Σάββατο 23 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπάρχουν λύσεις για φτηνότερο ρεύμα στο λαό

Αρχισε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα ο διάλογος της υπουργού Ανάπτυξης με φορείς και πολιτικά κόμματα για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ. "Θετικές" βρήκε η Β. Παπανδρέου τις προτάσεις του ΚΚΕ

Ουσιαστικές, ρεαλιστικές προτάσεις για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, στην κατεύθυνση που θα εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα για τους εργαζόμενους καταναλωτές,κατέθεσε χτες το ΚΚΕ κατά τη διάρκεια συνάντησης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του, Μ. Κωστόπουλου,και του μέλους της ΚΕ του Κόμματος, Ν. Μπατιστάτου,με την υπουργό Ανάπτυξης Βάσω Παπανδρέου.Η υλοποίηση των προτάσεών που περιλαμβάνονται στο υπόμνημα που κατέθεσε το ΚΚΕ στην υπουργό, στα πλαίσια του διαλόγου για τη νέα τιμολογιακή πολιτική, προϋποθέτει αλλαγή πολιτικής στην κατεύθυνση να πληρώνουν οι μεγάλοι τους μικρούς και όχι οι μικροί τους μεγάλους.Αναφερόμενος σχετικά μετά το τέλος της συνάντησης, ο Μ. Κωστόπουλος μεταξύ άλλων τόνισε ότι "το ΚΚΕ κατέθεσε στην υπουργό προτάσεις, οι οποίες ελπίζουμε να προβληματίσουν την κυβέρνηση, όχι μόνο για την τιμολογιακή πολιτική, αλλά και για την ίδια τη ΔΕΗ και τον κοινωνικό της χαρακτήρα, καθώς και γενικότερα για την ενεργειακή πολιτική. Υποστηρίζουμε - τόνισε - το κλιμακωτό τιμολόγιο και κινούμαστε στην ίδια λογική των προτάσεων της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και της ΓΣΣΕ". Από την πλευρά της η υπουργός Βάσω Παπανδρέου χαρακτήρισε "θετικές" τις προτάσεις του ΚΚΕ, τονίζοντας ότι θα τις λάβει σοβαρά υπόψη της για τη διαμόρφωση των τελικών της προτάσεων, οι οποίες όπως είπε θα ανακοινωθούν στο τέλος του μήνα,αφού ολοκληρωθεί ο διάλογος με τα πολιτικά κόμματα και τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Στα πλαίσια του διαλόγου η υπουργός θα συναντηθεί αύριο και με τους εκπροσώπους της Πολιτικής Ανοιξης, ενώ η ΝΔ αρνήθηκε δημόσια να πάρει μέρος. Χτες το μεσημέρι η υπουργός είχε συνάντηση και με τον εκπρόσωπο του "ΣΥΝ", Γρ. Γιάνναρο, ο οποίος ενώ δήλωσε ότι υιοθετεί ως βάση συζήτησης τις προτάσεις της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ και της ΓΣΕΕ, διευκρίνισε ωστόσο ότι οι προτάσεις τους αναφέρονται σε κλιμακωτό ωράριο μέχρι την κατανάλωση των 800 κιλοβατωρών το δίμηνο. Ο ίδιος, καλύπτοντας εμμέσως την κυβέρνηση στις αναμενόμενες αυξήσεις των τιμολογίων, έκανε λόγο για επερχόμενη ενεργειακή κρίση εάν δεν περιοριστεί η σπατάλη της ηλεκτρικής ενέργειας.

Στο μεταξύ, καθοριστική για τη συνέχιση ή όχι της απεργίας των εργαζομένων στην επιχείρηση ήταν η χτεσινή συνάντηση η οποία συνεχιζόταν μέχρι αργά το βράδυ, των εκπροσώπων της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ε. Γιαννόπουλο. Απαντώντας σχετικά με το ενδεχόμενο απόφασης παράτασης της απεργίας, η Βάσω Παπανδρέου, η οποία εξέφρασε την ελπίδα να μη συνεχιστεί, τόνισε ότι "θα έχουμε πιο εκτεταμένες διακοπές ρεύματος, οι οποίες θα επιβαρύνουν τα οικονομικά της επιχείρησης".

Με αφορμή την άρνηση της ΝΔ, να ανταποκριθεί στην πρόσκληση της υπουργού για διάλογο με τα πολιτικά κόμματα και να συζητήσει για την τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ, η Βάσω Παπανδρέου κατηγόρησε χτες την αξιωματική αντιπολίτευση για "λαϊκισμό". Σε επιστολή της προς τον βουλευτή της ΝΔ, Στ. Δήμα,η Β. Παπανδρέου κατηγορεί τη ΝΔ ότι ως "απάντηση" στην πρόσκλησή της σε διάλογο ακολούθησε παρελκυστική τακτική, ζητώντας στοιχεία, τα οποία είτε είχε λάβει στη Βουλή, είτε μπορούσε να έχει ζητήσει πριν προχωρήσει στις συγκεκριμένες καταγγελίες. Η ίδια κλείνοντας την επιστολή της "διαβεβαιώνει" ότι "το υπουργείο Ανάπτυξης θα προχωρήσει με αποφασιστικότητα λαμβάνοντας υπόψη τις προτάσεις των φορέων και των κομμάτων στη διαμόρφωση μιας νέας, κοινωνικά δίκαιης τιμολογιακής πολιτικής, η οποία παράλληλα θα διασφαλίζει την οικονομική προοπτική της ΔΕΗ". Ο Στ. Δήμας, με επιστολή του στην υπουργό, υποστηρίζει ότι "η ΝΔ σέβεται το διάλογο", αλλά "δε συμμετέχει σε οτιδήποτε καταλήγει ουσιαστικά σε παραπλάνηση των πολιτών".

  • Προτάσεις για τη διαμόρφωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, κατέθεσε χτες και η Ενωση Καταναλωτών "Η Ποιότητα Ζωής" (ΕΚΠΟΙΖΩ), κατά τη συνάντηση που είχε με την Β. Παπανδρέου, με βάση τις οποίες προκύπτει για κατανάλωση μέχρι 1.600 κιλοβατώρες μέση τιμή ανά μονάδα 23,69 δραχμές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ