Κυριακή 1 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συμβουλές στο διαρρήκτη μου

Του Νίκου ΑΝΤΩΝΑΚΟΥ

Αγαπητέ "φίλε", αν σου πω πως η ενέργειά σου να "μπουκάρεις" στο σπίτι μου τα ξημερώματα ήταν πράξη παράνομη, θα σου φανεί ανοησία, ε; Αν σου πω, επίσης, πως αυτό δεν είναι δα και καμιά παλικαριά, θα σου φανεί και αυτό ανοησία, έτσι δεν είναι; Εσύ γνώριζες και τον Ποινικό Κώδικα και τις συνέπειες όταν άνοιγες την μπαλκονόπορτα και τη "χωνόσουνα". Γνώριζες, ακόμα, και την τρέχουσα ηθική, που δεν επιτρέπει τέτοιες πράξεις και παρ' όλα αυτά εσύ "μπούκαρες". Υποθέτω, λοιπόν, πως θα έχεις πολύ σοβαρούς λόγους για να το κάνεις!

Θα ήμουν, λοιπόν, ο τελευταίος που θα σου έλεγα πως δεν πρέπει να κλέβεις. Εδώ γίνεται χαλασμός, εγώ θα τα βάλω μαζί σου; Εδώ χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα, εγώ θα τα βάλω με έναν δυστυχισμένο "διαρρηκτάκο" που αγωνίζεται να "επιβιώσει"... Τι μπορώ να σου πω; Ποιο παράδειγμα να σου φέρω σαν... παράδειγμα, για να σε κάνω να ντραπείς για την πράξη σου; Θα μου απαντήσεις για τα καζίνο, για τις χοντρές αναθέσεις, για τις μίζες, για τις απειλές, για τους εκβιασμούς, για τους τόκους, για τα "Ξυστά" και τα "Λόττο"... Στο τέλος θα με αναγκάσεις να σου ζητήσω και συγνώμη!

Πράγματι, μέσα σε αυτό το σφαγείο εσύ είσαι μια μικρή βδέλλα. Ενα μικρό παράσιτο που περισσότερο ταλαιπωρείται παρά ταλαιπωρεί. Που αναγκάζεται να μένει μέσα στο κρύο, να καιροφυλακτεί σαν το ερπετό, μέχρι να πέσουνε οι άνθρωποι στο βαθύ ύπνο για να πιάσεις, επιτέλους, δουλιά. Και ποτέ δεν ξέρεις τι "ψαριά" θα φέρεις. Σε μένα, για παράδειγμα, τίποτα απ' αυτά που πήρες δε σου χρειάζεται. Ολα μαζί δε σου φτάνουν να αγοράσεις ούτε ένα πακέτο τσιγάρα. Χαμένος, λοιπόν, ο κόπος σου, δυστυχισμένε! Τζάμπα πήγε όλη αυτή η ταλαιπωρία!

Θέλω, όμως, να σου τραβήξω την προσοχή σε ένα ζήτημα που φαίνεται να το παραβλέπεις. Στην απελπισία σου δε λαβαίνεις υπόψη σου πως θα μπορούσα να είχα ξυπνήσει. Τυχαία έστω. Να πάω στην τουαλέτα ή στην κουζίνα να πιω νερό. Και να βρεθώ απέναντί σου. Και τότε, εγώ από τον ύπνο και εσύ από το φόβο σου, άντε να βρεις άκρη! Μπορείς να σκεφτείς τι θα γινότανε; Πάντως κάποιος απ' τους δυο μας ή και οι δυο μας - το πιο πιθανό - θα παθαίναμε ζημιές! Και ξέρεις, μέσα στο σκοτάδι ούτε ξέρεις πού βαράς, ούτε καταλαβαίνεις πού μαχαιρώνεις. Φρίκη!

Κοίτα, λοιπόν, το ανόητο της υπόθεσης. Κοίτα σε τι δοκιμασία βάζεις τους άλλους και τον εαυτό σου. Ξεκινάς για μια απλή διάρρηξη και μπορεί να σου προκύψει φόνος! Ξεκινάς να πάρεις "ρευστό" και μπορεί να γεμίσεις αίματα. Εγώ, πάντως, όταν ξύπνησα και ανακάλυψα ότι με επισκέφτηκες ενώ κοιμόμουν, ένιωσα τόσο χαρούμενος, ευτυχισμένος, πες, καλύτερα, που δε σε αντάμωσα. Και όταν ανακάλυψα πως πήρες τόσα λίγα, δεν είχα και τίποτα ακριβότερο, άλλωστε, να κλέψεις, είπα "τι κρίμα ο ανόητος"! Ομως, μετά τις πρώτες εντυπώσεις, με έπιασε κρύος ιδρώτας όταν σκέφτηκα, τελικά, πως φτηνά τη γλίτωσα από σένα. Θα μπορούσες να με είχες μαχαιρώσει. Και μένα και τη γυναίκα μου!

Αγαπητέ μου διαρρήκτη θέλω να σε παρακαλέσω, από τα βάθη της καρδιάς μου, να αλλάξεις δουλιά. Κανένας μας, πια, δεν κοιμάται ήσυχα, το ξέρεις. Ολοι μας βλέπουμε εφιάλτες... Μπορεί να τύχεις πάνω στο ταραγμένο μας όνειρο και να σε πάρουμε για κάτι χειρότερο από διαρρήκτη. Να πέσουμε πάνω σου και να πληρώσεις εσύ για όλους αυτούς που μας κλέβουν. Να σε βαράμε για την ακρίβεια, για την ανεργία, για τα ναρκωτικά, για τα ΜΜΕ, για όλες τις "παραβιάσεις" που μας γίνονται. Να ξεσπάσουμε πάνω σου, καημένε. Με μανία. Να σου πω και το χειρότερο. Ολοι πιστεύουν πως είσαι Αλβανός. Και να σου πω την αλήθεια μου αρχίζω να το πιστεύω και γω, πια. Γιατί, λέω, αν ήταν Ελληνας θα γνώριζε πως στο Βύρωνα τι σκατά λεφτά να έχουμε στα σπίτια μας; Και τι χρυσαφικά! Αντε αν είσαι τυχερός να πέσεις σε μέρα πληρωμής και να βρεις διακόσιες, τρακόσιες χιλιάδες. "Φίλε" μου, είσαι πράγματι ανόητος τώρα που το σκέφτομαι! Διακινδύνεψες για το τίποτα! Τράβα παιδί μου παραπέρα να κάνεις την τύχη σου. Εδώ στη γειτονιά μας θα δυστυχήσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ