Σάββατο 30 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΣΧΕΣΕΙΣ
Κινήσεις τακτικής από την Αγκυρα

Η ελληνική κυβέρνηση αναζητά απαντήσεις στην τουρκική "επίθεση φιλίας"

Κίνηση τακτικής ή μήπως επαναπροσδιορισμός της στρατηγικής πολιτικής της Αγκυρας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις; Το ερώτημα αυτό τίθεται για την ελληνική διπλωματία από τη στιγμή που η νέα τουρκική κυβέρνηση του Μ. Γιλμάζ εμφανίστηκε να εξαπολύει "επίθεση φιλίας" προς την Ελλάδα. Ωστόσο, ο προβληματισμός στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών άρχισε να γίνεται περισσότερο έντονος μετά από το δημοσίευμα της εφημερίδας "Μιλιέτ", σύμφωνα με το οποίο ο Τούρκος πρεσβευτής στη Ρώμη κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ιμιας (και πριν οι Τούρκοι στρατιώτες αποβιβαστούν στη μικρή Ιμια) είχε αποστείλει στην κυβέρνηση της Τανσού Τσιλέρ, τηλεγράφημα με το οποίο προειδοποιούσε πως υπάρχουν έγγραφα τα οποία δικαιώνουν τις ελληνικές θέσεις περί της κυριαρχίας των συγκεκριμένων νησίδων.

Το δημοσίευμα της Μιλιέτ, σύμφωνα με μια πρώτη και αισιόδοξη άποψη της ελληνικής διπλωματίας, ίσως να αποτελεί το πρώτο δείγμα της προσπάθειας της νέας τουρκικής κυβέρνησης για απαγκίστρωση από το πρόβλημα της Ιμιας. Σύμφωνα με μια δεύτερη άποψη, που διατυπώθηκε από παράγοντες του υπουργείου κατά τη διάρκεια συσκέψεων που πραγματοποιήθηκαν χτες, το δημοσίευμα αποτελεί μέρος του έντονου πολιτικού παιχνιδιού που εξελίσσεται στην Αγκυρα μεταξύ των κύριων μετόχων της εξουσίας. Του πρωθυπουργού Μ. Γιλμάζ και της Τανσού Τσιλέρ.

Ο τουρκικός Τύπος χτες αναφέρεται εκτενώς στο δημοσίευμα της Μιλιέτ και ως πρώτο συμπέρασμα που εξάγουν γνωστοί αρθρογράφοι είναι ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, μεταξύ υψηλότατων κλιμακίων του τουρκικού υπουργείου των εξωτερικών. Πάντως και μέσα από αυτά τα δημοσιεύματα του τουρκικού τύπου, δημιουργείται η ατμόσφαιρα πως στην Αγκυρα δε διεξάγεται μόνο μια "μάχη" μεταξύ προσώπων, αλλά μεταξύ πολιτικών επιλογών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις διπλωματικών κύκλων στην Αθήνα, οι οποίες πιθανότατα θα αποτελέσουν και την "επίσημη" τοποθέτηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η πραγματικότητα βρίσκεται κάπου ανάμεσα. Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές με το δημοσίευμα της "Μιλιέτ", ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Μ. Γιλμάζ, διευκολύνεται σε μια προσπάθεια αποφόρτισης του κλίματος έντασης που επικρατεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, το οποίο ίσως εξυπηρέτησε προεκλογικά την τότε πρωθυπουργό Τανσού Τσιλέρ, αποτελεί όμως βάρος για τη νέα τουρκική κυβέρνηση.

Στο σημείο αυτό, καλό θα είναι να αναφερθεί, πως σύμφωνα με χτεσινό άρθρο του διευθυντή της τουρκικής εφημερίδας Χουριέτ, το επιτελείο της πρώην Πρωθυπουργού Τ. Τσιλέρ, είχε ήδη προετοιμάσει την "επίθεση φιλίας" που εξαπολύει σήμερα ο Μ. Γιλμάζ. Κάποια μάλιστα από τα στελέχη αυτού του επιτελείου, εξακολουθούν να βοηθούν σε αυτή την προσπάθεια τη νέα τουρκική κυβέρνηση.

Ελληνες διπλωμάτες θεωρούν σε κάθε περίπτωση βέβαιο ότι στην Αγκυρα έχει ήδη ξεκινήσει μια συζήτηση που αφορά τουλάχιστον στην τακτική της εξωτερικής πολιτικής της χώρας απέναντι στην Ελλάδα. Η συζήτηση αυτή, όπως σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Το ερώτημα, όπως τίθεται από Ελληνες διπλωμάτες, είναι κατά πόσο ο νέος πρωθυπουργός της Τουρκίας έχει τη δύναμη να επιβάλει στο κατεστημένο της χώρας του μια πολιτική ήπιων τόνων έναντι της Ελλάδας, έστω και στο επίπεδο των τακτικών κινήσεων.

Πάντως χτες, ο Τούρκος πρωθυπουργός Μ. Γιλμάζ σε δηλώσεις του επισήμανε με νόημα πως "όσοι αρνούνται την ειρήνη είναι καταδικασμένοι να απομονωθούν" και συμπλήρωσε ότι όλα τα διεθνή προβλήματα επιλύονται πλέον μέσω διαπραγματεύσεων.

Τις θέσεις αυτές που επανειλημμένα επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, επισημαίνουν με ανησυχία παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, καθώς, όπως υποστηρίζουν, η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει διαμορφώσει κανενός είδους απάντηση, στην "επίθεση φιλίας" της Αγκυρας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ