Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Οι λαοί σηκώνουν το ανάστημά τους"

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά, σχετικά με τη Σύνοδο Κορυφής στο Δουβλίνο

"Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αντί να αντιμετωπίσουν τα οξυμένα προβλήματα των λαών της Ευρώπης, αντί να ανταποκριθούν θετικά στα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, επιχειρούν να οχυρωθούν πίσω από τα τείχη του κάστρου του Δουβλίνου, για να προωθήσουν τη διάκριση των λαών της Ευρώπης σε πρώτη, δεύτερη και τρίτη κατηγορία", τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς, ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας. Στη δήλωσή του, ο Γ. Θεωνάς σημειώνει ότι πρόθεση των "δεκαπέντε" είναι "να αποφασίσουν την οριστική καταδίκη των εργαζομένων στην ανεργία και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Να ενδυναμώσουν τις εξουσίες του Διευθυντηρίου των Βρυξελλών και της αυταρχικότητας των δομών της Ενωσης.

Βιάζονται, γιατί φοβούνται ότι το οικοδόμημά τους μπορεί να ανατραπεί από τα οδοφράγματα των αγροτών, τα κατεβασμένα ρολά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τα συλλαλητήρια των απεργών, εργατών και υπαλλήλων, που σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες σηκώνουν το ανάστημά τους, ενάντια στις συνέπειες της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ενάντια στο επερχόμενο σύμφωνο σταθερότητας, τα νέα προγράμματα σύγκλισης, στη νέα χειρότερη έκδοση των αποφάσεων του Εσσεν για την απασχόληση.

Αλλά και το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εμφανίζεται βασιλικότερο του βασιλέως, ζητώντας ταχύτερους ρυθμούς και σταθερότητα στην εφαρμογή των αντιλαϊκών και αυταρχικών προσανατολισμών του Μάαστριχτ, δείχνει την εμφανή αναντιστοιχία που υπάρχει ανάμεσα στις φιλελεύθερες, σοσιαλδημοκρατικές και τις άλλες συντηρητικές δυνάμεις, από τη μια, και τους αγωνιζόμενους λαούς της Ευρώπης, από την άλλη. Αυτός είναι ακόμα ένας λόγος που αναδεικνύει την απαίτηση της έκφρασης της λαϊκής ετυμηγορίας με δημοψηφίσματα σε κάθε χώρα - μέλος της Ενωσης. Την αναγκαιότητα να αποφασίσουν οι λαοί της Ευρώπης για το μέλλον της. Για μια Ευρώπη της ειρήνης, της φιλίας και της ισοτιμίας των λαών, της δημοκρατίας, της βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των πολιτικών, με κέντρο τον άνθρωπο και όχι το κέρδος".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ