Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΠΕΡΙ ΑΣΥΛΟΥ
Πίσω απ' τις απαιτήσεις και τα κεκτημένα

Πίσω από τις απαιτήσεις και τα κεκτημένα, βρίσκεται το νομοσχέδιο που τροποποιεί το ισχύον νομικό πλαίσιο χορήγησης ασύλου, υπογράμμισε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Λ. Αυδής κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου επί της αρχής. Ο κομμουνιστής βουλευτής τόνισε ότι το άσυλο αναγνωρίστηκε κυρίως με τη σύμβαση της Γενεύης του 1951, στην εποχή του ψυχρού πολέμου όπου οι καπιταλιστικές χώρες είχαν το πολιτικό συμφέρον να προσελκύσουν πρόσφυγες από τις σοσιαλιστικές χώρες. "Μετά την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων - σημείωσε - η τάση που σημειώνεται στην Ευρώπη είναι αντίστροφη. Στόχος είναι να περιοριστεί όχι μόνο η προσέλευση μεταναστών αλλά και η προσέλευση προσφύγων". Και πρόσθεσε: "Το νομοσχέδιο δυστυχώς, παρόλο που πιστεύαμε ότι θα έπαιρνε τολμηρά μέτρα προστασίας του ασύλου και των αγαθών που αυτό συνεπάγεται, περιορίζεται στην προσαρμογή της ελληνικής με την κοινοτική νομοθεσία και πρακτική".

Αναφερόμενος στην άποψη του ΚΚΕ για το άσυλο, ο Λ. Αυδής υπογράμμισε πως η χορήγησή του πρέπει να συνδέεται με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και επομένως δεν πρέπει να πρυτανεύουν οικονομικές εκτιμήσεις ή η προστασία άλλων συμφερόντων. Ακόμη πρέπει να εφαρμόζεται η διάταξη του Συντάγματος ότι πρωταρχικό καθήκον του κράτους είναι η προστασία της ανθρώπινης αξίας χωρίς διάκριση μεταξύ ημεδαπών ή αλλοδαπών. Στη συνέχεια ο κομμουνιστής βουλευτής αναφέρθηκε σε συγκεκριμένες ρυθμίσεις που έπρεπε να περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο όπως:

- Εγγυήσεις της διαδικασίας έρευνας ασύλου και έλεγχος νομιμότητας.

- Δυνατότητα στον αιτούντα άσυλο να κατανοεί τη διαδικασία. Κάλυψη του ζητήματος της γλώσσας και δυνατότητα παράστασης με δικηγόρο.

- Εξασφάλιση δικαιώματος προσφυγής στα διοικητικά δικαστήρια για επανεξέταση απορριπτικών αποφάσεων και αναστολή απέλασης έως ότου γίνει η επανεξέταση.

- Χορήγηση ασύλου σε άτομα που κινδυνεύουν από βασανιστήρια.

Στη βάση των προαναφερόμενων ο Λ. Αυδής δήλωσε ότι το ΚΚΕ δεν μπορεί να υπερψηφίσει το νομοσχέδιο.

Υπέρ του νομοσχεδίου με επιφυλάξεις τάχθηκαν τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης και ανεπιφύλακτα υπέρ το ΠΑΣΟΚ.

  • Επί του νομοσχεδίου κατατέθηκε τροπολογία με την οποία προβλέπεται η παροχή δυνατότητας στον υπουργό Οικονομικών να παρατείνει με αποφάσεις του την εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού ένα μήνα για την είσπραξη εσόδων και δύο μήνες για την πληρωμή των δαπανών. Η παροχή αυτής της δυνατότητας θα ισχύει για όλη την περίοδο που ισχύουν οι διαδικασίες της ΟΝΕ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ