Σάββατο 30 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ
Παρελθόν από χτες και οι κλίβανοι!

Για οριστικό κλείσιμο κάνει λόγο τώρα ο πρόεδρος της επιχείρησης! Αδυναμία παρέμβασης δηλώνει η κυβέρνηση, επικαλούμενη τα "κοινοτικά πλαίσια". Απεργία και συγκέντρωση στο υπουργείο Ανάπτυξης πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι

"Ομαλή" πορεία μέχρι το οριστικό κλείσιμο του εργοστασίου (!), ζήτησε θρασύτατα χτες απ' τους εργαζόμενους ο πρόεδρος της "Χαλυβουργικής", Βάββας,κατά τη διάρκεια συνάντησης με αντιπροσωπεία συνδικαλιστών, ενώ ανακοίνωσε ότι "σήμερα τέλειωσαν οι κλίβανοι και ένα τμήμα παραγωγής σιδήρου"!Λίγο πριν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Φ. Ιωαννίδης,εξέφρασε απλώς τη "συμπάθειά" του και είπε ότι θα εξετάσει τα αιτήματα... των εργοδοτών. Καθολική επιτυχία σημείωσε η χτεσινή 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων, στα πλαίσια της οποίας πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συγκεντρώσεις μπροστά στο υπουργείο Ανάπτυξης και στα κεντρικά γραφεία της εταιρίας.

Ο υφυπουργός επικαλέστηκε και πάλι τα "κοινοτικά πλαίσια",για να δηλώσει "αδυναμία" απέναντι στα αιτήματα των εργαζομένων για έλεγχο στις εισαγωγές χάλυβα και για τον καθορισμό ενός ελάχιστου ποσοστού σιδήρου που χρειάζεται στα μεγάλα έργα να προέρχεται απ' τις ελληνικές βιομηχανίες.Είπε, στη συνέχεια, ότι θα εξετάσει υπόμνημα που του έχουν στείλει οι βιομήχανοι του κλάδου, χωρίς να αναφερθεί στο περιεχόμενό του, παρά μόνο στο ότι μελετάται το αίτημά τους για φθηνό ρεύμα.

"Παράταση ζωής της επιχείρησης, για όσο πάει",χαρακτήρισε ο πρόεδρος της "Χαλυβουργικής" την απόφαση για κλείσιμο δυο τμημάτων παραγωγής και ομαδικές απολύσεις 250 εργαζομένων και ζήτησε να "βοηθήσουν οι εργαζόμενοι σε αυτό"! Επικαλέστηκε ως αιτίες για την απόφαση συρρίκνωσης της επιχείρησης, τον ανταγωνισμό από άλλες χώρες και το κόστος εργασίας, ζητώντας μάλιστα "να γίνουν οι μισθοί σαν της Τουρκίας... "!Ωστόσο η επιχείρηση δεν εμφανίζει καθόλου χρέη, ενώ τα τρία τελευταία χρόνια έχει δημιουργήσει τρία νέα εργοστάσια στην Αγγλία, στην Αμερική και στην Ελβετία, όπου το κόστος εργασίας είναι σαφώς πολύ μεγαλύτερο. Να σημειώσουμε ότι από τις 15 του Φλεβάρη έχει ξεκινήσει πρόγραμμα "συναινετικών" (!) απολύσεων που παρατείνεται μέχρι τις 20 Απρίλη. Αν μέχρι τότε δεν αποχωρήσουν 250 εργαζόμενοι, θα προχωρήσει σε απολύσεις με βάση το 2%.

Στις συναντήσεις συμμετείχαν χτες εκπρόσωποι της ΓΣΕΕ, της Ομοσπονδίας Μετάλλου, του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας και του σωματείου της "Ελληνικής Χαλυβουργίας".

Ο Δ. Κουμπούρης,βουλευτής του ΚΚΕ και μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού σωματείου, δήλωσε σχετικά: "Σήμερα έκλεισαν οι ηλεκτρικοί κλίβανοι της "Χαλυβουργικής"! Μετά το κλείσιμο των υψικαμίνων το '80, είναι μια δραματική εξέλιξη για την παραγωγική βάση της χώρας. Μια μεγάλη μονάδα παραγωγής στη χαλυβουργία θυσιάζεται στα συμφέροντα των εργοδοτών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των κυβερνήσεων που είναι υπεύθυνες γι' αυτή την κατάσταση. Οι υποσχέσεις που δίνονται χρόνια τώρα από τις κυβερνήσεις για εκσυγχρονισμό της παραγωγικής βάσης, για ενιαίο φορέα της χαλυβουργίας με κορμό τη ΛΑΡΚΟ, για περιορισμό και ποιοτικό έλεγχο των εισαγωγών, δεν έχουν κανένα αντίκρυσμα. Επομένως, η σημερινή δραματική εξέλιξη είναι ένα παράδειγμα της πολιτικής που εφαρμόζεται και ένας πόλος συσπείρωσης των εργαζομένων, που πρέπει να αγωνιστούν, γιατί άλλος δρόμος δεν υπάρχει για την αντιμετώπιση των πολυεθνικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και όσων τους υπηρετούν στο εσωτερικό και στο εξωτερικό".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ