Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ξίγκι των... συνταξιούχων

Αυτά, λοιπόν, είναι τα "καλά νέα", που ετοιμάζει η κυβέρνηση, για τους συνταξιούχους, όπως αρέσκονται να διαλαλούν κάποιοι από τα ραδιόφωνα και οι οποίοι συνιστούν στους συνταξιούχους να κάνουν υπομονή.

Ερχεται ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Κ. Σφυρίου, και καταθέτει τροπολογία στη Βουλή για τις συντάξεις των ναυτικών. Θα διαμορφωθούν, λέει, στο 55% - κι όχι στο 80% - των εν ενεργεία συναδέλφων τους. Κι ο γαλαντόμος υπουργός συμπληρώνει: Το 55% θα υπολογιστεί στο ύψος των συλλογικών συμβάσεων του 1995. Και προσθέτει: Οποια επιβάρυνση υπάρξει θα καλυφθεί από τον προϋπολογισμό του Ταμείου. Και επιπλέον: Δε θα δοθεί καμιά αύξηση για μια οχταετία.

Δημοσιεύτηκε και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπουργική απόφαση για τη χορήγηση του διορθωτικού ποσού των συντάξεων, του περίφημου 2,1%. Αλλά κι αυτό έχει περιορισμό, ο οποίος δεν είχε αναφερθεί στην ανακοίνωση της εισοδηματικής πολιτικής. Θα το πάρουν όσοι έχουν συντάξεις μέχρι 250.000 δραχμές. Και το διορθωτικό ποσό αρχίζει από 1.692 δραχμές - για τις κατώτερες συντάξεις λόγω θανάτου, στο ΙΚΑ - και φτάνει στις 5.250, για τις συντάξεις των 250.000.

Για τις μεγαλύτερες από τις 250.000 δραχμές συντάξεις δεν προβλέπεται διορθωτικό ποσό. Και να σημειωθεί ότι για συντάξεις μεγαλύτερες των 270.000 δραχμών δεν προβλέπεται ούτε μία δραχμή αύξηση για το 1996.

Η κυβέρνηση, με άλλα λόγια, προσπαθεί να βγάλει κι από τους συνταξιούχους ξίγκι, κι ας ζει το 75% κάτω από το όριο φτώχειας, αυτό που προβλέπει η Ευρωπαϊκή Ενωση. Αλλά το πρόγραμμα της δήθεν σύγκλισης, πέραν των άλλων οδηγεί και στην απανθρωπιά. Χτες, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δε θα υπάρξει καμιά αλλαγή στην οικονομική πολιτική για τα επόμενα τρία χρόνια.

Και οι συνταξιούχοι; Ας φάνε αβέρτα "κοινωνικό διάλογο".

Ψάχνουν, λέει, τάχατες, τα οικονομικά δεδομένα και τα συναφή, για να καταλήξουν σε κάποιες προτάσεις. Και θα ξαναφτιάξουν και πάλι επιτροπές.

Ξέρουν τι στοιχίζουν τα πάντα μέχρι δεκάρας κι ας κάνουν τους βαθιά - και κοινωνικά - προβληματισμένους. Και ξέρουν ακόμα καλύτερα ότι για να δοθεί - με θεσμικό τρόπο - έστω και μία δραχμή στους συνταξιούχους πρέπει να καταργηθούν τα αντίστοιχα άρθρα των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ. Πρόταση, που κατηγορηματικά την αρνήθηκαν στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης (14.2.1996) της πρότασης νόμου του ΚΚΕ για τις συντάξεις. Εκεί αποκαλύφθηκε ότι τόσο η κυβέρνηση, με το "κοινωνικό πρόσωπο", όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση, η διαρρηγνύουσα τα ιμάτιά της για τους συνταξιούχους, φορούν την ίδια, απάνθρωπη και αντικοινωνική μάσκα των Βρυξελλών. Χέρι χέρι, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, πρότειναν στους συνταξιούχους εκτός από "κοινωνικό διάλογο" και μια Διακομματική Επιτροπή. Κι όταν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Μ. Κωστόπουλος, τους είπε να καταργηθούν οι αντιασφαλιστικές διατάξεις και μετά να γίνει η Διακομματική, έκαναν και οι δυο πως δεν άκουσαν.

Θα ακούσουν, όμως, στις 12 του Μάρτη και πάλι τους συνταξιούχους όλης της χώρας να διαδηλώνουνστην Αθήνα, ζητώντας "πίσω τα κλεμμένα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ