Τρίτη 5 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΣΚΑΡΑΜΑΓΚΑ
Εκβιασμοί και κυρώσεις

Καθημερινό φαινόμενο αποτελούν οι κυρώσεις στους εργαζόμενους, που αντιστέκονται στην "πολυειδικότητα"

Εντείνονται οι εκβιασμοί της πολυεθνικής "Μπράουν εντ Ρουτ",που έχει αναλάβει τη διαχείριση των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά,προς τους εργαζόμενους του χώρου, για κατάργηση του δικαιώματος της ειδικότητας, ανασύροντας στην επιφάνεια τον παλιό εσωτερικό κανονισμό που ίσχυε επί Νιάρχου!

Από τη στιγμή που "πάτησε το πόδι της" στο ναυπηγείο, η πολυεθνική εξέφρασε την πρόθεσή της για εφαρμογή ευέλικτων μορφών εργασίας και επιδόθηκε σε μια επιχείρηση "πειθούς". Ωστόσο, φαίνεται αυτή δεν απέδωσε και από τις "νουθετήσεις" πέρασε στον ωμό εκβιασμό. Στην κατεύθυνση αυτή, επανέφερε σε ισχύ τον παλιό εσωτερικό κανονισμό του Νιάρχου, που είχε καθιερωθεί με Βασιλικό Διάταγμα (24/6/58) και τον οποίο οι εργαζόμενοι, για χρόνια ολόκληρα, είχαν καταστήσει ανενεργό. Το τελευταίο διάστημα, οι συνέπειες αυτού του "μέτρου" είναι πιο εμφανείς.

Αξιοποιώντας τον κανονισμό αυτό, η πολυεθνική αναγκάζει τους εργαζόμενους τις ώρες που δεν έχουν δουλιά στο αντικείμενό τους να πηγαίνουν σε άλλες ειδικότητες, όπως τους ηλεκτροσυγκολλητές να δουλεύουν σαν καθαριστές ή σαν μανουβραδόροι κλπ. Οσοι αντιδρούν, βγαίνουν σε αναφορά στον προσωπάρχη και το πρώτο μέτρο είναι η επίπληξη. Οι αναφορές και οι επιπλήξεις έχουν ενταθεί τελευταία και έχουν γίνει πλέον καθημερινό φαινόμενο. Να σημειώσουμε ότι, σύμφωνα με τον κανονισμό, το επόμενο μέτρο είναι η αργία ή η απόλυση!

Με την τακτική αυτή της πολυεθνικής, αυξάνονται οι κίνδυνοι, τόσο για τη ζωή των εργαζομένων, όσο και για την ασφάλεια των εγκαταστάσεων, καθώς στέλνονται εργαζόμενοι να δουλέψουν σε εργασίες που απαιτούν συγκεκριμένη ειδίκευση και εμπειρία. Την αντεργατική, όσο και επικίνδυνη αυτή τακτική της πολυεθνικής έρχεται να στηρίξει η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου,που, σε ανακοίνωσή της, δηλώνει ότι είναι υπέρ της διπλής ειδικότητας!

Παράλληλα, παρατηρούνται συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, ενώ δεν τους έχει καταβληθεί ακόμα η δεύτερη δόση (3,5%) της, ούτως ή άλλως, πενιχρής αύξησης που προβλέπει η συλλογική σύμβαση εργασίας. Μάλιστα, στους εργαζόμενους που έφυγαν με άδεια, δεν καταβλήθηκε ολόκληρο το ποσό της άδειας και του επιδόματος άδειας, αλλά πληρώθηκαν έναντι...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ