Παρασκευή 22 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Μήνες απλήρωτοι στην ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ!

Με επίσχεση εργασίας οι εργαζόμενοι διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους. Κινητοποιήσεις και στο εργοστάσιο της ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ. Κοντά στους εργαζόμενους βρέθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γερ. Αραβανής

ΠΑΤΡΑ (του απεσταλμένου μας Γιώργου ΦΛΩΡΑΤΟΥ). -

Τρεις μήνες απλήρωτοι είναι οι 160 εργαζόμενοι της ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ στην Πάτρα, που προχώρησαν από τη Δευτέρα σε επίσχεση εργασίας διεκδικώντας την καταβολή των δεδουλευμένων τους. Ταυτόχρονα όμως αγωνίζονται και για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και την άμεση λειτουργία της επιχείρησης, η οποία έχει σταματήσει την παραγωγή εδώ κι ένα μήνα, "γονατισμένη" από χρέη περίπου 8 δισ. δραχμών προς διάφορες τράπεζες!

Αλλά και οι 135 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο παραγωγής αλουμινένιων κουτιών ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ βρίσκονται στην 22η μέρα των κινητοποιήσεών τους - στάσεις εργασίας και διαδοχικές επαναλαμβανόμενες απεργίες τις τελευταίες εννιά μέρες - για την ικανοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων στα πλαίσια της επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας.

Κοντά στους εργαζόμενους και των δύο επιχειρήσεων, βρέθηκε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής το βουλευτή του Κόμματος Γερ. Αραβανή και το γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής Αχαϊας του ΚΚΕ Κ. Μπάτσικα,οι οποίοι εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους αγώνες των εργαζομένων. "Θέση μας είναι να μην κλείσει η εταιρία, αλλά και να μην θιγούν τα δικαιώματά μας", τόνισε ο γραμματέας του σωματείου εργαζομένων στην ΑΧΑΪΑ ΚΛΑΟΥΣ Γ. Στεφανόπουλος,εξηγώντας τα αιτήματα του αγώνα τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι η εταιρία έχει μεγάλες παραγγελίες, κάνει μεγάλες εξαγωγές και έχει μεγάλη ακίνητη περιουσία, αλλά ο ιδιοκτήτης της Νερουτζόπουλος την υπερχρέωσε και τώρα ζητά νέα δάνεια, τα οποία δεν του χορηγούνται από τις πιστώτριες τράπεζες και δεν μπορεί να προμηθευτεί πρώτες ύλες. Οι εργαζόμενοι έχουν βρεθεί στο "μάτι του κυκλώνα", αλλά ούτε η κυβέρνηση ούτε οι τράπεζες έχουν κάνει επίσημη ενημέρωση για τις προθέσεις τους.

Ο Γερ. Αραβανής υποσχέθηκε ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ζητώντας συγκεκριμένες απαντήσεις και δεσμεύσεις για τη λύση των προβλημάτων των εργαζομένων από την κυβέρνηση. Επικρίνοντας την πολιτική της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: "Γεννάται το ερώτημα πώς λειτουργεί η περιβόητη ιδιωτική πρωτοβουλία; Γιατί υπάρχει νόμος και κράτος για όλους εμάς και όχι για τους βιομηχάνους; Πώς μια επιχείρηση χωρίς προβλήματα έφτασε σε αυτή την κατάσταση; Πρέπει να σκεφτούμε τις αιτίες και είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε σε αυτή την κατάσταση", κατέληξε ο Γερ. Αραβανής, μιλώντας στους εργαζόμενους. Ο Κ. Μπάτσικας τους ενθάρρυνε να μείνουν ενωμένοι και τους κάλεσε να συντονίσουν τον αγώνα τους με τους αγώνες των άλλων εργαζομένων σε επιχειρήσεις της Πάτρας, οι οποίοι δέχονται επιθέσεις από τους εργοδότες σε μια έντονη προσπάθεια αφαίρεσης εργασιακών δικαιωμάτων.

Υπόσχεση συμπαράστασης και στήριξης από το ΚΚΕ, δόθηκε και στους εργαζόμενους της ΑΛΟΥΚΑΝΚΟ, των οποίων τα εργασιακά δικαιώματα αμφισβητούνται έντονα από τον εργοδότη, ο οποίος προώθησε για τρίτη χρονιά τη σύμβαση στον ΟΜΕΔ! Οι εργαζόμενοι απαιτούν 11% αύξηση στο μισθό και αύξηση ορισμένων επιδομάτων, 35ωρο χωρίς μείωση των αποδοχών και 5ήμερο, καθώς και άλλα θεσμικά αιτήματα. "Εχουμε πικρή πείρα από αυτή, γι' αυτό θελήσαμε να αποφύγουμε τη διαδικασία της διαιτησίας και να διεκδικήσουμε με τον αγώνα μας την υπογραφή της σύμβασης", σημείωσε ο πρόεδρος του σωματείου Α. Μασσάχος.

Ο εργοδότης προωθεί την πολυειδικότητα, δίνει πρόσθετες αμοιβές στα μη μέλη του σωματείου, μείωσε το προσωπικό διπλασιάζοντας το μηχανικό εξοπλισμό και πρότεινε "αυξήσεις" 3+3%! Ταυτόχρονα απειλεί ότι θα μεταφέρει το εργοστάσιο στην Αλβανία.

Το απόγευμα ο Γερ. Αραβανής μίλησε σε συγκέντρωση εργαζομένων στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας.

Στο μεταξύ σε μια σειρά εργασιακούς χώρους της πόλης οργιάζει η αυθαιρεσία. Στο βαφείο "Σακκαλίδης",ο εργοδότης υποχρεώνει τους εργαζόμενους να εργάζονται μόνο τρεις μέρες με ανάλογη μείωση αποδοχών. Στην επιχείρηση ιματισμού ΕΛΛΑΣ τους εξαναγκάζουν σε περιοδική διαθεσιμότητα και τους απειλούν ότι αν συνεχίσουν να ζητούν τα δικαιώματά τους η επιχείρηση θα μεταφερθεί στην Αλβανία! Στον ΔΟΥΡΟ οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονται σε 7ωρο με μειωμένες αποδοχές. Στη ΜΙΣΚΟ οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια στην αξίωση της εταιρίας να πάρουν αυξήσεις στα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ