Πέμπτη 12 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΑΔΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ
Απειλητικές δηλώσεις με επίκεντρο την Κύπρο

Τη θέση ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια σε βάρος της Κύπρου από την Τουρκία αποτελεί "αιτία πολέμου" για την Ελλάδα, επανέλαβε χτες ο υπουργός Αμυνας σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αφορμή για τη δήλωση αποτέλεσαν οι απειλές Τούρκων αξιωματούχων ότι αν εγκατασταθούν στην Κύπρο, στο πλαίσιο εξοπλιστικού προγράμματος που βρίσκεται σε εξέλιξη, ρωσικοί αντιαεροπορικοί πύραυλοι S - 300,τότε αυτοί θα τους καταστρέψουν.

"Είναι σαφές, είπε ο Α. Τσοχατζόπουλος,ότι η ευθύνη της Ελλάδας απέναντι στην Κύπρο είναι δεδομένη. Υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια η κοινή στρατηγική άμυνας, βάσει του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, που αποτελεί την πολιτική μας απάντηση απέναντι σε κάθε εξωτερική απειλή. Ετσι, λοιπόν, από οπουδήποτε και αν προέρχεται αυτή η απειλή για επίθεση στην Κύπρο, επανειλημμένα η Ελλάδα έχει δηλώσει ότι είναι casus belli και θα απαντηθεί με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται κάθε επιθετική ενέργεια".

Ολοκληρώθηκαν χτες στο υπουργείο Αμυνας οι διήμερες συναντήσεις των υπουργών Αμυνας Ελλάδας και Κύπρου. Αντικείμενο των συνομιλιών είναι η προώθηση της αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών στο πλαίσιο των Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος και ο συντονισμός των δύο επιτελείων. Ο Α. Τσοχατζόπουλος μίλησε για κοινή αμυντική πολιτική Ελλάδας - Κύπρου και είπε ότι συζητήθηκαν τα θέματα του συντονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών, των εξοπλισμών τους, της προώθησης των έργων υποδομής και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού. Επίσης ανακοίνωσε ότι και το 1997 θα πραγματοποιηθούν οι στρατιωτικές ασκήσεις που έχουν εξαγγελθεί. Οσον αφορά τα έργα υποδομής στην Κύπρου, είτε αυτά αφορούν το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Πάφου, είτε άλλα αμυντικά έργα, είπε ότι θα υπάρχει παραπέρα συνεργασία μεταξύ ελληνικών και κυπριακών δυνάμεων για την προώθησή τους.

Σχετικά με τις τουρκικές απειλές που αναφέρονται στην προμήθεια από την Κύπρο ρωσικών πυραύλων, ο υπουργός Αμυνας της Κύπρου Κ. Ηλιάδης είπε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα συνεχιστεί όπως είχε προγραμματιστεί.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ