Σάββατο 24 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΛΟΓΙΣΤΩΝ
Να παραταθούν οι προθεσμίες υποβολής των δηλώσεων

Με αφορμή την καθυστέρηση στην αποστολή των εντύπων με τις φορολογικές δηλώσεις από το ΚΕΠΥΟ, οι λογιστές με επιστολή τους στον υφυπουργό Οικονομικών, ζητούν να παραταθούν μέχρι 20 μέρες οι προθεσμίες υποβολής των φορολογικών δηλώσεων

Την παράταση της προθεσμίας υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος για το έτος 1995, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών (ΠΟΛ) σε σχετική επιστολή της προς τον υφυπουργό Οικονομικών Γ. Ανωμερίτη.

Οπως διευκρινίζει η Ομοσπονδία στην επιστολή της, ο λόγος για τον οποίο ζητά την παραπάνω παράταση, είναι η μεγάλη καθυστέρηση που σημειώθηκε φέτος στην έκδοση και διανομή των διαφόρων φορολογικών εντύπων, με αποτέλεσμα εκ των πραγμάτων να θεωρείται αδύνατη η έγκαιρη συμπλήρωση και υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ.Είναι χαρακτηριστικό, τονίζεται, ότι ακόμη και χτες, παραμονή λήξης της προθεσμίας υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, η Υπηρεσία Διαχείρισης Εντύπων (ΥΔΕΑΔ) δεν είχε να διαθέσει έντυπα στις επαγγελματικές οργανώσεις και στους ελεύθερους επαγγελματίες. Αυτό είχε ως συνέπεια ένας μεγάλος αριθμός φορολογούμενων - η πλειοψηφία κατά την εκτίμηση της Ομοσπονδίας - πέντε μέρες πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος, να μην έχει λάβει ακόμη το σχετικό φάκελο του ΚΕΠΥΟ και όχι λίγες φορές οι φάκελοι να είναι ελλιπέστατοι. Επίσης, στην επιστολή σημειώνεται ότι στη Βουλή υπάρχουν σε εκκρεμότητα προς ψήφιση διατάξεις οι οποίες ρυθμίζουν ζητήματα που αφορούν τη φορολογία του έτους 1995 και οι οποίες δεν πρόκειται να ψηφισθούν πριν λήξει η προθεσμία για ορισμένες κατηγορίες φορολογούμενων. Σε όλα τα παραπάνω προστίθεται ακόμη, η μεγάλη καθυστέρηση και αδυναμία ορισμένων ασφαλιστικών φορέων να ανταποκριθούν έγκαιρα στην έκδοση των βεβαιώσεων εισφορών.

Λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση όπως αυτή διαμορφώθηκε σήμερα, καθώς και το γεγονός ότι δεν προκαλείται κανένα οικονομικό κόστος για το δημόσιο - αντίθετα μπορεί να γίνει πιο υπεύθυνη δουλιά - η ΠΟΛ καλεί την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών να παρατείνει την προθεσμία υποβολής των εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ των επιτηδευματιών Α και Β κατηγορίας κατά 15 μέρες και των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος κατά 20 μέρες.Η Ομοσπονδία υπογραμμίζει τέλος, ότι η σιωπηρή παράταση - στην περίπτωση που προσφύγει σε τέτοιου είδους λύση το υπουργείο Οικονομικών - δε λύνει το πρόβλημα, αντίθετα ορισμένες φορές μπορεί να δημιουργήσει και μικροπροστριβές με τους φορολογούμενους.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε εδώ ότι στις αρχές της βδομάδας που διανύουμε είχε αποσταλεί από το ΚΕΠΥΟ αριθμός 3 εκατομμυρίων περίπου εντύπων φορολογικών δηλώσεων και απομένει υπόλοιπο 1 εκατομμύριο προκειμένου να καλυφθούν όλοι οι φορολογούμενοι.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Χρονοδιάγραμμα για τους φόρους και την πληρωμή τους (2014-01-03 00:00:00.0)
Και μέσω πιστωτικών καρτών η πληρωμή φόρων (2000-01-21 00:00:00.0)
Από Δευτέρα η αποστολή των φορολογικών εντύπων (2000-01-19 00:00:00.0)
Οι προθεσμίες για τις δηλώσεις Ε3 (1999-02-12 00:00:00.0)
Μέσα στο Μάρτη και οι δηλώσεις ΦΜΑΠ (1999-02-05 00:00:00.0)
Φοροπαραβάτες ο ένας στους δύο ιδιοκτήτες σκαφών αναψυχής (1997-09-17 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ