Σάββατο 30 Μάρτη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Απληστες οι τράπεζες

Ελάχιστες αυξήσεις στα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης προτείνουν οι τραπεζίτες και απορρίπτουν τα θεσμικά αιτήματα των τραπεζοϋπαλλήλων, παρά τα τεράστια κέρδη

Τα θεαματικά κέρδη των τραπεζών δεν αποτελούν για τους εκπροσώπους τους ικανό λόγο για τη διεκδίκηση ικανοποιητικών αυξήσεων από την πλευρά των τραπεζοϋπαλλήλων, επειδή αυτά δεν απορρέουν από τους εργαζόμενους! Ετσι, στη χτεσινή, τρίτη, διαπραγματευτική συνάντηση με την ΟΤΟΕ, για την υπογραφή της κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, επέμειναν στις προτάσεις τους για αυξήσεις - κοροϊδία.

Για μονοετή σύμβαση προτείνουν αυξήσεις 3% + 3,5% (μέση ετήσια αύξηση 5,38%) και δε συζητούν την ικανοποίηση κανενός θεσμικού αιτήματος.

Για διετή σύμβαση,την οποία και επιδιώκουν, προτείνουν αυξήσεις 4% + 4% (δηλαδή 6,5%) το 1996 και 2,5% + 2,5% (δηλαδή 3,1%) το 1997, ενώ γι' αυτή την περίπτωση δέχονται να συζητήσουν και την ικανοποίηση επιμέρους θεσμικών αιτημάτων, αλλά όχι των κύριων, όπως η εφαρμογή του 35ώρου.

Η ΟΤΟΕ δεν αποδέχτηκε τις προτάσεις των τραπεζών, αλλά η πλειοψηφία της δε φαίνεται διατεθειμένη να καλέσει τους τραπεζοϋπαλλήλους να ενισχύσουν τη διαπραγμάτευση με την αγωνιστική διεκδίκηση των αιτημάτων τους.

"Προκλητική" χαρακτηρίζει τη στάση των εργοδοτών η ΕΣΑΚ Τραπεζών σε ανακοίνωσή της, στην οποία τονίζει ότι οι προτάσεις τους γνωστοποιήθηκαν "την ίδια μέρα που η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ανακοίνωσε την απόλυση άλλων 7 εργαζομένων από τη θυγατρική επιχείρησή της "Γενικές Αποθήκες"".

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών επαναφέρει τις προτάσεις της για μονοετή Συλλογική Σύμβαση, με απόρριψη της εισοδηματικής πολιτικής και του "προγράμματος σύγκλισης" και διεκδίκηση αυξήσεων που να καλύπτουν τον πληθωρισμό, την αύξηση του ΑΕΠ, μέρος των απωλειών του εισοδήματος και 35ωρο χωρίς μείωση αποδοχών και χωρίς ελαστικοποίηση. Επίσης προτείνει να συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ και να αποφασίσει αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Η παράταξη επισημαίνει την προκλητικότητα της εργοδοσίας αφού - εκτός των άλλων - τα καθαρά κέρδη των τραπεζών αυξήθηκαν κατά 445% το 1994 και αναμένεται μεγαλύτερη αύξηση το 1995. Στην πλειοψηφία της ΟΤΟΕ προσάπτει - ανάμεσα στα άλλα - την άρνηση να διεκδικήσει μέρος των τεράστιων απωλειών των εργαζομένων και ότι δεν κάνει κυρίαρχο θέμα το 35ωρο.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την Παρασκευή 5 Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ