Σάββατο 16 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Οι κυβερνητικές υποσχέσεις ξεσηκώνουν τους αγρότες

ΣΑΟ ΠΑΟΛΟ.-

Οι προεκλογικές υποσχέσεις του Βραζιλιάνου Προέδρου, Ενρίκο Καρντόσο, για αγροτική μεταρρύθμιση παραμένουν στα χαρτιά ενάμιση χρόνο από την άνοδό του στην εξουσία. Ωστόσο, τα εκατομμύρια φτωχών αγροτών της χώρας τους δεν τις ξέχασαν. Και το κυριότερο; Είναι αποφασισμένοι να τις διεκδικήσουν με δυναμικούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένων της κατάληψης δημόσιων και ιδιωτικών εκτάσεων και της πραγματοποίησης μαζικών πορειών διαμαρτυρίας στα κεντρικά αστικά κέντρα της χώρας.

"Η κυβέρνηση δεν είναι ειλικρινής όταν λέει ότι επιδιώκει την εφαρμογή του προγράμματος αγροτικής μεταρρύθμισης. Εχει συμμαχήσει με τις πιο συντηρητικές και αντιδραστικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας, που δε διστάζουν μπροστά στην υλοποίηση του στόχου τους: να ακυρωθεί το πρόγραμμα μεταρρύθμισης με οποιοδήποτε τρόπο", επισήμανε σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου στο Σάο Πάολο ο ηγέτης του Εθνικού Κινήματος Αγροτοκαλλιεργητών Χωρίς Γη, Ζόζε Ραϊνια. Ανακοίνωσε ότι χιλιάδες μέλη του κινήματος θα επιχειρήσουν την ανακατάληψη καλλιεργήσιμης γης και ότι θα πραγματοποιηθούν μαζικές πορείες φτωχών αγροτών σε όλες τις πρωτεύουσες των πολιτειών της Βραζιλίας στις 10 του Απρίλη.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα ο Ζόζε Ραϊνια, το 88% της καλλιεργήσιμης γης ανήκει στο 20% του πληθυσμού της Βραζιλίας. Οι φτωχοί εργάτες της γης, που φθάνουν το 40% του πληθυσμού, καταλαμβάνουν μετά βίας το 1% των καλλιεργήσιμων εκτάσεων.

Ο Ζοζέ Ραϊνια, μαζί με άλλα τρία ηγετικά στελέχη του κινήματος αυτού που εκπροσωπεί περίπου 12.000.000 φτωχούς αγροτοκαλλιεργητές, συνελήφθη πριν δύο μήνες από την Αστυνομία με την κατηγορία της υποκίνησης και οργάνωσης λαϊκών αντιδράσεων. Αφέθηκε ελεύθερος πριν λίγες ημέρες, μετά την καταβολή χρηματικής αποζημίωσης. Δυναμική παρέμβαση στον αγώνα των φτωχών καλλιεργητών έχει κάνει η Δεολίνδα Αλβες ντε Σούζα, η οποία είχε πρόσφατα συλληφθεί μαζί με άλλα στελέχη του Εθνικού Κινήματος Αγροτοκαλλιεργητών Χωρίς Γη. Η απελευθέρωση της ίδιας έγινε μετά από παρεμβάσεις γερουσιαστών του Κόμματος Εργατών Βραζιλίας και τις μαζικές πορείες χιλιάδων φτωχών εργατών, αγροτών και αστών έξω από το υπουργείο Δικαιοσύνης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ