Σάββατο 16 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ
Το Ισραήλ "ευγνωμονεί" την Ουάσιγκτον

ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Με μεγάλα "ευχαριστώ" στα πρωτοσέλιδα όλων των μεγάλων εφημερίδων αποχαιρέτησε το Ισραήλ τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον, μετά το πέρας της 22ωρης επίσκεψής του. Παρέμειναν, όμως, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Ουόρεν Κρίστοφερ, και ο διευθυντής της CIA, Τζον Ντόιτς, οι οποίοι συναντήθηκαν με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Σιμόν Πέρες, για να κανονίσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες της νέας στρατιωτικής τους συμφωνίας. Μετά από αρκετές ημέρες, άρθηκε, χτες, ο εσωτερικός αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης. Παραμένει, βέβαια, η απαγόρευση εισόδου στο Ισραήλ για όλους τους Παλαιστινίους.

Ανακουφισμένη και καθησυχασμένη παρουσιάζεται η ισραηλινή κοινή γνώμη, τουλάχιστον μέσα από τον Τύπο, μετά την επίσκεψη του Μπιλ Κλίντον. Η ηθική υποστήριξη που ο Κλίντον έδειξε μιλώντας με δεκάδες νεαρούς Ισραηλινούς και, βέβαια το κυριότερο, η νέα αμυντική συμφωνία Ισραήλ - ΗΠΑ, έχουναποκαταστήσει αρκετά το αίσθημα ασφάλειας στη χώρα.

Στο Ισραήλ, όμως, έμειναν για άλλο ένα 24ωρο ο Ουόρεν Κρίστοφερ και ο Τζον Ντόιτς, που συναντήθηκαν με τον Σιμόν Πέρες για να διευκρινίσουν όλα τα σημεία της νέας στρατιωτικής συμφωνίας. Οπως ανακοίνωσε ο Κρίστοφερ, μετά το τέλος της συζήτησής τους, ο νέος "αντιτρομοκρατικός" τεχνολογικός εξοπλισμός αναμένεται να φθάσει στο Τελ Αβίβ μέσα στις επόμενες βδομάδες, ενώ οι κοινές συνεδριάσεις των μυστικών υπηρεσιών των δύο χωρών θα αρχίσουν άμεσα.

Προβλήματα, όμως, δημιούργησε η δήλωση ανώτατων Ισραηλινών αξιωματούχων, σύμφωνα με την οποία ο ισραηλινός στρατός σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει μεγάλο μέρος της χρηματικής και υλικής βοήθειας των Ηνωμένων Πολιτειών για να κατασκευάσει μια διαχωριστική ζώνη κατά μήκος της πράσινης γραμμής ανάμεσα στο Ισραήλ και στη Δυτική Οχθη. Οι ίδιες πάντα πηγές υποστηρίζουν ότι η ζώνη αυτή θα συμπεριλαμβάνει ηλεκτρονικούς φράχτες, πύργους ελέγχου και ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά. Οι ειδήσεις αυτές σχολιάστηκαν άμεσα από τον Λευκό Οίκο, του οποίου ο εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν πρόκειται η Ουάσιγκτον να αποδεχτεί να χρησιμοποιηθεί η αμερικανική βοήθεια για διαχωριστικές ζώνες ή κάτι παρόμοιο.

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση των Αμερικανών διπλωματών με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αίρει τον αποκλεισμό στο εσωτερικό της Δυτικής Οχθης. Ετσι, μετά από αρκετές ημέρες, πολλοί Παλαιστίνιοι έχουν, πια, τη δυνατότητα να επιστρέψουν στα σπίτια ή να μετακινηθούν προς κάποια άλλη αυτόνομη πόλη. Τονίστηκε, βέβαια, ότι ο αποκλεισμός της Δυτικής Οχθης παραμένει και κανένας Παλαιστίνιος δεν έχει το δικαίωμα να εισέλθει στο ισραηλινό έδαφος. Παρά την άρση του εσωτερικού αποκλεισμού, πηγές προσκείμενες στην ειδική αντιτρομοκρατική ομάδα, που συστάθηκε από τον Ισραηλινό πρωθυπουργό μετά από τις τελευταίες βομβιστικές επιθέσεις και της οποίας ηγείται ο επικεφαλής του Σιν Μπετ, άφησαν να εννοηθεί ότι δεν έχει, ακόμα, αποκλειστεί οριστικά το ενδεχόμενο ο ισραηλινός στρατός να επέμβει στις αυτόνομες παλαιστινιακές περιοχές, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ