Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΑΠΩΝΙΑ - ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Η "συνταγή" του διαλόγου για τη βραχονησίδα

ΣΕΟΥΛ.-

Με διάλογο αποφάσισαν να λύσουν τις διαφορές τους πάνω στη βραχονησίδα "Τοκ - ντο" ή "Τακεσίμα" οι ηγέτες της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας... Ετσι, μετά από μία περίοδο έντασης περίπου τριών βδομάδων, ο Νοτιοκορεάτης Πρόεδρος Κιμ Γιανγκ Σαμ και ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Ριουτάρο Χασιμότο αναμένεται να συναντηθούν αυτό το Σαββατοκύριακο στην πρωτεύουσα της Ταϊλάνδης, Μπανγκόκ, στο περιθώριο διάσκεψης που πραγματοποιείται με τη συμμετοχή ηγετών από χώρες της Ασίας. Ωστόσο, και το περασμένο 24ωρο επαναλήφθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας από διάφορες ομάδες πολιτών και στις δύο χώρες.

Συγκεκριμένα, όπως έκανε χτες γνωστό ο εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας, Γιουν Γέο - Γιουν, οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν, αφού "συμφώνησαν ότι είναι ανάγκη να επαναβεβαιωθούν οι φιλικές σχέσεις ανάμεσα σε Σεούλ και Τόκιο". Ο εκπρόσωπος της νοτιοκορεατικής προεδρίας αναφερόμενος στην - εδώ και περίπου ένα αιώνα - διαμάχη των δύο χωρών πάνω στη βραχονησίδα "Τοκ - ντο" πρόσθεσε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης "θα συζητηθούν τρόποι για την αποκατάσταση σωστής οπτικής της Ιστορίας".

Ομως, η εξέλιξη αυτή δε φάνηκε να εκτονώνει, προς το παρόν, την ένταση που έχει δημιουργήσει σε Νότια Κορέα και Ιαπωνία η διαμάχη σχετικά με την κυριότητα της συγκεκριμένης βραχονησίδας.

Νωρίς χτες το μεσημέρι, έξω από την πρεσβεία της Ιαπωνίας στη Σεούλ, μία ομάδα περίπου 20 διαδηλωτών έκαψε γιαπωνέζικες σημαίες, αντιδρώντας στη διεκδίκηση της βραχονησίδας "Τοκ - ντο" από το Τόκιο. Την ίδια στιγμή, σε παρακείμενο πάρκο, περίπου 100 Νοτιοκορεάτες εξέφρασαν τις αντιδράσεις τους με συγκέντρωση και αντι-ιαπωνικά συνθήματα. Πέρα από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, ο σύνδεσμος πωλητών τσιγάρων απείλησε να μποϊκοτάρει τα ιαπωνικά τσιγάρα, ενώ η ένωση καθηγητών του Πανεπιστημίου Γιοσέι απαίτησε από τη διεύθυνση του ιδρύματος να επιστραφεί το ερευνητικό κονδύλιο (ύψους 9,7 εκατ. δολαρίων) που είχε χορηγηθεί από το ιαπωνικό Ινστιτούτο "Νιπόν"...

Παράλληλα, περίπου 6.000 Ιάπωνες ψαράδες από διάφορες νησιωτικές περιοχές της χώρας διαδήλωσαν στο Τόκιο, ασκώντας πιέσεις στο Κοινοβούλιο για τη σύντομη έγκριση νομοσχεδίου, που προτείνει την κήρυξη μιας θαλάσσιας περιοχής έκτασης 200 ναυτικών μιλίων σε ζώνη αποκλειστικής οικονομικής εκμετάλλευσης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ