Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Εταιρία - "μαϊμού" πλάι στην ΒΟΚΤΑΣ

Την ίδια στιγμή απλήρωτοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στην ΒΟΚΤΑΣ, η οποία εκβιάζει για νέα θαλασσοδάνεια

Τη γνωστή "κομπίνα" της δημιουργίας διπλής εταιρίας, αξιοποιεί ο Ε. Συρίγος,ιδιοκτήτης της ΒΟΚΤΑΣ και την ίδια ώρα έχει το θράσος να εκβιάζει για νέα θαλασσοδάνεια! Παρά τις σχετικές καταγγελίες για τη δημιουργία νέας εταιρίας - "μαϊμού", ο υπουργός Εργασίας, Ε. Γιαννόπουλος,σπεύδει να παρέμβει προς στήριξη του προκλητικού αιτήματος του εργοδότη για δανειοδότηση.

Το χρονικό της "κομπίνας" έχει ως εξής: Στις 14 Φλεβάρη του '95, ιδρύεται μια νέα εταιρία, η ΝΤΙΣΤΡΟΤΣΙΚ,με έδρα την οδό Υακίνθου 35 στην Αγ. Παρασκευή. Ο Ε. Συρίγος δεν εμφανίζεται πουθενά, όμως σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβέρνησης (αρ. 1014 3/3/95) όπου δημοσιεύεται η ίδρυση της εταιρίας, ιδρυτής είναι ο Αντώνιος Τόλιας,όλως τυχαίως οικονομικός σύμβουλος της ΒΟΚΤΑΣ. Πρόεδρος της εταιρίας είναι, όπως αναφέρεται στο ίδιο ΦΕΚ, ο Γιώργος Παναγόπουλος,γενικός ταμίας της ΒΟΚΤΑΣ.

Στη νέα εταιρία εμφανίζονται να ενοικιάζονται για 9 χρόνια, τρία κτήματα- με πτηνοτροφεία - της ΒΟΚΤΑΣ και συγκεκριμένα τα Ραψανά Β και Προφάρδα Β στην περιοχή του Κορωπίου και το Χωνί στην περιοχή των Καλυβίων. Επίσης - όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι - η ΒΟΚΤΑΣ αγοράζει κτήμα λίγο έξω από τη Θήβα, όπου μετά από λίγο καιρό δημιουργείται εκκολαπτήριο της ΝΤΙΣΤΡΟΤΣΙΚ.Υπάρχει ολόκληρος κατάλογος με καταγγελίες εργαζομένων της ΒΟΚΤΑΣ που τους υποχρέωναν να πηγαίνουν να δουλεύουν (κυρίως για εμβολιασμό πουλιών, καθαρισμό χώρων) στη νέα εταιρία και μάλιστα χωρίς πληρωμή.

Στη νέα εταιρία δεν υποχρεώνονται να δουλεύουν μόνο εργαζόμενοι, αλλά χρησιμοποιείται και ο εξοπλισμός της ΒΟΚΤΑΣ, όπως αυτοκίνητά της. Είναι αποκαλυπτικό εδώ δελτίο αποστολής της ΝΤΙΣΤΡΟΤΣΙΚ, όπου αναγράφεται ότι το αυτοκίνητο με αριθμό κυκλοφορίας ΥΒΕ 3829 μεταφέρει (στις 28/2/96) 3.000 αυγά δήθεν της παραπάνω εταιρίας. Το αυτοκίνητο αυτό, τελείως... συμπτωματικά ανήκει στην ΒΟΚΤΑΣ. Επιπλέον στο ίδιο δελτίο αναγράφεται ότι η ΝΤΙΣΤΡΟΤΣΙΚ διαθέτει αποθήκη στη θέση Τζήμα στο Κορωπί. Στην ίδια θέση που αναφέρεται ως αποθήκη, βρίσκεται το εκκολαπτήριο της ΒΟΚΤΑΣ.

Τα στοιχεία αυτά έχουν κατατεθεί ήδη στο υπουργείο Εργασίας. Σε τριμερή συνάντηση που έγινε χτες το πρωί εκεί, με την παρουσία του υπουργού Εργασίας και του υφυπουργού Λ. Κανελλόπουλου,ο Ε. Συρίγος είπε πως αδυνατεί να πληρώσει τους εργαζόμενους, τους πιστωτές και να λειτουργήσει την εταιρία αν δε δανειοδοτηθεί άμεσα από την Αγροτική Τράπεζα. Να σημειώσουμε ότι στους 600 εργαζόμενους - που πραγματοποιούν επίσχεση εργασίας - οφείλονται οι μισθοί Γενάρη, Φλεβάρη, Μάρτη και εκατοντάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης, συνολικού ύψους 1 δισ. δρχ.Τα δε χρέη προς τράπεζες και πιστωτές ανέρχονται στα 2 δισ. δρχ.Παράλληλα, όμως, η ΒΟΚΤΑΣ έχει μόνο το δεύτερο εξάμηνο του '95, τζίρο 7,5 δισ. δραχμές.

Ο υπουργός προκειμένου να υπάρξει δανειοδότηση, θα είχε συνάντηση χτες το βράδυ με τον πρόεδρο της Αγροτικής Τράπεζας, Α. Κανελλόπουλο.Οπως μας δήλωσε ο Σ. Βλασσόπουλος,μέλος της συντονιστικής επιτροπής αγώνα των εργαζομένων, "ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα διασφαλίσει τα δεδουλευμένα των εργαζομένων, ενώ θα έχει συνάντηση για το θέμα της ΒΟΚΤΑΣ με τον πρόεδρο της Αγροτικής, ώστε να υπάρξει κάποια δανειοδότηση. Εμείς λέμε ότι σε περίπτωση που δοθεί δάνειο τελικά απ' την Αγροτική, πρέπει να υπάρξει έλεγχος της διαχείρισης αυτών των χρημάτων. Ελεγχος, που θα γίνεται και από εκπροσώπους των εργαζομένων, αλλά και από εκπροσώπους της τράπεζας και των άλλων αρμόδιων φορέων. Εμείς θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας και με την επίσχεση εργασίας και με άλλες μορφές".

Ντίνα ΝΤΑΒΟΥ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ