Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Κατ' αρχήν συμφωνία" Γιλμάζ - Τσιλέρ

"Ως το Σαββατοκύριακο, θα έχουμε κυβέρνηση", δηλώνει ο αρχηγός του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας

ΑΓΚΥΡΑ.-

Συμφωνούν στα "βασικά" Γιλμάζ και Τσιλέρ για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι τελικές λεπτομέρειες θα καθοριστούν στην αυριανή τους συνάντηση.

Η αρχηγός του Κόμματος του Ορθού Δρόμου και υπηρεσιακή πρωθυπουργός, Τσιλέρ, δήλωσε σε συνέντευξή της στην εφημερίδα "Νιου Γιορκ Τάιμς" ότι συμφωνεί στην εκ περιτροπής άσκηση της πρωθυπουργίας, με πρώτο τον αρχηγό του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, Γιλμάζ.

Οσον αφορά τα υπόλοιπα, όμως, η Τανσού Τσιλέρ κράτησε κλειστά τα χαρτιά της. Και παρόλο που η τελευταία αυτή προσπάθεια σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης φαίνεται η πιο σοβαρή από όλες τις προηγούμενες - με τους πάντες, οικονομικό κατεστημένο, στρατιωτικό πλέγμα, διεθνή παράγοντα, να πιέζουν προς αυτήν την κατεύθυνση - δεν αποκλείεται να αποτύχει.

Το πρώτο "καυτό" ζήτημα, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στις συνομιλίες των δύο κομμάτων, είναι ο καταμερισμός των υπουργικών θώκων. Μια υπόθεση εργασίας καθόλου εύκολη. Η αποτυχία, κυριολεκτικά στο "παρά πέντε", των συνομιλιών του Γιλμάζ με τον Νετσμεντίν Ερμπακάν του Κόμματος της Ευημερίας, οφείλεται ακριβώς στην ασυμφωνία τους στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Το δεύτερο ζήτημα είναι το ποιο από τα δύο άλλα κόμματα της τουρκικής Βουλής - αφού το Κόμμα της Ευημερίας έχει αποκλειστεί εκ των πραγμάτων - θα στηρίξει τη συμμαχία και αν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Χτες, πάντως, ο ηγέτης του Κόμματος Δημοκρατικής Αριστεράς, Μπουλέντ Ετσεβίτ, δήλωσε ότι οι 75 βουλευτές του κόμματός του "δε θα σταθούν εμπόδιο" στην ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης.

Αλλά ακόμη και αν έτσι εξελιχθούν τα πράγματα, η κυβέρνηση Γιλμάζ - Τσιλέρ θα κινδυνεύει να βρεθεί "στον αέρα".

Παρά τις αντικειμενικές δυσχέρειες που συναντούν, πάντως, οι ηγέτες των δύο κομμάτων που εκφράζουν την παραδοσιακή Δεξιά στην Τουρκία δείχνουν αισιόδοξοι. Ο Γιλμάζ είπε χτες ότι ευελπιστεί να έχει σχηματιστεί κυβέρνηση ως το Σαββατοκύριακο, ενώ η Τσιλέρ από την πλευρά της εκτίμησε ότι "θα χρειαστεί λίγος χρόνος".

Μόνο που υπάρχουν πολλά "αν" στη μέση. Και στην περίπτωση που επέλθει νέα διαφωνία, όπως εκείνη του Γενάρη, η συμφωνία θα πάει... περίπατο και η χώρα θα οδηγηθεί σε νέες εκλογές, κάτι απευκταίο για τους πάντες, πλην Ερμπακάν...

Πολιτικές δίκες στο προσκήνιο - πάλι

Ογδόντα έξι Τούρκοι συγγραφείς δικάζονται από χτες στην Κωνσταντινούπολη, κατηγορούμενοι για "αυτονομιστική προπαγάνδα". Μεταξύ αυτών βρίσκεται και ο θεωρούμενος ως ο σημαντικότερος εν ζωή συγγραφέας της Τουρκίας, Γιασάρ Κεμάλ (δικαζόταν ξεχωριστά, αλλά οι δύο δίκες ενοποιήθηκαν). Η δίκη διεξάγεται ενώπιον του Δικαστηρίου Κρατικής Ασφαλείας και με βάση το άρθρο 8 του αντιτρομοκρατικού νόμου.

Οι Τούρκοι συγγραφείς, οι οποίοι ανέλαβαν συμβολικά την ευθύνη έκδοσης του βιβλίου "Ελευθερία της Σκέψης", παραδέχτηκαν εκ των προτέρων την ενοχή τους, στο πλαίσιο μιας "εκστρατείας ανυπακοής" για να καταδειχτεί ο παραλογισμός των διώξεων που περιορίζουν την ελευθερία της έκφρασης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ