Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Φαίνεται ότι "τα βρήκαν" Εμπορική και ΤΣΜΕΔΕ

Απ' την ερχόμενη βδομάδα αρχίζουν οι διαπραγματεύσεις για τους όρους μεταβίβασης ενός πακέτου μετοχών (από 24% μέχρι 34%) μετοχών της Αττικής στο ΤΣΜΕΔΕ

Καλή αρχή στην "αγχωμένη" προσπάθεια για απαγκίστρωση του κράτους από το "βραχνά" των μικρών τραπεζών, φαίνεται να κάνει η κυβέρνηση με την Τράπεζα Αττικής. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, η επίτευξη τελικής συμφωνίας μεταβίβασης πακέτου μέχρι 49% από τις μετοχές της μητρικής Εμπορικής Τράπεζας στο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ) και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είναι πολύ κοντά. Στο πλαίσιο αυτό, την ερχόμενη βδομάδα τριμελής αντιπροσωπεία του ΤΣΜΕΔΕ, υπό τον πρόεδρό του Τ. Κουμπλή, θα συναντηθεί με τη διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας υπό τον διοικητή Κ. Γεωργουτσάκο.

Μικροπροστριβές ωστόσο αναμένεται να δημιουργηθούν με το ΤΣΜΕΔΕ και αφορούν κυρίως το ποσοστό συμμετοχής και την τιμή πώλησης των μετοχών, ενώ η Τράπεζα αποτιμήθηκε έπειτα από εκατέρωθεν παραχωρήσεις στα 18 δισ. δρχ. Στην προηγούμενη, υπό τον Παν. Πουλή διοίκηση της Εμπορικής, έγινε συμφωνία κυρίων μεταξύ των δυο μερών να δοθούν ποικίλα ανταλλάγματα στο ΤΣΜΕΔΕ, όπως η δυνατότητα διενέργειας συναλλαγών πελατών της Τράπεζας Αττικής από ορισμένα υποκαταστήματα της Εμπορικής, η προμήθεια απ' την τελευταία Αυτόματων Ταμειολογιστικών Μηχανών (ATMs) και - το κυριότερο - υπόσχεση από την Εμπορική για παραχώρηση επιπλέον πακέτου μέσω του Χρηματιστηρίου στο ΤΣΜΕΔΕ, ώστε να αυξηθεί το μερίδιο του τελευταίου στο 34%,όπως άλλωστε επιθυμεί και η διοίκησή του με βάση τις υποδείξεις των συμβούλων της "Delloitte and Touche". Σε οποιαδήποτε περίπτωση πάντως, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, πρώτα θα γίνει η μεταβίβαση των μετοχών από την Εμπορική και μετά αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, η οποία χρονολογείται για μετά το 1996.

Βασίλης ΡΑΓΙΑΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ