Σάββατο 14 Δεκέμβρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΑΜΕΙΟ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ
Εκσυγχρονισμός ναι, ιδιωτικοποίηση όχι

Το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων του ΥΠΠΟ, το οποίο λειτουργεί με τον απαρχαιωμένο Οργανισμό του 1977, χρειάζεται να εκσυγχρονιστεί, να γίνει πιο ευέλικτο, να αξιοποιεί παραγωγικότερα τους πόρους του και να βρει και άλλους, όσον αφορά στο τμήμα παραγωγής (εκμαγεία, εκδόσεις κ. ά.). Είναι ήδη γνωστά τα υπάρχοντα προβλήματα - λειψή παραγωγή εκμαγείων, λιγοστές εκδόσεις - αλλά και η αδυναμία του να αναπτύξει μεγαλύτερα προγράμματα. Τα παραπάνω βρίσκουν σύμφωνους και τους εργαζόμενους στο Ταμείο και την ηγεσία του ΥΠΠΟ. Το ζητούμενο και το μεγάλο ερώτημα είναι ποιοι τρόποι θα βρεθούν ώστε να υλοποιηθούν οι παραπάνω στόχοι;Διότι, στο πρόσφατο παρελθόν, οι θεωρίες περί "εκσυγχρονισμού και ευελιξίας" μεταφράστηκαν σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (βλέπε κρατικές σκηνές).

Η αγωνία, μήπως αυτό το μέλλον προδιαγράφεται και για το ΤΑΠ, οδήγησε τους εργαζόμενους, χθες, σε έκτακτη γενική συνέλευση, προκειμένου να προλάβουν σχέδια και γεγονότα. Οι εργαζόμενοι δήλωσαν ότι κάθε αλλαγή του νομικού προσώπου του Ταμείου, δηλαδή ανώνυμη εταιρία ή ΝΠΙΔ, θα σημαίνει ξεπούλημα και θα προμηνύει επερχόμενη επέλαση των ιδιωτών. Και φυσικά επιμένουν ότι είναι εφικτό, διασφαλίζοντας το δημόσιο χαρακτήρα, να εκσυγχρονιστεί το Ταμείο.

Ο πρόεδρος του ΤΑΠ, Γιάννης Σαβαλάνος,παρακολούθησε τη γενική συνέλευση και παρενέβη, τονίζοντας ότι σε οποιαδήποτε περίπτωση δεν πρέπει να απαλειφθεί ο δημόσιος χαρακτήρας.Από την άλλη πλευρά, από την πολιτική ηγεσία, δεν έχουν ακόμα διατυπωθεί συγκεκριμένες προτάσεις, εκτός από την πρόθεση "να εκσυγχρονιστεί ο ασθενής παραγωγικός τομέας του ΤΑΠ". Αλλά με την κυβερνητική φόρα για ιδιωτικοποίηση των πάντων, είναι δικαιολογημένη η αγωνία των εργαζομένων. Καθημερινά είμαστε μάρτυρες των θεωριών περί διόγκωσης του δημόσιου τομέα, αλλά και της συνειδητής εγκατάλειψής του, ώστε να βρίσκουν οι ιδιώτες πρόσφορο έδαφος προς εκμετάλλευση. Αλλωστε, τα εκπαιδευτικά προγράμματα και τα cd rom αρχαιολογικού περιεχόμενου, από τον Οργανισμό Λαμπράκη, προβάλλουν ως "άλλοθι" τη δήθεν αδυναμία του ΤΑΠ...

Να σημειωθεί ότι στη χτεσινή γενική συνέλευση, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν διοργάνωση ημερίδας, το Γενάρη, με θέμα το ΤΑΠ.

Δ. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ