Κυριακή 1 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Παράνομη λειτουργία

Χωρίς άδεια λειτουργίας πραγματοποιούσε μαθήματα την προηγούμενη ακαδημαϊκή χρονιά η Ακαδημία Χορού και Μουσικής της Σόφιας

Η "Ακαδημία" που ιδρύθηκε από τη Σοφία Παπανδρέου - Κατσανέβα και λειτουργεί στη χώρα μας ως παράρτημα της Ακαδημίας Μουσικής της Σόφιας Βουλγαρίας "Πάντσο Βλαδιγέροφ",πριν αναζητήσει και βρει τελικά φέτος νέα στέγη στο Δήμο Αμαρουσίου, λειτουργούσε, πέρσι, παράνομα,στο Δήμο Αγίων Αναργύρων.

Χωρίς άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Πολιτισμού και με πολλά ασαφή και "σκοτεινά" νομικά ζητήματα, παρέδιδε επί ένα σχεδόν χρόνο μαθήματα στους σπουδαστές της, ισχυριζόμενη και τότε - όπως και τώρα - ότι πρόκειται για Ακαδημία (δηλαδή ανώτατη σχολή), ότι θα χορηγεί πανεπιστημιακό δίπλωμα, μεταπτυχιακούς τίτλους και πιστοποιητικά σπουδών!Ετσι, σύμφωνα και με τις φετινές της εξαγγελίες, με φοίτηση τριάμισι χρόνων στην Ελλάδα και έξι μηνών στη Βουλγαρία, με εκπαιδευτικό προσωπικό αποκλειστικά Βούλγαρους καθηγητές, υποσχέθηκε και πάλι ότι θα χορηγεί (με αναγνώριση από το ΔΙΚΑΤΣΑ), πτυχίο ανώτατης σχολής!

Για την περσινή λειτουργία στο Δήμο Αγίων Αναργύρων, αλλά και για τις αιτίες που είχαν ως αποτέλεσμα να λήξει άδοξα αυτή η συνεργασία, μας μιλά ο αντιπρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Αγ. Αναργύρων, Γρηγόρης Μαλάμης.

- Πόσο καιρό λειτούργησε η Σχολή στο Δήμο Αγ. Αναργύρων και ποια ήταν η συμφωνία συνεργασίας;

- Ο λόγος που ενδιαφέρθηκε ο Δήμος Αγ. Αναργύρων για τη σχολή αυτή, ήταν ότι πιστεύαμε πως η δημιουργία μιας τέτοιας σχολής θα αναβάθμιζε την περιοχή, δίνοντας μια διέξοδο στους νέους της Δυτικής Αθήνας. Τον Οκτώβρη του '95, περίπου, ξεκίνησε η συζήτηση του Δήμου Αγίων Αναργύρων,εκπροσωπουμένου από τη δημοτική επιχείρηση Αγ. Αναργύρων. Μια πλευρά ήταν ο Δήμος Αγ. Αναργύρων διά της δημοτικής επιχείρησης, η δεύτερη πλευρά ήταν η κ. Σοφία Κατσανέβα ως φυσικό πρόσωπο και η τρίτη πλευρά ήταν η Ακαδημία Μουσικής της Σόφιας Βουλγαρίας "Πάντσο Βλαδιγέροφ",εκπροσωπούμενη από τον πρύτανή της και τον υπουργό Πολιτισμού της Βουλγαρίας.

Νομικά παράνομο

Συζητήσαμε κατ' αρχάς με την κ. Κατσανέβα και συμφωνήσαμε να δημιουργηθεί, επί της ουσίας, παράρτημα της βουλγάρικης, πανεπιστημιακής, σχολής στην Ελλάδα. Και λέω επί της ουσίας, γιατί νομικά δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο από το Σύνταγμα και τους νόμους μας.Τα τρία μέρη υπογράψαμε ένα συμφωνητικό. Από πλευράς του δήμου, υπέγραψε οδήμαρχος κ. Ταμπακίδης. Το συμφωνητικό μας παρείχε, πρώτον, το δικαίωμα στο να οργανώσουμε επί της ουσίας αυτή τη σχολή στην Ελλάδα. Δεύτερον, να χρησιμοποιούμε καθηγητές από το εκεί πανεπιστήμιο για τα μαθήματα εδώ. Τρίτον, εμείς θα οργανώναμε μία νομική μορφή στην Ελλάδα, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί όλη αυτή η προσπάθεια. Στη νομική μορφή θα υπήρχε κάποιο Διοικητικό Συμβούλιο, στο οποίο πρόεδρος θα ήταν η κυρία Κατσανέβα και διευθύντρια η κυρία Μπογκόεβα.

- Η σχολή πότε ξεκίνησε να πραγματοποιεί μαθήματα;

- Παράλληλα με τη διερεύνηση της νομικής μορφής, το Δεκέμβρη περίπου του '95 η σχολή ξεκίνησε να λειτουργεί.

- Η άδεια λειτουργίας και η ίδρυση από ποιον έγινε και πότε;

- Για να πάρει μία σχολή άδεια λειτουργίας απαιτείται: να υπάρχει μία επιχείρηση, ασχέτως νομικής μορφής, η οποία θα θελήσει μέσα στους στόχους της να βάλει το συγκεκριμένο στόχο. Στόχος ήταν η εκπαίδευση των παιδιών στο πανεπιστημιακό πρόγραμμα της σχολής της Σόφιας, που θα διαρκούσε τριάμισι έτη, και το τελευταίο εξάμηνο θα ήταν στη Βουλγαρία, από όπου θα έπαιρναν το πτυχίο τους.

- Τι πτυχίο θα έπαιρναν;

- Το πτυχίο της Ακαδημίας Μουσικής της Σόφιας Βουλγαρίας "Πάντσο Βλαδιγέροφ".

- Από το ΔΙΚΑΤΣΑ αναγνωρισμένο;

- Αυτό είναι άλλη διαδικασία, πλέον. Η σχολή θα εξέδιδε το πτυχίο. Εάν το ΔΙΚΑΤΣΑ αναγνώριζε το πτυχίο ή όχι, είναι άλλη υπόθεση.

- Η σχολή λειτουργούσε δηλαδή χωρίς άδεια;

- Η παράδοση μαθημάτων άρχισε από το Δεκέμβρη, με αντίθεση από πλευράς του δήμου. Δεν είμαστε πλήρως σύμφωνοι από πλευράς του δήμου, υπό την έννοια ότι δεν είχαν προχωρήσει ακόμη οι διαδικασίες για να είναι πλήρως νόμιμη η σχολή. Παρ' όλα αυτά, επειδή και η κ. Κατσανέβα και η βουλγάρικη πλευρά θέλανε να λειτουργήσει άμεσα αυτή η υπόθεση, εμείς δώσαμε μία αίθουσα πλήρως εξοπλισμένη στο Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων του δήμου μας.

- Το μεγάλο πρόβλημα δηλαδή ήταν η χορήγηση άδειας λειτουργίας;

- Κατόπιν νομικής έρευνας, του νομοθετικού πλαισίου που ισχύει στην Ελλάδα, καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα έπρεπε να γίνει μια εταιρία, η οποία αφού θα είχε ως σκοπό της το χορό, δεν μπορούσε παρά να ζητήσουμε άδεια από το υπουργείο Πολιτισμού, στο οποίο υπάγονται αυτές οι σχολές και επειδή δεν επιτρέπεται από το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει στη χώρα μας να είναι ανώτατη, προτείναμε να προχωρήσουμε στην ίδρυση μιας ανώτερης σχολής χορού.

- Τα δίδακτρα πόσα ήταν;

- Δεν είχαν ακόμη οριστεί. Ομως, η σκέψη ήταν να μην υπερβαίνουν το κόστος λειτουργίας. Εάν στο μέλλον, λόγω μεγάλης προσέλευσης σπουδαστών, προέκυπταν κέρδη, τότε αυτά θα επενδύονταν σε πάγιες εγκαταστάσεις με στόχο μια σχολή χορού, με σύγχρονη υποδομή.

- Παρότι δεν υπήρχε άδεια λειτουργίας, η σχολή ξεκίνησε το Δεκέμβρη. Τα παιδιά δεν πλήρωναν;

- Παρά τη δική μας άρνηση, αν και νομικά δεν επιτρεπόταν η λειτουργία της, η σχολή ξεκίνησε.

Λειτουργούσε χωρίς άδεια

- Δηλαδή, το Δεκέμβρη δεν υπήρχε άδεια λειτουργίας, παρόλο που λειτουργούσε η σχολή. Επίσης, δεν είχαν καθοριστεί τα δίδακτρα παρόλο που τα παιδιά παρακολουθούσαν;

- Ακριβώς. Εμείς λοιπόν είχαμε σκεφτεί και προτείναμε, γιατί οι νομικοί μας δε μας δίνανε άλλη διέξοδο, θέλοντας να είμαστε νόμιμοι πλήρως με μία ανώτερη σχολή χορού, η οποία μπορούσε να πάρει άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Πολιτισμού όπως ορίζει ο νόμος. Ομως υπήρχε αντίρρηση από την κ. Κατσανέβα, η οποία ήθελε να δημιουργηθεί ουσιαστικά ένα ΙΕΚ, το οποίο να υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας (σ.σ. τότε υπουργός Παιδείας ήταν ο Γ. Παπανδρέου) και το αντικείμενό του να είναι ο χορός, πράγμα που εμείς δεν το δεχόμασταν (σ.σ. ο ΟΕΕΚ δεν προβλέπει ΙΕΚ με αντικείμενο το χορό). Τελικώς καταλήξαμε στο να μην πραγματοποιηθεί η συνεργασία μας.

- Οταν διακόπηκε η συνεργασία, το κτίριο που είχε παραχωρήσει ο δήμος συνέχισε να φιλοξενεί την "Ακαδημία";

- Η σχολή λειτούργησε μέχρι το Μάη - αρχές Ιούνη, χωρίς την ανάμειξη του δήμου.Μας ζητήσανε να τους αφήσουμε να συνεχίσουν στο χώρο που είχαμε διαθέσει, μέχρι αρχές Ιούνη. Αφού είχαν ξεκινήσει, δε βρήκαμε το λόγο να τους διακόψουμε και έτσι και έγινε. Από τη νέα ακαδημαϊκή χρονιά, διάβασα ότι έγινε κάτι αντίστοιχο με το Δήμο Αμαρουσίου.

- Η άδεια λειτουργίας είχε δοθεί στο δήμο όλο αυτό τον καιρό;

- Η άδεια λειτουργίας είχε άμεση σχέση με το τι πηγαίναμε να φτιάξουμε. Εμείς υποστηρίζαμε μια ανώτερη σχολή χορού, που θα είχε άδεια λειτουργίας από το υπουργείο Πολιτισμού. Σ' αυτό βρήκαμε αντίθετη την κ. Κατσανέβα...- Ομως, λειτούργησε σε κτίριο που παραχώρησε ο Δήμος Αγ. Αναργύρων και χωρίς να έχει άδεια λειτουργίας.

- Δεν μπορώ να πω ότι είχε άδεια. Ο δήμος, όμως, έπαψε οποιαδήποτε συνεργασία από τις αρχές Φεβρουαρίου.

Ηλιάνα ΜΟΡΤΟΓΛΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ