Σάββατο 30 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ
Οχι από τη "Σκύλλα στη Χάρυβδη"

Του Αντώνη ΝΤΙΝΟΥ

Αρχαιρεσίες για την εκλογή νέας διοίκησης, λοιπών οργάνων και αντιπροσώπων στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις, διενεργούνται στο Σύλλογο Εργαζομένων Ιονικής Τράπεζας στις 2,3,4 και 5 Απρίλη. Οι αρχαιρεσίες αυτές παρουσιάζουν σημαντικό ενδιαφέρον, γιατί γίνονται σε μια κρίσιμη περίοδο για τα συμφέροντα των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος, αλλά και για τους πιο κάτω λόγους:

Πρώτον: Οπως αποκαλύφθηκε από την αποπομπή του κ. Πουλή από τη Διοίκηση της Εμπορικής Τράπεζας, εντάθηκε το ενδιαφέρον μεγάλων συμφερόντων για το ποιος θα κατορθώσει να γίνει αφεντικό στην Ιονική Τράπεζα, αφού είναι γεγονός ότι συγκεκριμένοι κυβερνητικοί παράγοντες ήσαν και είναι αποφασισμένοι να πουλήσουν την Τράπεζα σε συγκεκριμένο όμιλο. Ισως προς στιγμή τα σχέδια δεν υλοποιήθηκαν, όμως ο κίνδυνος παραμένει, γιατί η κυβέρνηση έχει πρόγραμμα την ιδιωτικοποίηση των κρατικών τραπεζών με την Ιονική στις άμεσες προτεραιότητες.

Δεύτερον: Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, η ΠΑΣΚΕ όσο και η ΔΑΚΕ συμμετέχουν στις αρχαιρεσίες διασπασμένες. Το αποσχισθέν "εκσυγχρονιστικό" κομμάτι της ΠΑΣΚΕ Ιονικής - παριστάνοντας την αθώα περιστερά για τη μέχρι τώρα κοινή και λαθεμένη πορεία του - ρίχνει "λίθον αναθέματος" πίσω, κάνει με μισόλογα δειλά βήματα αυτοκριτικής και ευαγγελίζεται δήθεν μια άλλη πορεία... Στην ουσία, όμως, θα ακολουθήσει την ίδια με το παρελθόν συνδικαλιστική και πολιτική αντίληψη και πρακτική τόσο στον τομέα του ρουσφετιού και του πελατειακού συνδικαλισμού, όσο και στα θέματα της σκληρής αντεργατικής, αντιασφαλιστικής και αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης, που επιμελώς αποφεύγει να θίξει ή να καταγγείλει.

Τρίτον: Ελαβαν χώρα ανοιχτές καταγγελίες για ρουσφέτια και σκανδαλώδη περιστατικά από τους "εκσυγχρονιστές" κατά των "ορθόδοξων" της ΠΑΣΚΕ, τα οποία ανεξάρτητα από την επιβεβαίωσή τους ή όχι, καταγγέλλονται όχι στην περίοδο που σημειώθηκαν, αλλά σε προεκλογική περίοδο για ψηφοθηρική ιδιοτέλεια και ΟΧΙ από συνδικαλιστική δεοντολογία και πατριωτισμό. Ακολούθησαν αλλεπάλληλες μηνύσεις των μεν κατά των δε. Γεγονός που, μαζί με επένδυση υβριστικών ανακοινώσεων, είναι ό,τι χειρότερο για τη μαζικότητα του σωματείου και τη συσπείρωση των εργαζομένων.

Τέταρτον: Το πλέον τραγικό είναι ότι ένα άλλο κομμάτι "εκσυγχρονιστών", στελέχη του "Συνασπισμού", αφού εγκατέλειψαν το ταξικό μετερίζι και έφυγαν από την Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση της Ιονικής, συγκρότησαν παράταξη(Α ΞΙΕΣ 2000) με τους "εκσυγχρονιστές" της ΠΑΣΚΕ! Με αυτούς δηλαδή που διαπληκτίζονταν στις εισόδους των καταστημάτων της Τράπεζας στις απεργιακές εκδηλώσεις, οι μεν στηρίζοντας, οι δε υπονομεύοντας την απεργία. Με αυτή την έννοια, οι αρχαιρεσίες αποκτούν ιδιαίτερη σημασία. Υπάρχει δηλαδή ο κίνδυνος να πέσουμε από τη "Σκύλλα στη Χάρυβδη", αντί των παλιών κυβερνητικών συνδικαλιστών να έχουμε "εκσυγχρονισμένους"...

Οι εργαζόμενοι, με την ευκαιρία των εκλογών του Συλλόγου, έχουν χρέος και μπορούν να στείλουν μήνυμα αντίστασης και να προχωρήσουν, με την ψήφο τους, στην ουσιαστική εξυγίανση του συλλόγου. Τα πολυσέλιδα ιλουστρασιόν προγράμματα με τα μεγάλα λόγια και τα συνθήματα δεν έχουν κανένα νόημα, αφού αυτοί που τα γράφουν όχι μόνο δεν ενδιαφέρονται, αλλά, αντίθετα, υπονομεύουν την ενότητα των εργαζομένων, μοναδικό κλειδί για κάθε αμυντικό ή διεκδικητικό αγώνα. Αυτό που βασικά μετράει σήμερα είναι ποιοι και πώς παλεύουν την περιφρούρηση και το δυνάμωμα της ενότητας του σωματείου. Ποιοι και πώς δεσμεύονται να παλέψουν για τον εξοβελισμό του πελατειακού και του κυβερνητικού συνδικαλισμού. Αν και ποιοι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για την απόκρουση των επιθέσεων στα κατακτημένα και για τη βελτίωση της θέσης των εργαζομένων για ανθρώπινο επίπεδο ζωής. Οι εργαζόμενοι στην Ιονική έχουν χρέος να σταθμίσουν υπεύθυνα τη σημερινή πραγματικότητα και με την ψήφο τους να ενισχύσουν την Ενιαία Συνδικαλιστική Κίνηση, ώστε να ξαναγίνει ο σύλλογος αγωνιστικός, διεκδικητικός και όχι "Δούρειος ίππος" για το ευκολότερο πέρασμα της σκληρής αντεργατικής πολιτικής της κυβέρνησης.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Παρέμβαση της ΕΣΑΚ Ιονικής (1998-07-24 00:00:00.0)
Δε θα έφταναν καν στη "συνέλευση", αν... (1998-06-21 00:00:00.0)
Η "προίκα" της "θυγατέρας" (1998-06-14 00:00:00.0)
"Εκτός νομιμότητας" και η ΓΣΕΕ! (1998-06-06 00:00:00.0)
Σε πορεία αποκλιμάκωσης (1998-05-30 00:00:00.0)
Ενισχύθηκε η ΕΣΑΚ στον ΣΥΤΕ (1997-04-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ