Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ντροπή 202 δρχ.

Αλλη μια τέτοια "Σύμβαση" και βγήκε ο αιώνας! Οπως ακριβώς επιτάσσουν τα υπερεθνικά κέντρα των πολυεθνικών, διά των σχεδίων "σύγκλισης". Οπως ακριβώς σχεδιάζουν και διατυμπανίζουν τα οικονομικά επιτελεία της κυβέρνησης Σημίτη. Οπως, πάνω απ' όλα, εξυπηρετούνται τα συμφέροντα των βιομηχάνων και η επιδίωξή τους για αύξηση των υπερκερδών τους, με την παραπέρα ασφυκτική συμπίεση του εργατικού κόστους και την παράταση του διαχρονικού μαρτυρίου της πιο ανυπόφορης λιτότητας για τους εργαζόμενους. Αυτή είναι η ουσία της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που αποφάσισε να υπογράψει η κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Είναι η πρακτική εφαρμογή του βαθύτερου νοήματος της δήλωσης Πάγκαλου ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ακόμα"πραγματική λιτότητα"! Και ας έχουμε φτάσει στο "μη παρέκει". Και ας καταγράφουν τα ίδια τα στοιχεία του ΟΟΣΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, για τα οχτώ τελευταία χρόνια, απώλεια 12% στους πραγματικούς μισθούς των Ελλήνων εργαζομένων και άνοδο, την ίδια περίοδο, 11,6% για τους Ευρωπαίους. Και ας αυξάνονται αντιστρόφως ανάλογα την ίδια περίοδο τα υπερκέρδη των επιχειρήσεων, που δρουν στη χώρα μας, εξασφαλίζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους από την υπόλοιπη Ευρώπη και το ασύγκριτα μικρότερο εργατικό κόστος.

Στη γλώσσα των αριθμών, η κατάπτυστη συμφωνία, που αποφάσισε να υπογράψει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, σημαίνει 202 (!) δραχμές αύξηση στο εξευτελιστικό μεροκάματο (5.335 μεικτά) του ανειδίκευτου εργάτη ή 4.420 δρχ. αύξηση το μήνα στο μισθό, που μόλις φτάνει τις 119.000 μεικτά! Και δηλώνουν και από πάνω "ευχαριστημένοι"! Αλήθεια, μπορούν αυτοί, που παίρνουν τέτοιες αποφάσεις για εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, να ζήσουν ένα μήνα - έναν μόνο μήνα - με αυτά τα χρήματα; Ισχυρίζονται, επίσης, ότι εξάντλησαν τα όρια της διαπραγμάτευσης αυτοί που κάθισαν εξ αρχής στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, αποφασισμένοι να πάρουν ό,τι προαιρείται ο ΣΕΒ και ό,τι η ηγεσία του συνδέσμου των βιομηχάνων είχε προσυμφωνήσει με την κυβέρνηση! Αυτοί, που δε δίστασαν να αναλάβουν ακόμα και μόνοι τους το ξεπούλημα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επιχειρώντας, ταυτόχρονα, να βάλουν "ταφόπλακα" στις κλαδικές και επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις. Οι επίσημοι, πλέον, συνδαιτυμόνες και "συνοδοί" της κυβέρνησης, που μοναδικότους μέλημα, μοναδική τους αποστολή, είναι ο παροπλισμός του συνδικαλιστικού κινήματος και η παράδοση της εργατικής τάξης, αλυσοδεμένης, στους μεσοπρόθεσμους και μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης.

Αυτή η Σύμβαση είναι ΝΤΡΟΠΗ! Αυτή η Σύμβαση είναι ένα ΣΤΙΓΜΑ, γι' αυτούς που την αποδέχτηκαν και συνεχίζουν να φέρουν τον τίτλο του συνδικαλιστή! Αυτή η Σύμβαση πρέπει να καταδικαστεί και να καταψηφιστεί απ' όλους τους εργαζόμενους, που καλούνται να πληρώσουν με νέες στερήσεις, με νέες αιματηρές θυσίες την υποχωρητικότητα και την παράδοση μιας καθ' όλα ανάξιας ηγεσίας. Και αυτό θα γίνει με την ένταση των αγώνων στους κλάδους και τις επιχειρήσεις, για τη σύναψη ικανοποιητικών συμβάσεων, παρά τα "βαρίδια" που έβαλε στα πόδια του συνδικαλιστικού κινήματος η κυβερνητική πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Με το συντονισμό δράσης από τα κάτω και με τα άλλα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν και αναπτύσσουν τους αγώνες τους. Με τη μαζική συμμετοχή στις αρχαιρεσίες των πρωτοβάθμιων σωματείων, που γίνονται αυτό το διάστημα, και την ανατροπή των συσχετισμών υπέρ των ταξικών δυνάμεων, υπέρ της αγωνιστικής προοπτικής. Το πικρό τίμημα και αυτού του ξεπουλήματος, οι εργαζόμενοι έχουν καθήκον να το επιστρέψουν στα μούτρα αυτών που τους πούλησαν εν ψυχρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ