Τρίτη 20 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Εκτός τειχών και πρωτεύουσας
  • Από το περασμένο Σάββατο, στο δημοτικό Θέατρο Σταυρούπολης της Θεσσαλονίκης, ηχεί θεατρικά ο πεζογραφικός λόγος του Γεωργίου Βιζυηνού. Το ΚΘΒΕ παρουσιάζει στο δημοτικό θέατρο, με μορφή "θεατρικού αναλογίου" το έξοχο, αυτοβιογραφικό δραματικό διήγημα "Το αμάρτημα της μητρός μου" σε σκηνοθεσία Θοδωρή Γκόνη,σκηνικά - κοστούμια Χρήστου Μποκόρου,μουσική Νίκου Ξυδάκη,φωτισμούς Τάσου Σγουρομάλλη,χορογραφία Αναστασίας Θεοφανίδου.Παίζουν Λάζαρος Ανδρέου, Ηλέκτρα Γεννατά, Στέλλα Καζάζη, Ανδρέας Μαυραγάνης, Παναγιώτης Σταματόπουλος.
  • "Ο Επαγγελματίας" του Σέρβου συγγραφέα Ντούσαν Κοβάτσεβιτς ανεβαίνει, στις 23 Φλεβάρη, από το ΔΗΠΕΘΕ Καλαμάτας,σε μετάφραση Γκάγκα Ρόσιτς,σκηνοθεσία Στέφανου Κοτσίκου,μουσική Γκόραν Μπρέγκοβιτς και σκηνικά - κοστούμια Αντη Παρτζίλη.Παίζουν: Γιάννης Μόρτζος, Ρήγας Αξελός, Πελαγία Αγγελίδου, Δημήτρης Συμεωνίδης.

"Πολλές φορές - λέει ο Σέρβος συγγραφέας - όταν γεννιόταν στον τόπο μου ένα παιδί, η σκέψη των γονιών του ήταν πού θα σκοτωθεί. Ο λαός μου γέννησε πολλούς ήρωες. Σε όλη τη νεότερη ιστορία, οι Σέρβοι ήταν υποχρεωμένοι να υπερασπίζουν τα εδάφη τους, αλλά και την εθνική και θρησκευτική τους ταυτότητα. Είναι φοβερή μοίρα να σε αναγκάζουν να συνηθίζεις στην ιδέα του πολέμου. Λέτε να αρέσει κάτι τέτοιο στους λαούς; Δεν πιστεύω πως υπάρχουν λαοί που αγαπούν τον πόλεμο. Αν τα έργα μου μπορέσουν να φωτίσουν κάποια ιστορικά γεγονότα και να ξεσκεπάσουν αυτούς που ορίζουν τη μοίρα μας, τότε θα νιώσω πως κάτι έχω προσφέρει κι εγώ".

  • Αρχισαν στο "Θέατρο Καισαριανής" οι πρόβες του θιάσου "Σκυτάλη",για τη θεατρική σύνθεση "Δεν άνθισαν ματαίως".Πρόκειται για θέαμα με αποσπάσματα σημαντικών θεατρικών νεοελληνικών έργων, που γράφτηκαν τα τελευταία πενήντα χρόνια, και μικρών μονοπράκτων. Ενα "ταξίδι" στο χρόνο και την ιστορία του τόπου μας και των ανθρώπων του. Σ' αυτό το "ταξίδι" συναντιούνται χαρακτηριστικοί νεοέλληνες, μοναδικοί, συνηθισμένοι, ιδιόρρυθμοι, σε σκηνές λυρικές, δραματικές, κωμικές. Τα κείμενα είναι των: Ι. Καμπανέλλη, Κ. Μουρσελά, Β. Ζιώγα, Δ. Κεχαϊδη, Γ. Σκούρτη, Μ. Ποντίκα, Γ. Μανιώτη.Η σκηνοθεσία του Πάνου Σκουρολιάκου,τα σκηνικά - κοστούμια του Αντώνη Χαλκιά,η μουσική επιμέλεια της Μαρίνας Λαχανά.Παίζουν: Γιώργος Γιαννούτσος, Εφη Θανοπούλου, Μαρία Κανελλοπούλου, Νατάσα Μανίσαλη, Στέλιος Παύλου, Φώτης Σεργόπουλος.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ