Τρίτη 5 Αυγούστου 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΖΑΖΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝΕΛΛΑΔΑΣ
Επιμονή στον αγώνα

- Πριν λίγες μέρες ψηφίστηκε από την πλειοψηφία στη Βουλή, ο νόμος για τους νέους αγρότες. Με το άρθρο 26 μειώνονται κατά 50% οι ασφαλιστικές εισφορές στα οικοδομικοτεχνικά έργα σε αγροτικές περιοχές. Τι θα σημάνει αυτό για τον κλάδο, αλλά και το ΙΚΑ;

- Η κυβέρνηση, μετά το νομοσχέδιο ενάντια στο πολυτιμότερο αγαθό, την υγεία, νομοσχέδιο που ταυτόχρονα βάζει βόμβα στα θεμέλια του ΙΚΑ, έρχεται με νέο νόμο να καταληστεύσει εκ νέου το Ιδρυμα, αφαιρώντας, παράλληλα, ασφαλιστικά δικαιώματα των οικοδόμων. Η κυβέρνηση, προσπαθώντας να φτιασιδώσει το αντεργατικό της πρόσωπο και να δείξει ότι εφαρμόζει "κοινωνική πολιτική" με το άρθρο 26 του νόμου αυτού, μειώνει κατά 50% τις ελάχιστες υποχρεωτικές εισφορές, που καταβάλλονται για την εκτέλεση οικοδομικοτεχνικών έργων, στις αγροτικές περιοχές. Μειώνει έτσι την ασφάλιση των οικοδόμων κατά 50%, δηλαδή, μας αφαιρεί το δικαίωμα που έχουνε όλοι οι εργαζόμενοι για κάθε μέρα εργασίας να βάζουν ένα ένσημο, το δικαίωμα, δηλαδή, για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, για σύνταξη, για κάθε είδους παροχή που απολαμβάνουν όλοι. Επίσης, ανοίγει το δρόμο για να περάσουν οι απαιτήσεις των κατασκευαστών για την ανατροπή του νέου τρόπου ασφάλισης των οικοδόμων σε όλη τη χώρα. Το ότι η κυβέρνηση, σαν τον κλέφτη στο σκοτάδι, περνάει τέτοιου είδους αντεργατικούς νόμους, δείχνει όχι μόνο το βαθιά αντεργατικό της χαρακτήρα, αλλά και τον πανικό της μπροστά στις αντιδράσεις των εργαζομένων.

- Η κυβέρνηση με το συγκεκριμένο άρθρο διατείνεται ότι "σκέφτεται" τους νέους αγρότες. Τι έχετε να πείτε γι' αυτό;

- Με τους αγωνιζόμενους αγρότες έχουμε τα ίδια όνειρα, τις ίδιες ελπίδες, βρισκόμαστε στον ίδιο αγωνιστικό βηματισμό. Ο κλάδος μας, εκφράζοντας ενεργά τη συμπαράστασή του στους εξεγερμένους αγρότες, βρέθηκε μαζί τους στα μπλόκα του αγώνα, για το σπάσιμο της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση είχε στρέψει κάθε μηχανισμό, που της προσφέρει το σάπιο κοινωνικό σύστημα που υπηρετεί, εναντίον τους. Και σήμερα που η κυβέρνηση εκδικητικά συνεχίζει τις διώξεις εναντίον τους, πάλι στο πλευρό τους βρισκόμαστε και θα βρισκόμαστε, έως ότου η μικρομεσαία αγροτιά δικαιωθεί και οι νέοι αγρότες, μακριά από τις ψεύτικες υποσχέσεις, παραμείνουν στον τόπο που γεννήθηκαν. Καλούμε τους αγρότες από κοινού να δώσουμε τη μάχη για το δικαίωμα της στέγασης, για τη δημιουργία έργων υποδομής, ώστε η μικρομεσαία αγροτιά να γεύεται τους καρπούς του ιδρώτα της, για να σπάσουμε την αντεργατική - αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης.

- Ποια θα είναι η αντίδρασή σας;

- Απευθυνόμαστε προς την κυβέρνηση, απαιτώντας να πάρει πίσω το συγκεκριμένο άρθρο, που δυναμιτίζει τα θεμέλια του ΙΚΑ και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των οικοδόμων. Σε διαφορετική περίπτωση την προειδοποιούμε ότι θα έχει εξολοκλήρου την ευθύνη για ό,τι ακολουθήσει στη διάρκεια των κινητοποιήσεων τουκλάδου. Γνωρίζαμε ότι θα έχουμε επίθεση κατακαλόκαιρο από τη μεριά της κυβέρνησης, γι' αυτό και τα σωματεία παρά τις όποιες δυσκολίες βρίσκονται σε κινητικότητα. Στις 13 Σεπτέμβρη θα συνέλθει η ολομέλεια της διοίκησης της Ομοσπονδίας. Η απόφαση είναι σίγουρο ποια θα είναι: Επιμονή στο μονόδρομο του αγώνα για την υπεράσπιση και διεύρυνση των κατακτήσεων του κλάδου.

Ντ. Ν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σε ετοιμότητα οι οικοδόμοι της Κρήτης (1998-12-19 00:00:00.0)
Μαχητικό πανοικοδομικό παρών (1998-02-22 00:00:00.0)
Απαιτούν την απόσυρσή του (1997-08-09 00:00:00.0)
Πέφτουν οι "μάσκες"... (1997-08-06 00:00:00.0)
Να αποσυρθεί η διάταξη - "βόμβα" (1997-08-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ