Σάββατο 30 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΟΙΝΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Για μια Ευρώπη των λαών, της δουλιάς και της κοινωνικής προόδου

Στις 11 του Μάη στο Παρίσι θα γίνει ανοιχτή συγκέντρωση, με συμμετοχή πολιτών από όλες τις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Την ώρα που στο Τορίνο οι "δεκαπέντε" συζητούν για την ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης των πολυεθνικών, της ανεργίας, του κοινωνικού αποκλεισμού και της "νέας τάξης πραγμάτων", τα κόμματα - μέλη της "Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βορειοευρωπαϊκοί Πράσινοι" με κοινή διακήρυξη καλούν τους λαούς της Ευρώπης σε συντονισμένη πάλη κατά της ανεργίας, για μια Ευρώπη των λαών, της δουλιάς και της κοινωνικής προόδου.Η Διακήρυξη παρουσιάστηκε χτες κατά της διάρκεια συνέντευξης Τύπου, που οργάνωσε το ΚΚΕ, όπου ανακοινώθηκε επίσης ότι τα κόμματα που συνυπογράφουν τη Διακήρυξη οργανώνουν ανοιχτή συνάντηση στο Παρίσι στις 11 του Μάη,στην οποία θα πάρουν μέρος πολίτες απ' όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Κάνουν έκκληση ακόμα σε μια σειρά συνδικάτα να υιοθετήσουν τη διακήρυξη και να στηρίξουν αυτή την πρωτοβουλία.

Η πρωτοβουλία της "Συνομοσπονδιακής Ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς - Βορειοευρωπαϊκοί Πράσινοι" ανακοινώθηκε ταυτόχρονα χτες στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης από τα κόμματα που συνυπογράφουν.

Η Διακήρυξη

Τη Διακήρυξη παρουσίασε στη συνέντευξη Τύπου ο Κώστας Παρασκευάς,μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στη συζήτηση που επακολούθησε με τους δημοσιογράφους πήραν μέρος ακόμη ο Ορέστης Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, ο Γιάννης Θεωνάς,ευρωβουλευτής του Κόμματος και ο Μπάμπης Αγγουράκης,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Το πλήρες κείμενο της Διακήρυξης έχει ως εξής:

"Περισσότεροι από 20 εκατομμύρια είναι οι άνεργοι στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό είναι το οδυνηρό αποτέλεσμα των νεοσυντηρητικών πολιτικών.

Η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, η ενίσχυση της δύναμης των πολυεθνικών επιχειρήσεων και των χρηματιστικών αγορών, ο αχαλίνωτος ανταγωνισμός, τα νέα παραγωγικά πρότυπα, η καπιταλιστική χρήση των νέων τεχνολογιών, που οδηγεί σε συρρίκνωση των θέσεων εργασίας, ακόμα και αν αυξάνει η παραγωγή και η παραγωγικότητα της εργασίας, καταστρέφουν τις κοινωνικές κατακτήσεις ολόκληρων γενιών, δημιουργούν μια αναντιστοιχία μεταξύ της ανεργίας και της αυξητικής τάσης των οικονομικών μεγεθών.

Γίνονται περικοπές στους μισθούς, οι θέσεις εργασίας επισφαλείς, μειώνονται οι κοινωνικές παροχές. Ιδιωτικοποιείται ακόμα και η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία και η εκπαίδευση. Ως αποτέλεσμα μιας γενικευμένης στρατηγικής θυσιάζονται όλες οι δημόσιες υπηρεσίες.

Η εφαρμογή της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ιδιαίτερα των πολιτικών σύγκλισης, με στόχο το ενιαίο νόμισμα, αυξάνει το κοινωνικό κόστος αυτών των πολιτικών, οικοδομεί μια Ευρώπη διαιρεμένη σε ισχυρούς και αδύναμους. Δημιουργεί τεράστιες ζώνες νέας φτώχειας, ακρωτηριάζει τις γυναίκες, υπονομεύει το περιβάλλον, βαθαίνει τις κοινωνικές διαφορές. Οι μονεταριστικές πολιτικές και οι περικοπές στις δημόσιες δαπάνες παράγουν μαζική ανεργία και κοινωνική περιθωριοποίηση.

Μπροστά σ' αυτές τις νεοσυντηρητικές πολιτικές, που παρουσιάζονται μέχρι τώρα σαν "αναπόφευκτες", εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια διαμαρτυρίας και αντίστασης, με διαφορές από χώρα σε χώρα, με μια ωστόσο κοινή αφετηρία. Εκφράζουν την ανάγκη για αλλαγή της κατάστασης, ανάγκη στην οποία πρέπει να ανταποκριθούν οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις.

Η προστασία και αύξηση των εισοδημάτων και των συντάξεων, η διατήρηση και ανάπτυξη των δημόσιων κοινωνικών υπηρεσιών, η αλληλεγγύη και συνεργασία με τις ανατολικές χώρες και τις χώρες του νότου, ο συνεπής αγώνας ενάντια στην ξενοφοβία και το ρατσισμό είναι καθοριστικής σημασίας στοιχεία για την υπεράσπιση και την ανάπτυξη μιας αντίληψης για την κοινωνία, της οποίας οι βάσεις υπονομεύονται από τις αρνητικές δυνάμεις της αγοράς και από τις δεξιές πολιτικές.

Μια πολιτική, εναλλακτική στο νεοφιλελευθερισμό και στη φιλοσοφία του Μάαστριχτ, θα πρέπει να επικεντρωθεί στον αγώνα ενάντια στην ανεργία μέσω της γενικής μείωσης του χρόνου εργασίας, χωρίς απώλεια μισθού. Χρειάζεται να υπάρχουν άλλες προτεραιότητες στη διάθεση των οικονομικών πόρων, με σκοπό τη συγκέντρωσή τους για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την ικανοποίηση των κοινωνικών και περιβαλλοντικών αναγκών, τη στήριξη και αναβάθμιση της παραγωγικής και αγροτικής βάσης. Χρειάζεται ακόμα ιδιαίτερα να προωθηθεί η πραγματική ισοτιμία ανδρών και γυναικών, που αποτελεί προϋπόθεση της ανάπτυξης.

Τα κόμματα που υπογράφουμε αυτό το κάλεσμα δεσμευόμαστε στην κατεύθυνση αυτή. Εχουμε ταυτόχρονα την πεποίθηση ότι η αντιμετώπιση τόσο μεγάλων προβλημάτων κάνει αναγκαία μια κοινή προσπάθεια και ενιαία δράση στην Ευρώπη.

Γι' αυτό το λόγο απευθυνόμαστε σε όλους τους λαούς, στις προοδευτικές δυνάμεις, στους δημοκρατικούς διανοούμενους, σε κάθε ενδιαφερόμενο να πάρουν μέρος σε μια μεγάλη ανοιχτή συνάντηση στο Παρίσι στις 11 του Μάη για να προβάλουμε και να αρχίσουμε μαζί μια νέα πορεία για μια Ευρώπη των λαών, βασισμένη στην απασχόληση, την κοινωνική πρόοδο, τη δημοκρατική συμμετοχή των πολιτών και την ειρήνη".

Τη Διακήρυξη αυτή υπογράφουν:

Το Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Κόμμα Δημοκρατικού Σοσιαλισμού (Γερμανία), το Σοσιαλιστικό Λαϊκό Κόμμα (Δανία), το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, ο "ΣΥΝ", η Δημοκρατική Αριστερά (Ιρλανδία), η Ενωμένη Αριστερά (Ισπανία), το Κόμμα Κομμουνιστικής Επανίδρυσης (Ιταλία), Ενωτικοί Κομμουνιστές (Ιταλία), το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, το Αριστερό Κόμμα (Σουηδία), η Αριστερή Συμμαχία (Φινλανδία).

Η συζήτηση

Στη συνέχεια, μετά την παρουσίαση της Διακήρυξης, ακολούθησε συζήτηση με ερωτήσεις των δημοσιογράφων.

Σε ερώτηση σχετικά με το πώς συμβιβάζεται το ΚΚΕ να συνυπογράφει τη Διακήρυξη μαζί με το "Συνασπισμό", ενώ υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα στις σχέσεις τους, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς στην απάντηση του τόνισε: "Εμείς ως κόμμα κρίναμε ότι θα δραστηριοποιηθούμε και θα αναπτύξουμε τη δράση μας στα πλαίσια αυτής της ομάδας, ανεξάρτητα αν μετέχει ή δε μετέχει ο "Συνασπισμός" και ανεξάρτητα αν έχουμε ή δεν έχουμε καλές σχέσεις. Απ' αυτή την άποψη, τίποτα δε μας εμποδίζει να αναπτύσσουμε τη δραστηριότητά μας με τη δική μας αυτοτέλεια, οργανωτική, ιδεολογική, πολιτική, στα θέματα που θεωρούμε ότι είναι τα κυριότερα, τα πιο σημαντικά για τους εργαζόμενους και τα συμφέροντά τους, στην πορεία οικοδόμησης αυτής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως προωθείται".

Ο Γιάννης Θεωνάς,απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ ώστε να συμπεριληφθεί τροπολογία στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για τη διεξαγωγή δημοψηφισμάτων, η οποία απορρίφθηκε μετά την καταψήφιση από τους σοσιαλιστές και το "Λαϊκό Κόμμα". Σημείωσε ακόμη πως το ΚΚΕ θεωρεί ότι, όπως και σε άλλες χώρες μέλη, και στην Ελλάδα ο ελληνικός λαός πρέπει να ενημερωθεί και να πει τη γνώμη του για τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και τις αλλαγές που θα γίνουν στη Διακυβερνητική. Διευκρίνισε επίσης ότι το ΚΚΕ ζητά τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σε εθνικό επίπεδο και διαφωνεί με την πρόταση για πανευρωπαϊκό δημοψήφισμα, το οποίο δεν έχει ούτε πολιτικό, ούτε νομικό κύρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ