Πέμπτη 7 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ
Δυσκολεύεται η εφαρμογή τους

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ.-

Τους λόγους της πρόσφατης κατάρριψης των δυο αμερικανικών αεροσκαφών "Τσέσνα" από κουβανικό στρατιωτικό ΜΙΝΓΚ, εξήγησε χτες κατά τη διάρκεια ομιλίας του στα Ηνωμένα Εθνη ο Κουβανός υπουργός Εξωτερικών, Ρομπέρτο Ρομπάινα, επαναλαμβάνοντας ότι το γεγονός αυτό ήταν αποτέλεσμα των συνεχών παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Κούβας από αντεπαναστατικές οργανώσεις.

Το ίδιο 24ωρο, η αμερικανική Γερουσία υπερψήφισε νομοσχέδιο, με το οποίο ενισχύεται το εμπορικό εμπάργκο των ΗΠΑ σε βάρος της Κούβας. Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 74 ψήφους υπέρ και 20 κατά και αναμένεται μέσα στις επόμενες μέρες να ψηφιστεί και από τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Πάντως, σήμερα, οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής τρόικας (Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία) αναμένεται να συζητήσουν το πρόβλημα της αμερικανικής πολιτικής των κυρώσεων κατά της Αβάνας, με τον Αμερικανό αναπληρωτή υφυπουργό, υπεύθυνο για τη Λατινική Αμερική, Εντουαρντ Κέισι. Η συγκεκριμένη συνάντηση θα γίνει, ενώ η προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ έχει προετοιμάσει κείμενο διαμαρτυρίας κατά του νομοσχεδίου "Χελμς - Μπάρτον", το οποίο αποσκοπεί στη σκλήρυνση του οικονομικού εμπάργκο κατά της Κούβας. Σύμφωνα με κοινοτικές διπλωματικές πηγές, το κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα αμέσως μόλις το παραπάνω νομοσχέδιο εγκριθεί και από τη Βουλή των Αντιπροσώπων. Οπως είναι γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη καταστήσει σαφές ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα μπορούσε να τεθεί υπό αμφισβήτηση ενώπιον του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ