Πέμπτη 29 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΥΒΑ
Αναρμόδιοι να κρίνουν την κυριαρχία της χώρας
  • Το υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας χαρακτηρίζει εξαρτημένο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ το Συμβούλιο Ασφαλείας και απαιτεί σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Την έκτακτη σύγκληση της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, ζήτησε χτες η Κούβα, κατηγορώντας το Συμβούλιο Ασφαλείας ότι εξέδωσε την προχτεσινή αρνητική ανακοίνωσή του, για την κατάρριψη των δύο αμερικανικών "Τσέσνα" από κουβανικό "Μινγκ", μετά από σχετική απαίτηση της Ουάσιγκτον.

"Εμείς είμαστε που δεχτήκαμε επίθεση. Εμείς είμαστε αυτοί που δέχτηκαν την πρόκληση", επισημαίνει σε χτεσινή γραπτή δήλωσή του ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Ρομπέρτο Ρομπάινα, ο οποίος μέχρι αργά το απόγευμα ανέμενε άδεια εισόδου από τις αμερικανικές αρχές για να μεταβεί στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη! Στην ίδια ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών το Συμβούλιο Ασφαλείας χαρακτηρίζεται "ως εξαρτημένο από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ" και υπογραμμίζεται ότι η Αβάνα "δε θα συζητήσει με το Συμβούλιο Ασφαλείας ή τους εμπειρογνώμονες οποιασδήποτε οργάνωσης το δικαίωμα και το καθήκον της να προστατεύσει την κυριαρχία της".

Νωρίτερα, ο Ρώσος Πρόεδρος, Μπόρις Γιέλτσιν, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρέπει να υιοθετούν υπερβολικές αντιδράσεις στο περιστατικό της κατάρριψης των δύο αμερικανικών αεροσκαφών "Τσέσνα", προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον "πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορεί να κηρύξει πόλεμο για ένα τέτοιο επεισόδιο". Οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Μπόρις Γιέλτσιν έγιναν στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια τελετής προς τιμήν του Προέδρου της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, στο Κρεμλίνο.

Το ίδιο 24ωρο, η Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ υπερασπίστηκε με ανακοίνωσή της το δικαίωμα της Κούβας να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Στην ανακοίνωση δικαιολογείται η κατάρριψη των δύο αμερικανικών αεροσκαφών της αντεπαναστατικής οργάνωσης "Αδέλφια στη Βοήθεια", "καθώς η Κούβα έπρεπε να αναλάβει δράση προκειμένου να προστατεύσει τον εαυτό της". Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος καταγγέλλει
Με αφορμή την κατάρριψη των δύο αμερικανικών αεροσκαφών "Τσέσνα", που ανήκαν στην αντεπαναστατική και αντικομμουνιστική οργάνωση "Αδέλφια στη Βοήθεια", ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας καταγγέλλει ότι ο πρόεδρός της, Χοσέ Μπασούλτο, συνεργάστηκε στενά με τη CIA κατά την περίοδο των αμερικανικών εισβολών στο κουβανικό έδαφος στις αρχές της δεκαετίας του '60. "Είναι ο άνθρωπος που αναμείχθηκε σε μία σειρά τρομοκρατικών ενεργειών στην Κούβα και σε άλλες χώρες της Κεντρικής Αμερικής. Είναι, λοιπόν, φανερό ότι δεν πρόκειται για μία αθώα παραβίαση κάποιου εθνικού εναέριου χώρου, όπως θέλουν να την εμφανίζουν οι ΗΠΑ, αλλά για μία επιθετική ενέργεια οργανωμένη, από τους πλέον αντιδραστικούς κύκλους", σημειώνει ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας, καταγγέλλοντας με αγανάκτηση τη νέα προκλητική ενέργεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ ενάντια στο λαό της Κούβας.

Την προκλητική στάση των ΗΠΑ απέναντι στον ανεξάρτητο κουβανικό λαό καταδίκασαν με ανακοινώσεις τους το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Αθήνας και η Ομοσπονδία Συνταξιούχων Ελλάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ