Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μοναστήρια και υγρότοποι

Εγκαταλειμμένα από το κράτος και την εκκλησία τα περισσότερα παλιά μοναστήρια της Ηπείρου, μοναδικά στο αρχιτεκτονικό είδος τους και σε ομορφιά καθώς "δένουν" με το πανέμορφο, συνήθως ορεινό, φυσικό περιβάλλον, συγκίνησαν τον επίκουρο καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δημήτρη Καμαρούλια,ο οποίος πάνω από δέκα χρόνια τα φωτογραφίζει, μελετά επιτόπια και καταγράφει την ιστορία τους, την τρίγλωσση συχνά ονομασία τους (ελληνική, τουρκική, αλβανική), "αναζητά" τα ονόματα των "μαστόρων" τους. Αυτή η δραστηριότητά του, αφού είδε το φως σε περιοδικά της Ηπείρου, "δικαιώθηκε" και με μια εξαίρετη, ογκώδη, δίτομη έκδοση (680 + 704 σελίδες), από τον οίκο Μπάστας - Πλέσσας,με την υποστήριξη της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας,η οποία παρουσίασε χτες την έκδοση.

Πρόκειται για το πρώτο και το μόνο, μέχρι τώρα, με τόση πληρότητα, έργο για "Τα μοναστήρια της Ηπείρου",με πρόλογο της τέως διευθύντριας του Βυζαντινού Μουσείου Μυρτάλης Αχειμάστου - Ποταμιάνου.Το πρώτο μέρος του έργου αφορά στη θρησκευτική, εθνική, πνευματική δράση των μοναστηριών της Ηπείρου. Το δεύτερο στα 204 ενεργά ή εγκαταλειμμένα σήμερα μοναστήρια. Το τρίτο στα 70 κατεστραμμένα ή τελείως εξαφανισμένα. Το τέταρτο στα 20 ασκηταριά. Το πέμπτο στα 100 μοναστήρια επί του εδάφους της Νότιας Αλβανίας. Το έκτο μέρος περιλαμβάνει κατατοπιστικούς πίνακες, σχόλια - συμπεράσματα του συγγραφέα, βιβλιογραφία και αλφαβητικό κατάλογο όλων των μοναστηριών. Οι ιστορικοί και σύγχρονοι χάρτες, τα οδικά διαγράμματα, οι 1.350 φωτογραφίες των εξωτερικών και εσωτερικών χώρων (τοιχογραφιών, φορητών εικόνων, τέμπλων και άλλων κειμηλίων), προσφέρουν πλήρη "ξενάγηση" του αναγνώστη σ' αυτά τα μνημεία της Ηπείρου.

  • Η Εμπορική Τράπεζα της Ελλάδος παρουσίασε χτες τον τόμο που εξέδωσε σε συνεργασία με το Μουσείο Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και επιχορήγηση του ΥΠΕΧΩΔΕ, με τίτλο "Ελληνικοί Υγρότοποι",για το οποίο μίλησαν η Νίκη Γουλανδρή και ο καθηγητής του ΑΠΘ και υπεύθυνος της έκδοσης Πανταζής Γεράκης. Ο (δίγλωσσος) τόμος, έργο ομάδας επιστημόνων - συνεργατών του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων - Υγροτόπων (εδρεύει στη Θεσσαλονίκη) και 45 φωτογράφων από όλη την Ελλάδα, προβάλλει μέσα από μια γενική θεώρηση και ένα πανελλαδικό οδοιπορικό, την πολύπλευρη σημασία και χρησιμότητα των υγροτόπων (οικολογική, ιστορική, πολιτιστική), καθώς και την ομορφιά τους. Σημασία, χρησιμότητα και ομορφιά, η οποία από πολλά χρόνια καταστρέφεται από οικονομικά συμφέροντα και λαθεμένες κρατικές παρεμβάσεις (αποξηράνσεις, κλπ).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ