Σάββατο 30 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"ΤΡΕΛΕΣ" ΑΓΕΛΑΔΕΣ
Τώρα "προέχει" ... η αποζημίωση της Μ. Βρετανίας

Συνεδριάζει μεθαύριο, εκτάκτως, στο Λουξεμβούργο το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας

Το "σίριαλ" των "τρελών" αγελάδων συνεχίστηκε και χτες, τόσο στην ευρωπαϊκή, όσο και στην ελληνική "σκηνή", αλλά από ό,τι φαίνεται οι ιθύνοντες της ΕΕ προσπαθούν τώρα να υποβαθμίσουν σιγά σιγά το όλο θέμα, αφού μάλλον έκλεισε ο κύκλος της "χρησιμότητάς" του.

Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης το ζήτημα που φαίνεται να "προέχει" τώρα είναι η αποζημίωση που θα καταβληθεί στη Μ. Βρετανία για τη σφαγή των "τρελών" αγελάδων, μετά το "πράσινο φως" που δόθηκε χτες στη Διακυβερνητική Διάσκεψη στο Τορίνο. Το θέμα αυτό θα συζητηθεί μεθαύριο Δευτέρα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, που θα γίνει στο Λουξεμβούργο, ώστε να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις. Στην κατεύθυνση αυτή η Κομισιόν ετοιμάζει ένα σύνολο προτάσεων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, με την προοπτική ότι θα απαιτηθεί η σφαγή 700.000 ζώων. Οσο για το ποσό της αποζημίωσης που θα καταβληθεί στη Μ. Βρετανία αναμένεται να φτάσει τα 300 δισ. δραχμές. Η ελληνική κυβέρνηση άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συγκατανεύσει στο αίτημα των Αγγλων, στο πλαίσιο του γενικότερου παζαρέματος που γίνεται στην ΕΕ.

Ενα άλλο ζήτημα που αναμένεται να απασχολήσει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας είναι οι ποσότητες αγγλικών κρεάτων που βρίσκονται ήδη στις χώρες της ΕΕ και εκτιμώνται σε 40.000 τόνους. Αυτό που φαίνεται όμως είναι ότι στο Συμβούλιο θα γίνει ένα χοντρό "παζάρι" με ανταλλαγές στα αιτήματα των άλλων χωρών της ΕΕ, προκειμένου η Μ. Βρετανία να πάρει την αποζημίωση.

Στην Ελλάδα, και χτες συνεργεία κτηνιάτρων του υπουργείου Γεωργίας και αστυκτηνιάτρων συνέχισαν την αναζήτηση ύποπτων κρεάτων αγγλικής προέλευσης, αλλά το μόνο που δέσμευσαν ήταν κάτι κονσέρβες σε Ρόδο και Κρήτη. Πάντως μέχρι χτες δεσμεύτηκαν περίπου 60 τόνοι κρεατικών που ήρθαν από τη Μ. Βρετανία.

Σε ανακοίνωση, που εξέδωσε χτες η κορυφαία συνεταιριστική οργάνωση των κτηνοτρόφων "ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΗ", δίνεται η διαβεβαίωση στο καταναλωτικό κοινό ότι τα ελληνικά κρέατα μπορούν να καταναλώνονται χωρίς κανένα φόβο, διότι κανένα κρούσμα δεν έχει παρουσιαστεί στην ελληνική επικράτεια όσον αφορά τη σπογγώδη εγκεφαλοπάθεια των αγελάδων και πως η διατροφή των αγελάδων στην Ελλάδα στηρίζεται σε απόλυτα ελεγχόμενες υγιεινές ζωοτροφές.

Η Ενωση Κρεοπωλών Αθήνας, επίσης, αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι ο πανικός που δημιουργήθηκε με τις "τρελές αγελάδες" ανοίγει την όρεξη σε ορισμένα κυκλώματα διακίνησης, ενόψει και του Πάσχα, τα οποία άρχισαν ήδη τις ανατιμήσεις στα κατσίκια και τα αρνιά. Οι κρεοπώλες ζητούν την άμεση παρέμβαση των αρμόδιων υπουργείων, ώστε να αποφευχθούν, φαινόμενα κερδοσκοπίας.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εμπάργκο στην ΕΕ σχεδιάζει η Βρετανία (1996-04-23 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις για το εμπάργκο (1996-04-18 00:00:00.0)
Παρατεταμένη η κρίση στην αγορά κρεάτων (1996-04-13 00:00:00.0)
Συμφώνησαν για σφαγή των "τρελών αγελάδων" (1996-04-04 00:00:00.0)
Και κρεατάλευρα εισήχθησαν από τη Μ. Βρετανία (1996-04-03 00:00:00.0)
Απαγόρευσαν τις εξαγωγές μετά τον πανικό} (1996-03-28 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ