Τρίτη 5 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 31
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΜΠΑΣΚΕΤ
Νομιμοποιούνται οι "ελληνοποιημένοι"

Η ΦΙΜΠΑ αποφάσισε να εφαρμόσει την κατάργηση των συνόρων και για τους παίκτες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης

Αλλάζει ριζικά η εικόνα του ευρωπαϊκού μπάσκετ από το καλοκαίρι. Η παγκόσμια Ομοσπονδία, στη συνεδρίαση του Σαββάτου αποφάσισε να εισηγηθεί στην Ολομέλεια που θα συνέλθει το Μάη, την επικύρωση ριζικών αλλαγών και πέραν των συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Σύμφωνα με την απόφαση της ΦΙΜΠΑ, από το καλοκαίρι θα επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση μπασκετμπολιστών σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και όχι μόνο μεταξύ των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Στόχος η διατήρηση των ισορροπιών, έστω κι αν από μόνη της η απόφαση Μπόσμαν δίνει το πάνω χέρι στις ομάδες που έχουν το πλουσιότερο ταμείο. Αυτόματα λύνεται και το πρόβλημα των ελληνοποιήσεων που τα τελευταία χρόνια είχαν γίνει μάστιγα για το ελληνικό μπάσκετ, καθώς οι σύλλογοι αποκτούν το δικαίωμα να έχουν στη δύναμή τους μια δεκάδα Ευρωπαίων παικτών.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι το άνοιγμα των συνόρων θα ρίξει αυτόματα τα κασέ των παικτών που αγωνίζονται στο ελληνικό πρωτάθλημα, καθώς στην ευρωπαϊκή αγορά και ειδικότερα στη γιουγκοσλάβικη και ρώσικη υπάρχουν πολλά και φτηνά ταλέντα.

Με πρόταση του ΓΓΑ, Γ. Βασιλακόπουλου, και μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της ΦΙΜΠΑ, η παγκόσμια Ομοσπονδία θα προσπαθήσει στη συνέχεια να διαχωρίσει το επαγγελματικό από το ερασιτεχνικό μπάσκετ, προκειμένου να μην υπάρξουν παρενέργειες στην παραγωγική διαδικασία κάθε χώρας. Παραμένει όμως άγνωστο αν νομικά μπορεί να απαγορεύσει σε αθλητή ή αθλήτρια που έρχεται π.χ. στην Ελλάδα να εργαστεί σε κάποιον άλλον παραγωγικό τομέα, να ασκεί παράλληλα και αθλητική δραστηριότητα.

Οσον αφορά τις εθνικές ομάδες, για τους παίκτες που αλλάζουν υπηκοότητα, θα ισχύει η περιοριστική τριετία αναμονής. Η ΦΙΜΠΑ δεν έχει καταλήξει ακόμη για το πόσες ομάδες θα υποβιβάζονται από το νέο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, καθώς και το ποιες θα παίρνουν τις θέσεις τους, θεωρεί όμως δεδομένο ότι από το 2.000 το πρωτάθλημα θα είναι κλειστό όπως το ΝΒΑ και οι ομάδες που θα συμμετέχουν θα ξεκοπούν από τα εθνικά τους πρωταθλήματα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ