Σάββατο 16 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Επιχειρούν να κρατήσουν τα προσχήματα οι ΗΠΑ

ΤΑΪ - ΠΕΪ.-

Νέο κύκλο στρατιωτικών ασκήσεων ξεκινούν οι κινεζικές δυνάμεις την προσεχή Δευτέρα, ο οποίος θα διαρκέσει οχτώ μέρες και θα πραγματοποιηθεί σε μια "ζώνη", η οποία απέχει 18,5 χιλιόμετρα από μικρά νησιά που ελέγχει η Ταϊβάν. Οπως ανακοίνωσε ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας, οι ασκήσεις θα περιλαμβάνουν κοινά χερσαία και αεροναυτικά γυμνάσια. Με την ίδια ανακοίνωση, διευκρινίζεται ότι οι δοκιμαστικές βολές πυραύλων εδάφους - εδάφους στα ανοιχτά της Ταϊβάν ολοκληρώθηκαν.

Στο μεταξύ, η αμερικανική διπλωματία πραγματοποίησε δύο κινήσεις, ώστε να μειώσει την ένταση των τελευταίων ημερών. Το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας προσπαθώντας να διατηρήσει τα προσχήματα ανακοίνωσε χτες ότι, "τόσο σε δημόσιες, όσο και σε ιδιωτικές συνομιλίες, οι Ηνωμένες Πολιτείες έλαβαν τη διαβεβαίωση από την Κίνα ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει σε καμιά στρατιωτική ενέργεια κατά της Ταϊβάν", ενώ νωρίτερα ο υπουργός Αμυνας Ουίλιαμ Πέρι και άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν απλώς ότι δε φαίνεται να υπάρχει τέτοια κινεζική πρόθεση.

"Πιστεύω ότι οι Κινέζοι προσπάθησαν απλώς να εκφοβίσουν την Ταϊβάν πριν από τις εκλογές της 23ης Μάρτη, είπε ο Πέρι, ενώ, μιλώντας για την αμερικανική αεροναυτική δύναμη που βρίσκεται στην περιοχή, τόνισε ότι "δεν αναμένουμε να αναλάβουν δράση. Εστάλησαν μόνο για λόγους πρόληψης".

Στην πρωτεύουσα της Ταϊβάν, η ανακοίνωση του νέου κύκλου κινεζικών ασκήσεων παρατείνει την ένταση, η οποία είναι έκδηλη και στους (προεκλογικούς, πάντως) λόγους του Προέδρου Λι Τενγκ Χούι. Χτες, ο Πρόεδρος της Ταϊβάν είπε ότι "ακόμη κι αν το Πεκίνο πυροδοτήσει 10 ή 20 πυραύλους, εμείς δε φοβόμαστε", ενώ ο υπουργός των Εξωτερικών είπε ότι οι κινήσεις της Κίνας οφείλονται σε "κακό υπολογισμό" των πολιτικών ηγετών της. Κατά τον Φρέντρικ Τσιεν, η Κίνα "προσπάθησε να δείξει τους "μύες" της στον υπόλοιπο κόσμο (...), φοβάμαι όμως πως έκαναν λάθος κίνηση, διότι αντί να εντυπωσιάσουν τους πάντες, ανταγωνίζονται πολλές χώρες και πολλούς ηγέτες στον κόσμο".

"Δεν πρέπει να μας περιφρονούν και να μας προκαλούν", κατέληξε ο Τσιεν.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ