Τρίτη 10 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Κλιμάκωση των αγώνων

Απόφαση για απεργία στις 17 Δεκέμβρη πήραν τα Εργατικά Κέντρα Πάτρας, Αγρινίου, Αιγίου, Λέσβου, Λευκάδας, Δωδεκάνησων, ενώ νέες αποφάσεις αναμένονται τις επόμενες μέρες. Προς 24ωρη και στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα συνεδριάζει η Ολομέλεια και το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ. Προχωρά στις προετοιμασίες για την πανελλαδική απεργία στο δημόσιο η ΑΔΕΔΥ

Πυκνώνουν οι αποφάσεις δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων για την κλιμάκωση του αγώνα των εργαζομένων με μέρα - σταθμό την 17η του Δεκέμβρη - όταν στη Βουλή αρχίζει η συζήτηση του αντιλαϊκού προϋπολογισμού - ενώ σήμερα συνεδριάζει η Ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ και αμέσως μετά το Γενικό Συμβούλιο της οργάνωσης.

Για την ίδια μέρα, εξάλλου, έχει κηρύξει 24ωρη πανελλαδική απεργία η ΑΔΕΔΥ,με αιτήματα αιχμής την αλλαγή του σχεδίου νέου μισθολογίου - το οποίο για μια ακόμα φορά απέρριψαν μετά την παρουσίασή του από τον υφυπουργό Οικονομικών, Ν. Χριστοδουλάκη,την περασμένη Παρασκευή - την προώθηση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων στο δημόσιο τομέα, την τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις εφορίες αποφάσισε επίσης την πραγματοποίηση48ωρης απεργίας για τις 17 και 18 Δεκέμβρη,μαζί με τις άλλες ομοσπονδίες και συλλόγους προσωπικού του υπουργείου Οικονομικών.

"Στρωμένες" με άλλους αγώνες είναι, εξάλλου, οι μέρες μέχρι τις 17 του μήνα. Ξεχωρίζουν η πανελλαδική 24ωρη απεργία που πραγματοποιούν οι οικοδόμοι στις 12 Δεκέμβρη,η 48ωρη κινητοποίηση στις 16 και 17 Δεκέμβρη που κατεβαίνουν οι ναυτεργάτες,καθώς επίσης οι κινητοποιήσεις των συνταξιούχων και των εκπαιδευτικών.

Πανεργατική 24ωρη απεργία "ενάντια στον αντιλαϊκό - αντιαναπτυξιακό προϋπολογισμό" κήρυξε το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου για τις 17 Δεκέμβρη και καλεί τη ΓΣΕΕ να προχωρήσει στην κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Απόφαση για 24ωρη απεργία στις 17 Δεκέμβρη πήρε και το Εργατικό Κέντρο Λέσβου,το οποίο καλεί σε συντονισμό του αγώνα με άλλους τοπικούς μαζικούς και συνδικαλιστικούς φορείς. Καλεί, επίσης, τη ΓΣΕΕ να μπει επικεφαλής του αγώνα με 24ωρη απεργία. Το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας με ομόφωνη απόφασή του, κήρυξε 24ωρη απεργία για τις 17 Δεκέμβρη και καλεί τη ΓΣΕΕ να πράξει το ίδιο. Το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου αποφάσισε να υποστηρίξει στο Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ την κλιμάκωση των απεργιακών κινητοποιήσεων μέχρι την αποδοχή των αιτημάτων των εργαζομένων από την κυβέρνηση. Εκφράζει, επίσης, την αλληλεγγύη του στους αγώνες των αγροτών, δηλώνοντας ότι ο αγώνας τους είναι και δικός τους και ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν είναι μονόδρομος.

Ομόφωνη απόφαση για 24ωρη απεργία στις 17 Δεκέμβρη πήρε και το Εργατικό Κέντρο Πάτρας,κάτω από το βάρος της οξύτητας των προβλημάτων. Ανάλογη απόφαση πήρε, εξάλλου, το Εργατικό Κέντρο Αιγίου.

Σήμερα, επίσης, συνεδριάζει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά,με θέμα την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και δηλωμένη την απόφασή του να στηρίξει τον αγώνα των ναυτεργατών. Αύριο, Τετάρτη, συνεδριάζει η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας.

Χτες, σε συνεδρίαση του προεδρείου του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης,ο πρόεδρός του, Ηλ. Κοντόπουλος συμφώνησε μεν με τη γενική πρόταση της ΠΑΣΚΕ στη ΓΣΕΕ, αλλά σε ό,τι αφορά τη Θεσσαλονίκη πρότεινε την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας στις 17 Δεκέμβρη και κάθοδο με πούλμαν στο συλλαλητήριο στην Αθήνα. Η "Εργατική Ενότητα" υπογράμμισε ότι στο σημερινό Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, η θέση του ΕΚΘ θα πρέπει να είναι η κήρυξη από τη ΓΣΕΕ 24ωρης πανελλαδικής απεργίας στις 17 του μήνα.

Εξάλλου, η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων Αθήνας έχει εξαγγείλει την πραγματοποίηση συλλαλητηρίου για τις 17 Δεκέμβρη.

Σ' αυτό το αγωνιστικό "φόντο" συνεδριάζουν σήμερα η διοίκηση και το Γενικό Συμβούλιο της ΓΣΕΕ, ενώ έχουν διατυπωθεί από την προηγούμενη συνεδρίαση της ΕΕ της ΓΣΕΕ οι προτάσεις των παρατάξεων. Η πρόταση της ΕΣΑΚ είναι 24ωρη απεργία στις 17 Δεκέμβρη και πανελλαδικό συλλαλητήριο έξω από τη Βουλή, όπου θα συζητείται ο αντιλαϊκός προϋπολογισμός. Δεύτερη 24ωρη απεργία για το φορολογικό και τρίτη 24ωρη απεργία μέσα στο Γενάρη για επαναδιαπραγμάτευση της ΕΓΣΣΕ, συλλογικές συμβάσεις εργασίας και ΑΤΑ.

Η πρόταση της ΠΑΣΚΕ είναι τρίωρη στάση εργασίας για τις 17 Δεκέμβρη και συλλαλητήριο το απόγευμα της ίδιας μέρας, "με διεύρυνση της κινητοποίησης με αποφάσεις της περιφέρειας". Επίσης, 24ωρη απεργία για το φορολογικό νομοσχέδιο και 24ωρη απεργία το Γενάρη με Φλεβάρη, με αιχμή τις συλλογικές συμβάσεις, την ανεργία, τις εργασιακές σχέσεις.

Η πρόταση της ΔΑΚΕ είναι 24ωρη απεργία για τις 17 Δεκέμβρη.Η "Αυτόνομη Παρέμβαση" έχει προτείνει 24ωρη απεργία στις 17 Δεκέμβρη και συζήτηση με τα Εργατικά Κέντρα της χώρας για τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ