών σε σύνολο 257 τίτλων που διαπραγματεύτηκαν χτες. Με άνοδο των τιμών έκλεισαν οι μετοχές 83 εταιριών, ενώ 23 παρέμειναν σταθερές σε σχέση με τις τιμές της Δευτέρας.

ΕΚΔΟΣΕΙΣ: Στη σειρά "Προοδευτική Ευρωπαϊκή Σκέψη", που εκδίδει από το 1989 ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη, κυκλοφορεί ο έκτος τόμος με τίτλο "Ξενοφών Ζολώτας - Επιλογές κειμένων από το έργο του". Το βιβλίο επιχειρεί μια σε βάθος ανατομή του έργου που πολυδιάστατα δημιούργησε ο Ξενοφών Ζολώτας σε δημόσια δραστηριότητα εβδομήντα χρόνων. Στην ίδια σειρά προηγήθηκαν εκδόσεις για τον Β. Μπραντ, τον Ο. Πάλμε, τον Ζ. Ντελόρ, τον Φ. Μιτεράν και τον Α. Αγγελόπουλο, ενώ το έργο θα συνεχιστεί με άλλους έξι Ελληνες και Ευρωπαίους δημόσιους άνδρες, που με το έργο τους ανήκουν στις προσωπικότητες του αιώνα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ