Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΔΕΗ
Διάθεση αγώνα από τους εργαζόμενους

Εντυπωσιακή η συμμετοχή και των συνταξιούχων στην απεργιακή συγκέντρωση

Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποίησαν χτες το πρωί - πρώτη μέρα της 48ωρης απεργίας που κήρυξε η ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ - εργαζόμενοι, αλλά και συνταξιούχοι της ΔΕΗ, διαμαρτυρόμενοι για το προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο "περί εκσυγχρονισμού των ΔΕΚΟ" που οδηγεί ουσιαστικά στην ιδιωτικοποίηση των δημοσίων οργανισμών και απαιτώντας λύσεις στα ασφαλιστικά τους προβλήματα, καθώς και την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης με βάση τα αιτήματά τους.

"Ρεύμα φθηνό, ΔΕΗ για τον λαό",ήταν το κεντρικό σύνθημα της συγκέντρωσης. Σε ικανοποιητικά ποσοστά κυμάνθηκε η συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή πρώτη μέρα της απεργίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του προέδρου της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ, στα εργοστάσια, στα ορυχεία και στη διανομή το ποσοστό των απεργών έφτασε στο 80%, ενώ στο διοικητικό προσωπικό στο 70%.

"Αγωνιζόμαστε για ΔΕΗ δημόσια με κοινωνικό πρόσωπο", σημείωσε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ, Α. Τσώλης.Ωστόσο επικέντρωσε τα "πυρά" του κυρίως στη διοίκηση της ΔΕΗ, αφήνοντας στο απυρόβλητο τις ευθύνες της κυβέρνησης και για τα ασφαλιστικά και για τα άλλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι, λέγοντας πως "η διοίκηση της ΔΕΗ δεν μπορεί να τορπιλίζει τις λύσεις που διαφαίνεται να προωθεί η κυβέρνηση"! Σύμφωνα με πληροφορίες, συζητήθηκε από το προεδρείο ΓΕΝΟΠ και την υπουργό Ανάπτυξης, η αποδοχή από τους πρώτους αυξήσεων κάτω του 9% στη Συλλογική Σύμβαση του '96 και η, σε "αντάλλαγμα", αναγνώριση της αναλογιστικής μελέτης που αφορά τα αποθεματικά για τις συντάξεις...

"Στέλνουμε μήνυμα αγώνα σε όλους τους συνταξιούχους της χώρας", επισήμανε στην αρχή της ομιλίας του ο Γ. Κανάκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΔΕΗ. Ο Γ. Κανάκηςκάλεσε "τη ΓΕΝΟΠ να συνεχίσει τον αγώνα για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων μαζί με όλους τους εργαζόμενους της χώρας. Εδώ ευθύνη έχει η ΓΣΕΕ".

Ακαρπη ήταν η συνάντηση των εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ με τη διοίκηση της ΔΕΗ. Ακολούθησε πορεία στο υπουργείο Εργασίας. Γενικές και αόριστες του στιλ:"Θα... το μελετήσουμε" ήταν οι απαντήσεις του υπουργού, σε σχέση με τα ασφαλιστικά προβλήματα.

Ο Α. Αθανασόπουλος,μέλος του ΔΣ της ΕΤΕ - ΔΕΗ, δήλωσε ότι "η συμμετοχή στην απεργία είναι ικανοποιητική ιδιαίτερα στα εργοστάσια, τη διανομή και στα ορυχεία, παρά την προσπάθεια υπονόμευσης που έγινε από συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - "ΣΥΝ". Οι εργαζόμενοι έχουν τη διάθεση απ' ό,τι φαίνεται να παλέψουν για τα δίκαια αιτήματά τους, καλούν την πλειοψηφία να μην υποχωρήσει σε απατηλές υποσχέσεις της κυβέρνησης και της διοίκησης". Για "έλλειψη ευαισθησίας τους, απέναντι στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου", κατηγορεί τους εργαζόμενους η ΔΕΗ και προειδοποιεί με διακοπές ρεύματος! Οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ καταγγέλλουν ότι σκόπιμα η διοίκηση κλείνει το ρεύμα από λαϊκές συνοικίες και όχι από ηλεκτροβόρους βιομηχανίες, προκειμένου να συκοφαντήσει τον αγώνα των εργαζομένων.

Στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη ΔΕΗ στην απεργία, ενώ δεν έλλειψαν τα επεισόδια με την αστυνομία στη διάρκεια της απεργιακής συγκέντρωσης που έγινε στις 8 π.μ. στα γραφεία της επιχείρησης στη Θεσσαλονίκη. Η ένταση προκλήθηκε όταν ο επικεφαλής της αστυνομικής δύναμης αξίωσε με υβριστικό τρόπο την απομάκρυνση των απεργών από την είσοδο του κτιρίου, προκειμένου να περάσουν κάποιοι απεργοσπάστες. Ακολούθησε μικροσυμπλοκή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ