Σάββατο 30 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Οι πληγές του Πειραιά

Η αποβιομηχάνιση και η ανεργία στοίχειωσαν στο πρώτο λιμάνι της χώρας. Καμιά θέση εργασίας που χάνεται, δεν αναπληρώνεται! ΔΕΣΚ: Αναγκαία η ταξική "ρώτα" στο ΕΚΠ για την αντιμετώπιση των προβλημάτων

Η αποβιομηχάνιση και ανεργία, που έχει φτάσει στο 18% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, είναι οι δυο μεγάλες πληγές της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά και σαν τέτοιες αναμένεται να σταθούν στο επίκεντρο των εργασιών του ετήσιου απολογιστικού συνεδρίου του Εργατικού Κέντρου Πειραιά που άρχισε χτες το απόγευμα και ολοκληρώνεται τη Δευτέρα.

Καταθλιπτικός ο απολογισμός: Η παραγωγική βάση της περιοχής μειώνεται σταθερά. Μια σειρά μεγάλες βιομηχανίες και αρκετές μικρότερες έκλεισαν. Πολλές επίσης έχουν συρρικνωθεί. Τεράστιοι τομείς έχουν κυριολεκτικά διαλύσει, όπως η Κλωστοϋφαντουργία ("Αιγαίο", "Βέλκα", "Αναστασιάδης", "Γαβριήλ", "Σμίλη" και άλλες), οι μεταλλουργικές επιχειρήσεις (ΕΕΓΕ, ΝΑΥΣΙ, ΑΡΓΩ και άλλες). Σε τροχιά δραματικής συρρίκνωσης τα ναυπηγεία, τα λιπάσματα, τα χυτήρια, οι αλευρόμυλοι κλπ. Παράγωγα της εκτεταμένης ανεργίας, η εξάπλωση της μερικής απασχόλησης, το ελαστικό ωράριο, ο "δανεισμός" εργαζομένων, οι υπεργολαβίες, η κατ' οίκον εργασία, η "μαύρη εργασία"... Ακόμα πιο ζοφερές οι προβλέψεις: Καμιά θέση εργασίας που χάνεται, δεν αναπληρώνεται, γιατί καμιά επένδυση σε κανέναν απολύτως τομέα δεν υπάρχει την τελευταία δεκαετία στην περιοχή του Πειραιά!

Οι αντιπρόσωποι της ΔΕΣΚ (υποστηρίζεται από την ΕΣΑΚ) στο ΕΚΠ άσκησαν δριμύτατη κριτική στην πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΠ, για τη μέχρι σήμερα στάση της απέναντι στην όξυνση των προβλημάτων και στους αγώνες των εργαζομένων. Οπως τόνισαν, η συγκεκριμένη πλειοψηφία, δέσμια της φιλοκυβερνητικής και φιλοευρωπαϊκής λογικής, δεν ανέδειξε και δεν αντιμετώπισε τα σοβαρά προβλήματα και τις δραματικές συνέπειες από τις επιλογές της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Βασικοί στόχοι πάλης, όπως τόνισαν οι συνδικαλιστές της ΔΕΣΚ, θα πρέπει να είναι πρώτα και κύρια η αλλαγή πορείας του ΕΚΠ σε αγωνιστική ταξική κατεύθυνση. Η καταπολέμηση του τεράστιου προβλήματος της ανεργίας και η ουσιαστική προστασία των ανέργων. Η προώθηση λύσεων για τη στήριξη βασικών κλάδων, όπως η ναυπηγική βιομηχανία, ναυτιλία, κλωστοϋφαντουργία, λιπασματοβιομηχανία. Η ανατροπή της σημερινής ναυτιλιακής πολιτικής και ο επαναπροσδιορισμός των οργανικών συνθέσεων των πλοίων, των εγκριτικών πράξεων νηολόγησης, της αναδιοργάνωσης του ΓΕΝΕ, του εκδημοκρατισμού του ναυτεργατικού σ.κ. και της ναυτικής νομοθεσίας, της ανάκλησης της αύξησης της φορολογίας των ναυτεργατών, της διατήρησης του Καμποτάζ. Η καταπολέμηση της "μαύρης εργασίας" και της "Λευκής Βίβλου". Η νομιμοποίηση, η ασφάλιση και η ίση αμοιβή των ξένων εργατών, η κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και η επανασύνδεση των συντάξεων με τα 20 ΗΑΕ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ